Založ si blog

Dôkaz stavu, aká úbohá je žurnalistika na Slovensku; vraj “infikovaných je 105 ľudí”

Keby tí, ktorí píšu noviny vedeli používať mozgové bunky, tak by totiž takýto titulok, „infikovaných je 105 ľudí“, nenapísali do novín. Ale možno ešte majú iný dôvod, a to ten, že chcú manipulovať ľudí, keď takúto transparentne nepravdivú informáciu uvedú v titulke.

Totiž, pravda je taká, že z tých ľudí, ktorí boli testovaní na COVID-19 bolo 105 pozitívnych. Ale to číslo neznamená, že infikovaných je 105 ľudí na Slovensku dnes.

Ako vysvetľuje vo svojom videu, ktoré video spracoval autor na podklade tohoto blogu, (link na daný blog v slovenčine), infikovaných je ďaleko viacej ako indikujú dané štatistiky. Odkazujem na štatistiky, ktoré uvádzajú údaje o počte testov na COVID-19, ktoré boli pozitívne. To sú údaje o počte testov, nie o počte infikovaných. A počet pozitívnych testov a počet infikovaných sú dva rozdielne údaje.

***

Ak si zjednoduším úlohu a zoberiem dáta z daného videa, dnes, keď je na Slovensku jedna mŕtva osoba, nakazených by malo byť približne 1600 krát viacej ak sa spoľahnem na údaje s ktorými pracoval autor v danom videu. Sedí mu aj druhý údaj, a to koľko ľudí bude štatistika vykazovať ako nakazených keď je jedna osoba mŕtva, teda okolo sto.

***

Problém s tým, keď sa uvádzajú takéto nepravdivé titulky v médiách hlavného prúdu mám taký, že je spústa ľudí na Slovensku, ktorí toto číslo zoberú doslova a optimisticky budú konštatovať, že veď to len sto ľudí je nakazených, tak prečo toľko opatrení, čo sa politicii zbláznili? Mnoho ľudí si totiž nedá do kontextu, že to trvá niekoľko dní, kým sa symptómy prejavia, že viacerí ľudia prekonajú COVID-19 dokonca bez symtómov a tak, že ani len nemajú šajny, že sú/boli nakazení s COVID-19; ale počas svojej nákazy infikujú ďaľších, obyčajne svojich blízkych príbuzných.

***

Problém s tým, keď sa uvádzajú takéto nepravdivé titulky, mám aj taký, že mnoho ľudí podceňuje potom vážnosť situácie. Pretože ak veľa ľudí bude odrazu potrebovať intenzívnu lekársku starostlivosť, či nedajbože aj ventilátory, dúfam, že nikto nechce aby sa na Slovensku vyskytol taliansky scenár, keď museli ľudí odpájať od prístrojov, či ich posielať domov zomrieť.

 

Toto je nový vírus, na ktorý ľudstvo ako také nemá tzv. “herd imunity” , teda kolektívnu imunitu. Preto je na každom z nás aby sme sa správali k iným tak, ako keby sme sami boli nosičmi COVID-19 a teda vydržali tých pár týždňov v samo-izolácii, kým to najhoršie pominie.

 

A týka sa to aj novinárov, ktorí by nemali zavádzať ľudí nie pravdivými informáciami. Informácie, ktoré podávajú by mali byť presné. Ľudia na ne totiž majú ústavné právo.

 

Aktualizované 18. marca 2020  18:05  https://flowingdata.com/2020/03/09/flatten-the-coronavirus-curve/?fbclid=IwAR3sG7Mkre45ZOQMH-xwWhKZzgRF6PJfydjezgPR8mS8BJ-DuwNqBHTjdUM;

Fialový graf znázorňuje zle manažovanú situáciu, keď kolabuje zdravotníctvo (ako sa to stalo v Taliansku),  zelený graf (pod béžovou krivkou) znázorňuje to, čo sa chce docieliť, teda oddialenie nákazy tak aby to zdravotníctvo dokázalo utiahnuť ale aj preto, lebo sa začína testovať vakcína, ale tá nebude asi skôr ako na budúci rok.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:45

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.