Založ si blog

Koľko psychopatov sedí v Národnej rade Slovenskej republiky?

Podľa odbornej literatúry

Psychopatia je neuropsychiatrická porucha vyznačujúca sa nedostatočnými emocionálnymi reakciami, nedostatkom empatie a slabou kontrolou správania, čo zvyčajne vedie k pretrvávajúcej antisociálnej deviácii a kriminálnemu správaniu.

Psychopatia sa okrem iného prejavuje aj takýmito symptómami:

  • spoločensky nezodpovedným správaním
  • nerešpektovaním alebo porušovaním práv iných
  • neschopnosťou rozlišovať medzi dobrom a zlom
  • ťažkosťami s prejavovaním ľútosti alebo empatie
  • sklonom často klamať, manipulovať a ubližovať iným
  • opakujúcími sa problémami so zákonom
  • celkovým ignorovaním bezpečnosti a zodpovednosti

 

Sledovala som v priamom prenose v živom vysielaní 64. a 65. schôdzu NR SR.

***

Keď sa hovorilo v pléne o smrti generála Lučanského, tak sa poslankyňa Zemanová smiala.

Takže poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky sa počas zasadnutia NR SR, ktoré je v priamom prenose vysielané do celého sveta (a tak to aj má byť, že je to vysielané v priamom prenose do celého sveta), smeje, keď sa hovorí o úmrtí generála Lučanského v kolúznej väzbe. Táto poslankyňa NR SR (za stranu SaS) neprejavila  žiadnu empatiu, žiadnu ľútosť, žiadnu sebareflexiu, žiadnu zodpovednosť. Ukázala absenciu schopnosti rozlišovať medzi dobrom a zlom, absenciu spoločensky zodpovedného správania sa, ako aj demonštrovala nerešpektovanie a porušovanie práv iných.

***

Dnes sa zasa smial poslanec Benčík počas vystúpenia podpredsedu NR SR Jozefa Blanára:

No a teraz sa dostávam k tomu, čo som avizoval. To, že je to nadkvalifikované v uznesení o vznesení obvinenia voči Robertovi Ficovi, nehovoríme my, lebo vy to snažíte sa dať, že vy chránite a tak ďalej. Áno, chránime, lebo sme aj presvedčení o tom, ale zároveň sa stotožňujeme aj s odborníkmi, ktorí o tom hovoria. A jeden z tých odborníkov je práve dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského.
Pán Benčík, môžete sa rehotať, koľko chcete. To, že to povedal v rozhovore, jednoducho nijakým spôsobom nedokážete znížiť svojím spôsobom vašimi prejavmi neverbálnymi, pretože vám to nesedí.

***

Poslanci, ktorí sa takto správajú, do parlamentu NR SR, ani do iných volených funkcií, podľa môjho názoru nepatria. Psychológia a jej pridružené vedy, hlavne neuroveda, nás v ľudskom poznaní posunuli ďalej (čo zatiaľ právne a iné sociálne vedy nereflektovali). Pokiaľ budeme do volených funkcií voliť psychopatov bez empatie, tak sa ako spoločnosť neposunieme ďalej.

Keď už som spomenula neurovedu, dnes už je modernými technológiami dokázané, že podmienky aké sú v kolúznej väzbe (a nie iba pre Kaliňáka alebo prípadne Fica), sa de facto vyrovná fyzickému mučeniu. Že stres je spúšťačom mnohých chorôb je dnes už všeobecne známe.

Z čiste ľudského hľadiska zdravotný stav Róberta Fica je nie taký, aby zniesol takúto väzbu. Osobne si myslím, že by takúto väzbu neprežil.

***

Psychopati však nemajú problém niekomu svojím správaním spôsobiť smrť, je im to jedno. Preto môj názor je taký, že by sa malo zabrániť aby sa psychopati dostávali do volených funkcií, kde môžu rozhodovať o iných. Detto, je nie vhodné aby psychopati pracovali v pozíciách sudcov či podobných profesiách, kde reálne svojou absenciou empatie môžu reálne ublížiť iným.

***

Netvrdím, že poslankyňa Zemanová alebo poslanec Benčík sú psychopati, ale nad svojím správaním, keď sa vysmievajú zo smrti iného alebo keď sa vysmievajú z expertného názoru vzdelaného človeka, by sa mali zamyslieť.

***

Dnes je možné psychopatiu diagnostikovať, a ja si myslím, že ľudia s touto diagnózou by nemali kandidovať do verejných funkcií, alebo pracovať v profesiách, kde by mohli iným svojím správaním spôsobovať stres.

Zamyslel sa poslanec Benčík ako sa asi cítil docent Burda, keď sa z jeho odborného názoru smial v pléne NR SR? Zamyslela sa poslankyňa Zemanová, ako sa cítili pozostalí príbuzní generála Lučanského, keď sa z jeho smrti v pléne NR SR smiala?

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.