Založ si blog

Kočner a právo na spravodlivé súdne konanie; aj Stalin by sa červenal

V článku 6 Európskeho dohovoru o ľudských právach, odstavec tri je uvedené, citujem:

  1. Každý, kto je obvinený z trestného činu, má tieto minimálne práva:
    a) byť bez meškania a v jazyku, ktorému rozumie, podrobne oboznámený s povahou a dôvodom obvinenia vzneseného proti nemu;
    b) mať primeraný čas a možnosti na prípravu svojej obhajoby;
    c) obhajovať sa osobne alebo prostredníctvom obhajcu podľa vlastného výberu, alebo pokiaľ nemá dostatok prostriedkov na zaplatenie obhajcu, aby sa mu poskytol bezplatne, ak to záujmy spravodlivosti vyžadujú;

***

Denník Pravda dnes priniesol informáciu, že údajne Špecializovaný trestný súd ustanovil vo štvrtok 2. januára podnikateľovi Marianovi Kočnerovi náhradného obhajcu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej náhodným elektronickým výberom. A ten náhodný elektronický výber náhodne padol práve na dcéru predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana. Ktorá samozrejme nemá žiadny “conflict of interest”, teda v preklade konflikt záujmov. Pre tých erudovanejších: Výrok v predchádzajúcej vete bol čistý sarkazmus.

***

Rada by som poznamenala, že elektronický výber advokáta sa nerovná vlastný výber, ktorý je garantovaný v Článku 6, ods. 3, písmeno c) Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Daným činom porušil Špecializovaný trestný súd práva Kočnera aj tým, že ustanovil advokátku, ktorú si Kočner sám nevybral, ktorá má byť takto oboznámená napríklad so stratégiou jeho obhajoby. Aj týmto sú hrubo porušené práva Mgr. Mariana Kočnera na obhajobu v trestnom konaní vedenom proti nemu.

***

Vraj Marekom Parom sa zaoberá Advokátska komora SR, a hrozí, že bude disciplinárne potrestaný. Teda vraj v budúcnosti. Ja sa pýtam, čo sa stalo na Slovensku s prezumpciou neviny? Vôbec, čo sa stalo na Slovensku s konceptom právneho štátu? Litera zákona je najnovšie na Slovensku vo fáze vynovenej verzie trhacieho kalendára? Keď zákony platia selektívne podľa napr. príslušnosti k politickej strane? Viď Čaputová a jej údajná advokátska, resp. koncipientská prax a dnes každého poučuje z Grasalkovičovho paláca o tom, aká je diskriminácia vraj toxická a nebezpečná. Rada by som vedieť, že kto sa na Mareka Paru, Kočnerovho advokáta, tak veľmi sťažuje? Ktorý jeho klient? A koľko tých klientov popri Kočnerovi má? Či ho Kočner tak zle platí, že musí mať ďaľších klientov, ktorí sa na neho na Advokátskej komore sťažovali a preto teraz čelí disciplinárnemu konaniu?

Tento ťah Špecializovaného trestného súdu ma presvedčil “beyond any reasonable doubt”, že tu nejde o to, aby dostal Kočner spravodlivý súdny process, na ktorý má v zmysle Európskeho dohovoru o ľudských právach právo, tu ide o veľmi ale veľmi špinavé politické divadlo.

***

Okrem toho, zverejňovanie komunikácie medzi advokátom a jeho klientom je niečo také, ako keď by si určité vrstvy nárokovali na zverejňovanie spovede medzi farárom a tým, kto sa mu spovedá. Jedna aj druhá komunikácia je privilegovaná.


***

Aktualizované 4:47 4. januára: Pre PeterkoBBB (v diskusii): Na Slovensku je to tak, ze tam Európsky dohovor o ľudských právach neplatí? Alebo platí len selektívne? Svojho obhajcu si vyberá obžalovaný. Kľúčové slová: VYBERÁ a OBŽALOVANÝ. Európsky dohovor o ľudských právach by mal byť nadradený Trestnému poriadku na Slovensku a v niektorých veciach aj slovenským zákonomTy keď hráš napríklad šach, tiež rozprávaš súperovi, aké ťahy budeš ťahať? Teda aká je tvoja stratégia? Alebo keď hráš karty, tak porozprávaš súperovi, aké máš v ruke karty? Aj obžalovaný má obyčajne nejakú obhajobnú stratégiu, ktorú nemusí chcieť diskutovať s tými, ktorým z rôznych dôvodov nedôveruje. Alebo len nevieš o tom, že existuje aj niečo také ako stratégia obhajoby? Týmto samozrejme nechcem implikovať, či Kočner dôveruje alebo nie tej Trubanovej, to je mi srdečne jedno,. Čo mi nie je jedno je fakt, že Slovensko nie je právny štát.
Inak úplne pitoreskné je, že (dôvernú) komunikáciu Kočnera s jeho právnikom cez Threemu čítal vraj na súde advokát Lipšic; btw ten už nie je v podmienke?

Aktualizované 4:47 4. januára: Pre Spozabukakuk (v diskusii): Tak ešte raz, Európsky dohovor o ľudských právach je nadradený Slovenským zákonom. Článok 6 ods. 3 písmeno c) daného dohovoru, ktorý je nadradený slovenským zákonom hovorí jasne. Kľúčové slová: VYBERÁ a OBVINENÝ (čo zahŕňa aj obžalovaného a teda v tomto prípade aj Kočnera)

podľa vlastného výberu

. A inak, nemám teraz čas si pozerať, ktorý senát vtedajšieho ÚS takto nezákonne rozhodol, ale ja viem o jednom rozhodnutí, kde de facto schválil a odobril týranie dieťaťa a následné psychické týranie ešte aj dospelej ženy. Inak povedané, nemám žiadne ilúzie o ÚS SR. Pokiaľ nebude rozhodovať v zmysle zákonov, tak môj rešpekt daný súd nikdy nebude mať.

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.