Založ si blog

Vládnuť by mali len pragmatickí ľudia, takí, ktorí netrpia osobnostnými poruchami

V dennej tlači ma zaujala správa, že umelci či herci vraj podpísali nejakú petíciu proti Tomášovi Tarabovi, aby vraj nebol menovaný Ministrom kultúry Slovenskej republiky.

Nejak ma napadlo, že úlohou hercov či umelcov je nie verejne komentovať kroky kreujúcej sa vlády, ktorá vzišla z demokratických a slobodných volieb.

Okrem toho, podľa názoru niektorých ľudí či politikov vraj prezidentka Slovenskej republiky nemá vraj ani právo nevymenovať osobu navrhnutú predsedom vlády.

***

Keď som si túto správu o petícii, ktorou vraj Signatári tejto petície vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby Tarabu za ministra kultúry nevymenovala, napadlo ma, že títo signatári verejne demonštrujú symptómy osobnostných porúch z tzv. Skupiny B (teatrálna) ako sú definované v Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

Napríklad, symptómy Narcisistickej osobnostnej poruchy sú tieto:

Aby človek mohol byť touto osobnostnou poruchou diagnostikovaný, potrebuje demonštrovať aspoň 5 z nasledujúcich 9 symptómov:

  • Grandiózny pocit vlastnej dôležitosti
  • Zaujatie fantáziami neobmedzeného úspechu, moci, lesku, krásy alebo ideálnej lásky
  • Presvedčenie, že je výnimočný a jedinečný a môže byť pochopený alebo by sa mal spájať s inými špeciálnymi alebo vysoko postavenými ľuďmi alebo inštitúciami.
  • Potreba nadmerného obdivu
  • Pocit nároku
  • Interpersonálne vykorisťovateľské správanie
  • Nedostatok empatie
  • Závisť voči druhým alebo presvedčenie, že ostatní mu závidia
  • Ukážka arogantného a povýšeneckého správania alebo postojov

 

Ben Affleck sa svojho času vyjadril, že vraj narcisizmus je niečo čo vraj spája tých v Hollywood-e. Isté je asi, že medzi hercami sa vyskutujú osobnostné poruchy zo skupiny B viacej ako vo zvyšnej populácii. Ja osobne si myslím, že napríklad herectvo (ale aj modeling) ako povolanie nadmerne priťahuje osoby s poruchami osobností, ako hystéria či narcisizmus, ale možno je to len môj osobný názor. Napríklad známe superhviezdy ako Marylin Monroe či Madonna alebo Lady Gaga podľa niektorých publikovaných zdrojov vraj boli napríklad diagnostikované histrionickou poruchou (ktorá tiež patrí do tejto istej skupiny B).

Nemyslím si, že vyjadrenia takýchto “hviezd” k politickým otázkam sú vhodné a že by sa mali publikovať v médiách či v dennej tlači. A to nielen tých menovaných tu vyššie, ale všetkých (umelcov). Podľa mňa je nesprávne miešať umelcov do politiky. Často krát to potom nedopadne dobre. Viď napr. bábkoherečka. (Podla môjho osobného názoru aj Havel.)

***

Ja osobne si myslím, že kultúra zahŕňa viacej ako len divadielné predstavenia a potreby hercov často krát zaujatých svojimi vlastnými fantáziami moci či lesku či krásy a tak ďalej ako aj ich delúziou, že len jeden z ich obdivovateľov môže byť, v dnešnom prípade,  ministrom kultúry.  Alebo akýmsi grandióznym pocitom vlastnej dôležitosti. Čo mi troška pripadá ako ten symptóm “pocit nároku” tu vyššie.

V mojich očiach nie je herec niečím výnimočným. (Pre mňa niekým výnimočným bol napríklad James Clerk Maxwell a jemu podobní.) Mnoho z hercov nevie ani hrať a viacerí z nich si mýlia teatrálnosť so skutočným umením. Niektoré takéto ašpirujúce “hviezdy” urobia absolútne čokoľvek aby oči všetkých boli len na nej, a tým myslím absolútne všetko; lenže to má s umením nie veľmi veľa spoločného, podľa môjho názoru je to skôr diagnostické. Je to tiež ukážkou ich arogantného a povýšeneckého správania sa a demonštráciou absencie empatie.

***

Ja súhlasím s Tomášom Tarabom, že hrady a zámky na Slovensku treba rekonštruovať. Je to súčasťou slovenskej kultúry a dedičstva. Prinesie to prácu pre ľudí žijúch v danom regióne a následne možno aj nejaké príjmy z turistiky.

***

Ministerstvo kultúry tu má byť pre všetkých občanov a nie iba pre hercov či umelcov. Minister kultúry má byť členom vlády, ktorá vzišla zo slobodných a demokratických volieb a nie bábkou na špagáte pre hercov či mimovládky.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.