Založ si blog

Rozdiel medzi „pejoratívnym“ a „vulgárnym“

Krátky slovník slovenského jazyka definuje slovo pejoratívny takto:

Ten istý krátky slovník slovenského jazyka definuje slovo vulgárny takto:

  1. hrubý(význ. 6), neslušnýordinárnyv-e slová, v. človek;
    v-e správanie

************

 

Synonymá slova „ pejoratívny ” v slovenskom synonymickom slovníku:

 

 

Synonymá slova „ vulgárny ” v slovenskom synonymickom slovníku:

vulgárny 1. nevhodný z hľadiska morálky al. spoločenskej konvencie • hrubý • neslušný • neprístojný: vulgárny, hrubý vtip; neslušné, neprístojné správanie • ordinárny: mať ordinárne spôsoby • dvojzmyselný (obsahujúci narážku na spoločensky nevhodný význam): dvojzmyselné reči • surový • grobiansky: surové, grobianske žarty • mrzký • škaredý: mrzké, škaredé slová • obscénny • oplzlý • necudný (vulgárny v oblasti sexuality): obscénny, oplzlý výjav, necudný chlap • drsný: drsný človek

 

***********************

Definícia slova “suka” z Krátkeho slovníka slovenského jazyka:

pren. pejor. nadávka zlej, nemravnej žene;

****************************

V slobodnej spoločnosti musím mať právo nesúhlasiť s akoukoľvek vnucovanou ideológiou. Mňa niektoré ideológie doslova obťažujú. Napríklad aj tá LGBTI+. Každý nech si žije svoj život ako chce, ale nech mi tu nikto žiadnu ideológiu nevnucuje. To ako po prvé.

 

A po druhé. Pozrela som si viaceré diskusie vo viacerých denníkoch. Spôsob ako sa takzvaní “slušnoľudia” vyjadrujú v rôznych online diskuiách je neuveriteľne vulgárny, útočný a veľmi agresívny.  Nikdy sa žiaden takýto “slušnočlovek” neospravedlnil.  A to hovorím nie o pejoratívnom vyjadrovaní ale o doslova a do písemana vulgarizmoch a neuveriteľnej agresii.

 

A po tretie, možno by nebolo od veci keby sa poniektorí ako novinári, tak aj rôzny moralizujúci “slušnoľudia” naučili alebo po slovensky alebo aspoň používať slovníky predtým, ako spustia na niekoho “character assassination”, ako to urobili v prípade Ruda Huliaka.

 

Ja ako každý iný občan, ktorý má právo voliť, mám právo byť informovaná aj o tom, ako sa ktorá poslankyňa vyjadruje aj k otázkam práva na život. Pokiaľ médiá znemožňujú toto moje právo byť o takomto správaní sa poslankyne NR SR informovaná, porušujú tým moje Ústavou Slovenskej republiky garantované právo na informácie.

___________________________________

PS: Mám právo mať záporný postoj k osobe, ktorá sa vyjadruje v tom zmysle, že nenarodené dieťa nemá právo na život, resp. citát ako to povedala: “.. plod nemá právo na život.

Nie je trestným činom verejne hovoriť, že počaté dieťa nemá právo na život?

29.09.2024

Osobne by ma zaujímalo, ako dokázala poslankyňa Plaváková absolvovať Právnickú fakultu Univerzity Komenského, keď verejne dokáže predniesť danú vetu o tom, že počaté dieťa nemá právo na život priamo v parlamente NR SR? Ospravedlnila sa daná poslankyňa za svoj doslova hanebný výrok, podľa môjho názoru, urážajúci všetky ženy matky? Každý, aj počaté dieťa, má [...]

Rozumie Šimečka elementárnym politickým pojmom?

25.09.2024

Šimečka zasa perlil na svojom tlačovom brífingu. Viď toto video, od 11:31. Šimečka sa predvádza opäť, citujem: Ak štvornásobný premiér po trinástich rokoch vlády potrebuje opozíciu aby mu radila a pomáhala s konsolidáciou tak nech to vzdá a pustí nás k tomu a my tú konsolidáciu spravíme. *** Ja by som sa zamyslela takto. Vie vôbec Šimečka, čo je demokracia? Vraj [...]

Nedokázala som dopočúvať tú Šimečkovu tlačovú konferenciu …

24.08.2024

Vypočula som si časť reakcie Michala Šimečku na Ficovu tlačovú besedu, v ktorej zverejnil niektoré fakty o rodinných príslušníkoch Michala Šimečku. *** Reakciu Michala Šimečku som si nedokázala celú vypočuť. Proste v nej natáral Michal Šimečka toľko manipulatívnych bludov, že som to naozaj nedakázala počúvať do konca. Môj osobný názor po vypočutí si časti [...]

Izrael, Irán, Blízky východ, Teherán, Hasan Nasralláh

Izrael pokračoval v úderoch v Bejrúte. Netanjahu: Irán za svoju chybu zaplatí

02.10.2024 06:10

Izrael po utorňajšom iránskom raketovom útoku v noci na stredu opäť zaútočil na ciele Hizballáhu v libanonskej metropole Bejrút.

Prostitútka, prostitúcia

Z verejného domu do ilegality? V Nemecku chcú zakázať prostitúciu

02.10.2024 06:00

Kresťanskí demokrati navrhujú zákaz verejných domov aj pouličnej prostitúcie. Každý, kto by platil za sex, by sa stal páchateľom.

fico, šimečka

Kým Smer po roku stagnuje, Hlas zastavil pokles: Šimečkovi pomohol aj Fico, Danko bojuje s Republikou

02.10.2024 06:00

Rastú aj mimoparlamentní Demokrati či Maďari, no ich rast je obmedzený. Prekvapiť môže stále aj Igor Matovič. Ako hodnotia rok po voľbách sociológovia?

ZSSK

Železnice 21. storočia: ZSSK investuje do moderných služieb a hľadá nové talenty

02.10.2024 00:00

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavila ambiciózny plán modernizácie, ktorý má premeniť cestovanie vlakom na Slovensku.