Založ si blog

Prečo v týchto voľbách dám hlas strane SMER-SD. Diel štrnásty.

Pretože SMER-SD sľubuje znížiť daň z pridanej hodnoty na potravinách.

Čo inak, pre porovnanie, v Kanade nie je daň z pridanej hodnoty na potravinách, teda aspoň na väčšine z nich. Napr. na minerálkach či nápojoch tuším daň je, ale na základných potravinách daň nie je.

Čo ma šokuje je, že keď si pozriem ceny mnohých potravín online na Slovensku, tak sa mi zdajú byť drahšie ako tu v Kanade. Lenže v Kanade je príjem omnoho vyšší ako na Slovensku.

Áno, nájomné, rovnako ako ceny za zubára sú neporovnateľne vyššie v Kanade, rovnako za veterinárov, ale ceny základných potravín v Kanade a na Slovensku sa mi zdajú byť porovnateľné. Hoci aj tu sa cíteľne zvýšili ceny potravín. Ale boli tu zasa aj nejaké kompenzačné opatrenia za zvýšené ceny potravín a asi aj celkových životných nákladov.

***

Pre porovnanie tu vložím dva bločky z potravinového obchodu.  Na druhom bločku je vidieť, podčiarkla som to červeným, že je tam daň z pridanej hodnoty (tzv. ‘HST’ na bločku) zo sumy $3.84, čo je základná cena brusnicového džúsu, tuším to bola 2 litrová fľaša.  13% daň z tohoto džúsu bola 50 centov.  Ale na zvyšku potravín nebola žiadna daň (tu sa daň na bločku ukazuje oddelene, aby zákazník vedel, koľko zaplatil na dani z pridanej hodnoty).
Prvý bloček dokazuje, že nákup stál $52.40 (v kanadských dolároch samozrejme, nie v eurách), ale daň z pridanej hodnoty na týchto potravinách nebola žiadna.

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:30

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.