Založ si blog

Dôkaz stavu, aká úbohá je žurnalistika na Slovensku; vraj “infikovaných je 105 ľudí”

Keby tí, ktorí píšu noviny vedeli používať mozgové bunky, tak by totiž takýto titulok, „infikovaných je 105 ľudí“, nenapísali do novín. Ale možno ešte majú iný dôvod, a to ten, že chcú manipulovať ľudí, keď takúto transparentne nepravdivú informáciu uvedú v titulke.

Totiž, pravda je taká, že z tých ľudí, ktorí boli testovaní na COVID-19 bolo 105 pozitívnych. Ale to číslo neznamená, že infikovaných je 105 ľudí na Slovensku dnes.

Ako vysvetľuje vo svojom videu, ktoré video spracoval autor na podklade tohoto blogu, (link na daný blog v slovenčine), infikovaných je ďaleko viacej ako indikujú dané štatistiky. Odkazujem na štatistiky, ktoré uvádzajú údaje o počte testov na COVID-19, ktoré boli pozitívne. To sú údaje o počte testov, nie o počte infikovaných. A počet pozitívnych testov a počet infikovaných sú dva rozdielne údaje.

***

Ak si zjednoduším úlohu a zoberiem dáta z daného videa, dnes, keď je na Slovensku jedna mŕtva osoba, nakazených by malo byť približne 1600 krát viacej ak sa spoľahnem na údaje s ktorými pracoval autor v danom videu. Sedí mu aj druhý údaj, a to koľko ľudí bude štatistika vykazovať ako nakazených keď je jedna osoba mŕtva, teda okolo sto.

***

Problém s tým, keď sa uvádzajú takéto nepravdivé titulky v médiách hlavného prúdu mám taký, že je spústa ľudí na Slovensku, ktorí toto číslo zoberú doslova a optimisticky budú konštatovať, že veď to len sto ľudí je nakazených, tak prečo toľko opatrení, čo sa politicii zbláznili? Mnoho ľudí si totiž nedá do kontextu, že to trvá niekoľko dní, kým sa symptómy prejavia, že viacerí ľudia prekonajú COVID-19 dokonca bez symtómov a tak, že ani len nemajú šajny, že sú/boli nakazení s COVID-19; ale počas svojej nákazy infikujú ďaľších, obyčajne svojich blízkych príbuzných.

***

Problém s tým, keď sa uvádzajú takéto nepravdivé titulky, mám aj taký, že mnoho ľudí podceňuje potom vážnosť situácie. Pretože ak veľa ľudí bude odrazu potrebovať intenzívnu lekársku starostlivosť, či nedajbože aj ventilátory, dúfam, že nikto nechce aby sa na Slovensku vyskytol taliansky scenár, keď museli ľudí odpájať od prístrojov, či ich posielať domov zomrieť.

 

Toto je nový vírus, na ktorý ľudstvo ako také nemá tzv. “herd imunity” , teda kolektívnu imunitu. Preto je na každom z nás aby sme sa správali k iným tak, ako keby sme sami boli nosičmi COVID-19 a teda vydržali tých pár týždňov v samo-izolácii, kým to najhoršie pominie.

 

A týka sa to aj novinárov, ktorí by nemali zavádzať ľudí nie pravdivými informáciami. Informácie, ktoré podávajú by mali byť presné. Ľudia na ne totiž majú ústavné právo.

 

Aktualizované 18. marca 2020  18:05  https://flowingdata.com/2020/03/09/flatten-the-coronavirus-curve/?fbclid=IwAR3sG7Mkre45ZOQMH-xwWhKZzgRF6PJfydjezgPR8mS8BJ-DuwNqBHTjdUM;

Fialový graf znázorňuje zle manažovanú situáciu, keď kolabuje zdravotníctvo (ako sa to stalo v Taliansku),  zelený graf (pod béžovou krivkou) znázorňuje to, čo sa chce docieliť, teda oddialenie nákazy tak aby to zdravotníctvo dokázalo utiahnuť ale aj preto, lebo sa začína testovať vakcína, ale tá nebude asi skôr ako na budúci rok.

Aký je rozdiel medzi komunistami, ktorí v 1986 zorganizovali prvomájový sprievod a organizátormi festivalu Pohoda v 2024?

13.07.2024

Lebo v oboch prípadoch sa hromadné akcie nemali konať. Akurát komunistov je dnes možné kritizovať ale organizátorov Pohody asi veľmi nie. (V minulosti som v diskusnom príspevku na Pravde skritizovala jednu učiteľku za to, že zobrala deti počas silného vetra na prechádzku a následne jedno dieťa zabil tuším konár zo stromu (podľa môjho názoru spolu s kriminálnym správaním [...]

Amorálnosť kanadských médií

07.07.2024

Aby som sa priznala, moc kanadské médiá nesledujem. Naozaj mi nemajú nič čo pozitívne ponúknuť. Ale posledné dni sa tieto médiá prepadli až popod dnúce dno. Keď totiž nejako náhodne zapnem rádio, napr. v aute, ihneď sa na mňa vyvalí spŕška amorálnosti. Predposledný piatok som chvíľku počúvala rádio, kým som šoférovala. Po celý čas rozoberali štrajk LCBO. LCBO [...]

Kam až vedie nenávisť Progresívneho Slovenska?

16.05.2024

Napriek tomu, že médiá tzv. hlavného prúdu masírujú verejnosť s tým, ako, citujem z jedného článku v Pravde, “Kým opozícia si uvedomila vážnosť situácie a zdržala sa slovnej agresivity, o niektorých koaličných politikoch sa to povedať nedá.” *** Neviem, či si niektorí novinári myslia o čitateľoch, že sú úplne blbí. Napríklad taká Iris Kopcsayová. [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.