Založ si blog

Vedia vôbec redaktori v Pravde, čo je kultúra?

Dnes ráno ma dorazil tento článok redaktoriek Heleny Dvořákovej, Zory Handzovej, a Kataríny Sedlákovej v denníku Pravda.

A dorazili ma aj odpovede všetkých opýtaných “expertov” na kultúru. Úvodzovky na slovo expert som tam dala zámerne.

Totiž, akosi sa mi zdá, že ani tie redaktorky ani tie “umelkyne” nemajú ani šajny o tom, čo vlastne  kultúra je.

***

Ja osobne sa nepovažujem za žiadnu expertku v oblasti kultúry. Preto tu nechcem dávať žiadne poučky o tom, čo kultúra je a čo ňou nie je. Skúsim to s odkazom na niektoré online zdroje, napríklad  Čo pre mňa znamená kultúra autor uvádza, že citujem:

“Všetko, čo človek vytvára, či už stavia domy, šije oblečenie, buduje cesty, pestuje rastliny, vymýšľa technológie – to je všetko kultúra.”

 

Alebo z Wikipédie

Kultúra (z lat. cultura odvodené od colere, čo znamená „pestovať“)[1] je spravidla definovaná ako súbor zvykov, vzťahov, inštitúcií, umenia a iných čŕt, ktoré charakterizujú spoločnosť alebo sociálnu skupinu.

 

Synonymický slovník slovnik.azet.sk definuje kultúru ako

1. súhrn duchovných a materiálnych hodnôt vytvorených človekom v procese historického vývinu

A ako synonymá ku slovu kultúra uvádza

• civilizácia (najmä technický pokrok): antická, európska kultúra, civilizáciašíriť kultúru, civilizáciu

• vzdelanosť (vedomosti získané vzdelávaním): vzdelanosť národa

2. istý stupeň dokonalosti

• kultivovanosťkultúra, kultivovanosť bývania, správania

• vycibrenosť • vybrúsenosťhlasová vycibrenosť, vybrúsenosť

 

Teda podľa synonymického slovníka umenie a kultúra sú nie ani synonymá!!!

 

Totiž ten istý synonymický slovník slovnik.azet.sk definuje umenie ako

1. odvetvie ľudskej tvorby vyznačujúce sa prevahou estetickej funkcie; výtvory z tejto oblasti: výtvarné, slovesné, hudobné umenie, dejiny umenia • hovor. expr. kumštfilmový kumšt, výstava súčasného umenia, kumštu • zastar. umelectvo (Hviezdoslav) • kniž. zastar. umenstvo (Kukučín)

2. dobré a rýchle vykonávanie istej činnosti: kuchárske umenie • zručnosťremeselnícka zručnosť • obratnosťobratnosť futbalového brankára • majstrovstvorečnícke majstrovstvo • bravúra (dokonalá zručnosť): technická bravúra • hovor. šikovnosťžiacka šikovnosť

***

Pokiaľ ja viem, na Slovensku máme Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a nie Ministerstvo umenia Slovenskej republiky, resp. Ministerstvo pre herečky Slovenskej republiky.  Veď je to predsa elementárne, stačí ovládať slovenský jazyk!

***

Lenže zrejme sme sa dostali do štádia, keď ten slovenský jazyk neovládajú ani redaktori Pravdy, keď dokážu v mienkotvornom denníku zverejniť k téme Ministerstva kultúry Slovenskej republiky názory herečiek (ktoré nemajú akosi ani šajny o tom, čo je kultúra a mýlia si pojmy s dojmami a so svojimi predstavami) alebo iných tzv. umelcov.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.