Založ si blog

Res Ipsa Loquitur

Ako znalosť angličtiny tak aj správanie sa niektorých rodených kanaďaniek jednoducho nemá obdoby.

Mnohí imigranti, ktorí si z rôznych dôvodov urobili domov v Kanade si prinesú do Kanady aj svoj materský prízvuk. Ale ten si často krát prinesú spolu s vynikajúcou a inak s bechybnou angličtinou.

**********

Vlastne by som to až tak seriózne nemala brať, lebo niektoré kanaďanky sice vyrástli a možno sa aj narodili v Kanade alebo v severnej Amerike, ale ich priezvisko  pochádza napríklad z južného Talianska, napríklad z Kalábrie. Je to inak presne ten kraj odkiaľ pochádza aj slávna Ndragheta odnož, ‚Ndrangheta – Wikipedia. Z daného článku priamo vyplýva, že jedno jej chápadlo je pevne usadené aj priamo v Toronte. Toľko na okraj.

Vlastne, mafia má dosť stabilné postavenie v Kanade už dlhé roky. Strýko môjho manžela si lacno kúpil v 60-tych rokoch reštauráciu v Montreali. K jeho prekvapeniu, prišla mafia a nakázala mu odovzdať im výpalné o 10-tej hodine večer. On sa síce podvolil, ale až o 12 hodín. Dostal takú bitku, že zostal bezzubý a niekoľko týždňov v nemocnici. Žiadne policajné vyšetrovanie, každý sa vtedy bál vlády mafie. Aj toto je súčasť kanadskej histórie.

**********

Asi tajné služby v Kanade sú príliš vyťažené inými, dôležitejšími vecami a tak jej kontinuálna, dlhoročná prítomnosť mafie asi veľmi neprekáža. Zrejme sa podľa dnešných lokálnych politikov jedná len o nepodstatné ťaľafatky. Alebo ťahajú všetcia za jeden povraz. Veď, čo iné si môže človek pomyslieť o vrcholovom politikovi najľudnatejšej kanadskej provincie, keď táto provincia stále masmediálne reklamuje kasína, ktoré vlastní, a tiež alkohol, ktorého sa tu predá najviacej na celom svete.

**********

Ale vráťme sa ku gramatike. Lebo ‚Red Flag‘ je ‚RED FLAG‘. Keď je architekt drzý a navyše negramotný iliterát, to je jeden definitívny, a obrovský ‚red flag‘. Ako povedal svojho času fiktívny detektív Morse v jednom zo svojich seriálov, keď poučoval svojho inšpektora Lewisa: „Because it’s illiterate.“

 

Ukážka textu napísaného v angličtine, ktorý napísal iliterát.

Ukážka textu napísaného v angličtine, ktorý napísal iliterát.

V týchto pár riadkoch je toľko chýb, jednak gramatických, ale aj iných, že asi najjednoduchšie je ich označiť červene.

 

Autor daného textu evidentne neuznáva, resp. nepoužíva interpunkčné znamienka. Niečo to o tejto osobe hovorí. Za určitých okolností by sa dokonca mohlo jednať aj o prejav dysgrafie. (Netvrdím však, že je to aj tento konkrétny prípad.)

Prvej vete sa vôbec nedá rozumieť.

“Crew” je nesprávne zvolené slovo.

“job site” – nesprávne zvolené slová (aj keď sa tomu inak dá rozumieť), ale hlavne v anglickom jazyku máme tzv. ‚subject verb agreement‘. (Napríklad: „No one drinks.“)

“responsible” je v tomto kontexte nesprávne použité slovo.

“lots of work” – nesprávne.

“threw” – tomuto sa vôbec nedá rozumieť. Čo chcel autor týmto povedať?

“I heard your like a mother…” tomuto sa vôbec nedá rozumieť, čo chcel autor týmto povedať; keď už, tak sa píše “you’re” alebo “you are” a nie “your”..

Ani ďaľšej vete sa nedá rozumieť. V podstate je to celé “Pretty disaster”. V celom texte nie je jeden jediný riadok, v ktorom by nebola chyba.

Základné chyby v tomto texte sú do očí bijúce. „Elementary, my dear Watson,“ ako by povedal Sherlock Holmes.

**********

Každý si môže sám odpovedať na otázku, že ako by asi dopadla táto osoba na objektívnych  testoch z anglického jazyka? Vlastne, toto je názorná ukážka prečo kanadská vláda vždy otestuje všetkých uchádzačov o pozície v štátnej správe zo znalosti angličtiny, a to aj tých, ktorých rodný jazyk je angličtina. A toto je asi aj odpoveď na otázku, že prečo tu v štátnej správe pracuje toľko “imigrantov”. Lebo nerozhoduje to, kde sa kto narodil, či akú má farbu pleti, ale čo vie, čo vyštudoval, čo sa naučil.

 

**********

Tento text má však aj iný rozmer dokazujúci hlbokú amorálnosť autora. V danom kontexte zamestnávateľ alebo spíše riadnu pracovnú zmluvu alebo kontrakt, kde indikuje, koľko a za akých podmienok zamestnancovi zaplatí a čo konkrétne má zamestnanec urobiť. V tomto konkrétnom prípade autor má spústu “uncalled for” a nemiestnych komentárov (“get him on track”,  “he is lost at this moment”, “keep his mind occupied”), a je drzý, manipulatívny, a navyše aj agresívny.

Seriózny zamestnávateľ sa správa úplne inak.

**********

Otázka tiež može byť, že ako sa má zachovať osoba, ktorej bol tento vrcholne urážlivý, nevhodný a drzý text doručený?

 

Einstein vraj povedal,“Slabí ľudia sa mstia, silní odpustia, inteligentní ignorujú.” Lenže nie všetko je možné vždy odignorovať. Nie, keď ide o život.

Aký je rozdiel medzi komunistami, ktorí v 1986 zorganizovali prvomájový sprievod a organizátormi festivalu Pohoda v 2024?

13.07.2024

Lebo v oboch prípadoch sa hromadné akcie nemali konať. Akurát komunistov je dnes možné kritizovať ale organizátorov Pohody asi veľmi nie. (V minulosti som v diskusnom príspevku na Pravde skritizovala jednu učiteľku za to, že zobrala deti počas silného vetra na prechádzku a následne jedno dieťa zabil tuším konár zo stromu (podľa môjho názoru spolu s kriminálnym správaním [...]

Amorálnosť kanadských médií

07.07.2024

Aby som sa priznala, moc kanadské médiá nesledujem. Naozaj mi nemajú nič čo pozitívne ponúknuť. Ale posledné dni sa tieto médiá prepadli až popod dnúce dno. Keď totiž nejako náhodne zapnem rádio, napr. v aute, ihneď sa na mňa vyvalí spŕška amorálnosti. Predposledný piatok som chvíľku počúvala rádio, kým som šoférovala. Po celý čas rozoberali štrajk LCBO. LCBO [...]

Kam až vedie nenávisť Progresívneho Slovenska?

16.05.2024

Napriek tomu, že médiá tzv. hlavného prúdu masírujú verejnosť s tým, ako, citujem z jedného článku v Pravde, “Kým opozícia si uvedomila vážnosť situácie a zdržala sa slovnej agresivity, o niektorých koaličných politikoch sa to povedať nedá.” *** Neviem, či si niektorí novinári myslia o čitateľoch, že sú úplne blbí. Napríklad taká Iris Kopcsayová. [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.