Založ si blog

Res Ipsa Loquitur

Ako znalosť angličtiny tak aj správanie sa niektorých rodených kanaďaniek jednoducho nemá obdoby.

Mnohí imigranti, ktorí si z rôznych dôvodov urobili domov v Kanade si prinesú do Kanady aj svoj materský prízvuk. Ale ten si často krát prinesú spolu s vynikajúcou a inak s bechybnou angličtinou.

**********

Vlastne by som to až tak seriózne nemala brať, lebo niektoré kanaďanky sice vyrástli a možno sa aj narodili v Kanade alebo v severnej Amerike, ale ich priezvisko  pochádza napríklad z južného Talianska, napríklad z Kalábrie. Je to inak presne ten kraj odkiaľ pochádza aj slávna Ndragheta odnož, ‚Ndrangheta – Wikipedia. Z daného článku priamo vyplýva, že jedno jej chápadlo je pevne usadené aj priamo v Toronte. Toľko na okraj.

Vlastne, mafia má dosť stabilné postavenie v Kanade už dlhé roky. Strýko môjho manžela si lacno kúpil v 60-tych rokoch reštauráciu v Montreali. K jeho prekvapeniu, prišla mafia a nakázala mu odovzdať im výpalné o 10-tej hodine večer. On sa síce podvolil, ale až o 12 hodín. Dostal takú bitku, že zostal bezzubý a niekoľko týždňov v nemocnici. Žiadne policajné vyšetrovanie, každý sa vtedy bál vlády mafie. Aj toto je súčasť kanadskej histórie.

**********

Asi tajné služby v Kanade sú príliš vyťažené inými, dôležitejšími vecami a tak jej kontinuálna, dlhoročná prítomnosť mafie asi veľmi neprekáža. Zrejme sa podľa dnešných lokálnych politikov jedná len o nepodstatné ťaľafatky. Alebo ťahajú všetcia za jeden povraz. Veď, čo iné si môže človek pomyslieť o vrcholovom politikovi najľudnatejšej kanadskej provincie, keď táto provincia stále masmediálne reklamuje kasína, ktoré vlastní, a tiež alkohol, ktorého sa tu predá najviacej na celom svete.

**********

Ale vráťme sa ku gramatike. Lebo ‚Red Flag‘ je ‚RED FLAG‘. Keď je architekt drzý a navyše negramotný iliterát, to je jeden definitívny, a obrovský ‚red flag‘. Ako povedal svojho času fiktívny detektív Morse v jednom zo svojich seriálov, keď poučoval svojho inšpektora Lewisa: „Because it’s illiterate.“

 

Ukážka textu napísaného v angličtine, ktorý napísal iliterát.

Ukážka textu napísaného v angličtine, ktorý napísal iliterát.

V týchto pár riadkoch je toľko chýb, jednak gramatických, ale aj iných, že asi najjednoduchšie je ich označiť červene.

 

Autor daného textu evidentne neuznáva, resp. nepoužíva interpunkčné znamienka. Niečo to o tejto osobe hovorí. Za určitých okolností by sa dokonca mohlo jednať aj o prejav dysgrafie. (Netvrdím však, že je to aj tento konkrétny prípad.)

Prvej vete sa vôbec nedá rozumieť.

“Crew” je nesprávne zvolené slovo.

“job site” – nesprávne zvolené slová (aj keď sa tomu inak dá rozumieť), ale hlavne v anglickom jazyku máme tzv. ‚subject verb agreement‘. (Napríklad: „No one drinks.“)

“responsible” je v tomto kontexte nesprávne použité slovo.

“lots of work” – nesprávne.

“threw” – tomuto sa vôbec nedá rozumieť. Čo chcel autor týmto povedať?

“I heard your like a mother…” tomuto sa vôbec nedá rozumieť, čo chcel autor týmto povedať; keď už, tak sa píše “you’re” alebo “you are” a nie “your”..

Ani ďaľšej vete sa nedá rozumieť. V podstate je to celé “Pretty disaster”. V celom texte nie je jeden jediný riadok, v ktorom by nebola chyba.

Základné chyby v tomto texte sú do očí bijúce. „Elementary, my dear Watson,“ ako by povedal Sherlock Holmes.

**********

Každý si môže sám odpovedať na otázku, že ako by asi dopadla táto osoba na objektívnych  testoch z anglického jazyka? Vlastne, toto je názorná ukážka prečo kanadská vláda vždy otestuje všetkých uchádzačov o pozície v štátnej správe zo znalosti angličtiny, a to aj tých, ktorých rodný jazyk je angličtina. A toto je asi aj odpoveď na otázku, že prečo tu v štátnej správe pracuje toľko “imigrantov”. Lebo nerozhoduje to, kde sa kto narodil, či akú má farbu pleti, ale čo vie, čo vyštudoval, čo sa naučil.

 

**********

Tento text má však aj iný rozmer dokazujúci hlbokú amorálnosť autora. V danom kontexte zamestnávateľ alebo spíše riadnu pracovnú zmluvu alebo kontrakt, kde indikuje, koľko a za akých podmienok zamestnancovi zaplatí a čo konkrétne má zamestnanec urobiť. V tomto konkrétnom prípade autor má spústu “uncalled for” a nemiestnych komentárov (“get him on track”,  “he is lost at this moment”, “keep his mind occupied”), a je drzý, manipulatívny, a navyše aj agresívny.

Seriózny zamestnávateľ sa správa úplne inak.

**********

Otázka tiež može byť, že ako sa má zachovať osoba, ktorej bol tento vrcholne urážlivý, nevhodný a drzý text doručený?

 

Einstein vraj povedal,“Slabí ľudia sa mstia, silní odpustia, inteligentní ignorujú.” Lenže nie všetko je možné vždy odignorovať. Nie, keď ide o život.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.