Založ si blog

Ako si poradiť s alkoholom za volantom?

Niektorí apelujú na zvyšovanie trestov.

Ja si myslím, že takéto myslenie je nesprávne a hypokritické.

Pretože alkohol je všade veľmi ľahko dostupný. Pretože naše sociálne zvyklosti sú také, že alkohol sa podáva všade, že mnohí si nedokážu predstaviť žiadnu oslavu bez alkoholu. Alkohol sa podáva, až na vzácne výnimky, v každej reštaurácii, všade. V každom obchode. Prídete na návštevu, aspoň do nedávna štandard bol ponúknuť alkoholom, či už pivom, vinom, na zahriatie.

Alkohol pridávame do jedla, do varenia, do zákuskov, všade. Opäť, je to štandard.

Navyše vyrábať alkohol sa považuje za “business”. Niekto z tohoto profituje. Ako aj z predaja alkoholu. Títo, ktorí profitujú z výroby a predaja alkoholu oficiálne, legálne nenesú obyčajne žiadnu zodpovednosť na škodách, ktoré touto výrobou či predajom alkoholu spôsobujú spoločnosti.

Toto ja osobne považujem za prvý a zásadný problém čo sa týka aj alkoholu za volantom.

Neviem, či je legislatívne upravené aby tí, ktorí vyrábajú a predávajú alkohol niesli zodpovednosť aj za alkohol za volantom. Ak títo výrobcovia či predajci alkoholu za tieto následky predaja alkoholu nenesú žiadnu zodpovednosť, je to jednak amorálne a je to tiež nebezpečné pre spoločnosť.

Opitý človek za volantom je ako zbraň. Problém však vidím v tom, že keď si tento opitý človek za ten volant sadá, tak je podľa môjho názoru nie celkom svojprávny. Pretože keď má niekto určitú hladinu alkoholu v krvi, tak nedokáže už rozpoznať nebezpečnosť svojho konania. Preto podľa môjho názoru je nevyhnutné aby zasiahlo okolie, ktoré nebezpečnosť konania opitého človeka vidí.

Inými slovami, ak niekto vidí opitého človeka chcieť si sadnúť za Volant, jeho povinnosťou by malo byť zasiahnuť; pokúsiť sa odvrátiť nebezpečie. Napr. odobrať kľúče vodičovi auta. Privolať políciu. V prípade, keď sa človek opije v reštauračnom zariadení či v krčme, malo by byť zákonnou povinnosťou tohoto pohostinstva postarať sa o to, aby si od nich odchádzajúci hosť nesadol za volant. Napríklad privolaním taxíka a podobne.

Nechce sa mi to overovať, ale údajne okolo u 15% ľudí sa vyvinie návyk na alkohol. To je dosť veľké číslo. Preto si myslím, že v rámci boja s alkoholom by bolo žiadúce prijať eektívne opatrenia aby sa takýmto tragédiám predišlo.

Exemplárne tresty za alkohol za volantom ja osobne nepovažujem za efektívne a systémové riešenie tejto otázky.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.