Založ si blog

Ďakovať inžinierom alebo lekárom?

V posledných týždňoch som zažívala obrovské stresy. Odrazilo sa to, žiaľ, aj na mojom zdraví.

Moja lekárka prvého kontaktu ma poslala na pohotovosť. Trvala na tom, že tam musím ísť.

Tak ma teda sanitka odviezla na pohotovosť. Cestou v sanitke mi zmerali dȏležité životné funkcie, teplotu, tlak, EKG, saturáciu kyslíkom. Všetko to urobili prístrojmi, ktoré navrhli a nadizajnovali inžinieri. Začnem sanitkou, potom tlakomer, monitor, EKG prístroj. Prišla som na pohotovosť. Zdravotná sestra na príjme sedela za počítačom, ktorý navrhli a vyrobili inžinieri. Tento počítač bol vybavený softwarom, ktorý naprogramovali programátori.

Po príjme mi odobrali krv, ktorú neskôr spracovali prístrojmi, ktoré navrhli inžinieri. Tiež mi urobili ďaľšie EKG prístrojom, ktorý navrhli inžinieri. EKG bolo vybavené softwarom, ktorý zanalyzoval EKG krivku, a vytlačil diagnózu. Urobil tak s použitím špeciálneho algoritmu a software, ktorí naprogramovali kybernetici a informatici.

Lekár rozhodol, že potrebujem CT-čko. Samozrejme to CT-čko vymysleli, nadizajnovali, a vyrobili inžinieri, prípadne doktori prírodných vied napríklad so špecializáciou fyzika. Výsledok z CT vyšetrenia si môžem pozrieť na internete na webstránke vytvorenou informatikmi.  Popis CT-čka nadiktovala lekárka s použitím špeciálneho software, ktorý automaticky prepísal, čo ona nadiktovala do záznamu. Ten software ale nevytvorili lekári, ale inžinieri, prípadne kybernetici, informatici alebo ITčkari.

Na pohotovosti mi urobili expresnú časenku k očnej lekárke. Keď som k nej prišla na druhý deň, v čakárni som zachytila, ako táto lekárka telefonovala technikom, že jej nefungoval laser. Mimochodom, telefón tiež nevymysleli lekári, ale inžinieri. Miestnosť tejto očnej lekárky bola zaplnená prístrojmi, ktoré vymysleli inžinieri a fyzici. Očná lekárka ma po vyšetrení ihneď poslala naspäť na pohotovosť. Opäť odbery krve, ďaľšie EKG – všetko prístrojmi vytorenými inžiniermi, technikmi, programátormi, kybernetikmi, informatikmi. Bolo treba ďaľšie CT-čko. Opäť prístrojom, ktorý by neexistoval, keby nebolo profesie inžiniera.

Očná lekárka ma poslala aj za optometristkou. Aj vyšetrovňa optometristky bola plná prístrojov vytvorených ininiermi, či programátormi.

Poslali ma špecialistovi neurológovi.Ten ma objednal na MRI. Opäť prístroj vymyslený inžiniermi a kybernetikmi.

Ešte ma čaká vyšetrenie ultrazvukom. Opäť prístroj, ktorý vymysleli inžinieri.

***

Tu v Toronte dávajú ľudia do okien akési neónové srdiečka ako vďaku lekárom a zdravotníckym pracovníkom za ich obetavú prácu. Ja si však nemôžem pomôcť, ale mne sa zdá, že keby nebolo inžinierov, kybernetikov, technikov, programátorov, fyzikov, chemikov, či informatikov, tak by asi ľudia tie neónové srdiečka veľmi do tých okien nedávali.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.