Založ si blog

Kolíková – politička bez empatie

Citujem z tlačovej konferencie 30. 12. 2020: Kolíková informuje o pokuse Lučanského o samovraždu, od 52:37

Ak človek dospeje k takémuto rozhodnutiu tak akokoľvek akékoľvek opatrenia urobíte tak vieme, že vlastne tomu nevieme úplne zabrániť preto o to viac je dôležité ak takúto vedomosť zbor má, že robí všetko preto, aby hmm tá osoba o tom neuvažovala a neurobila k tomu kroky, pretože hmm tie opatrenia, ktoré súvisia s prostriedkami tak tie sú vždy vykonané zo strany zboru aby k tomu ten priestor nebol ale skutočne tá vynaliezavosť by som povedala ľudí, ak k takémuto rozhodnutiu hmm sa odhodlajú tak je dá sa povedať, že nemá medze, že nedá sa tomu v plnosti zabrániť.

Môj názor, ako názor obyčajnej cítiacej ženy, je ten, že takúto vetu dokáže zo seba vysmoliť len osoba, ktorá nemá žiadnu empatiu, a ktorá nekoordinovane reční len preto, aby si zachránila tú stoličku, na ktorej sedí, v tomto prípade stoličku ministerky spravodlivosti. Na takejto stoličke by však nikdy nemal sedieť ani psychopat ani psychopatka, ktorá je nie schopná sa vcítiť do postavenia či situácie iného človeka. (Hoci keď sa človek pozrie troška do histórie napr. v stredoveku, tak v takýchto pozíciách vždy boli zamestnaní psychopati, ktorí napr. nemali problém poslať hoci 10 ročné dieťa na smrť obesením, či vyniesť rozsudok smrti nad ženou tak, že bude upálená za živa.) Pravda je, že nikdy by na stoličke ministerky spravodlivosti nemala sedieť osoba, ktorá obviňuje obeť zla. Možno v tomto prípade aj obeť trestného činu. Ministerka, ktorá nedokáže pochopiť, že rezort, za ktorý je ona zodpovedná, je priamo príčinou toho, čo sa stalo napríklad Milanovi Lučanskému (ale aj iným), či už to bola vraj samovražda alebo nie, na tú stoličku nepatrí. Na tejto stoličke by nikdy nemala sedieť osoba, ktorá toto nedokáže pochopiť, lebo nemá schopnosť sa vcítiť do iného, alebo inak povedané, lebo nemá žiadnu empatiu.

Nie je dôležité sa opičiť po USA, čo sa týka narábania s väznenými osobami. Je dôležité dodržiavať zákony, ale podľa mňa nie je napríklad dôležité zakaždým nasadzovať putá a dehumanizovať ľudí, ktorí z rôznych príčin spáchali hoci aj zlé skutky. Pre úplnosť, USA sú napríklad známe aj tým, že ženy, ktoré sú vo väzení rodia, či len do nedávna rodili, s putami, neviem, či len s putami na nohách alebo aj s putami na rukách, pričom takéto niečo je absolútnym porušením ľudských práv a jedná sa o dehumanizáciu danej osoby. Píšem to tu preto, lebo z toho, čo vidím, že sa dnes deje na Slovensku, zdá sa mi, že tu ide viacej o to, aby sa opičilo po tom, ako je to napr. v USA, a že tu vôbec nejde o to, aby sa veci zlepšili v zmysle našich kultúrnych hodnôt a dedičstva, mám na mysli konkrétne kresťanské tradície (avšak nie tie spojené s inkvizíciou, ktorú odobrila španielska kráľovná Izabela).

Podľa môjho názoru je potrebné zachovať každému človeku jeho ľudskú dôstojnosť.

***

Postoj ministerky spravodlivosti Slovenskej republiky, ktorým sa prezentovala v danej vete, ktorú som citovala tu vyššie, je totiž taký, že keď sa niekto rozhodne spáchať samovraždu, potom ako ho na dlhší čas úplne odizolujete od vonkajšieho sveta, tak sa mu v tom nijako nedá zabrániť.  Pod týmto úplným odizolovaním od vonkajšieho sveta mám na mysli zabránenie všetkým kontaktom s rodinou, nedoručenie pošty od rodiny, nepovolenie telefonátu ani manželke, prípadne deťom ani počas sviatkov rodiny, teda ani na Vianoce. Potom, ako človeka zavrie na 24 hodín do miestnosti rozmerov približne 2 krát 4 metre bez Internetu, televízora, či aspoň rádia, ako nejaké agresívne inak nezvládnuteľné zviera do klietky, lebo vraj prebieha vyšetrovanie o úplatku, ktorý vraj mal tento človek zobrať. Plus možno aj nejaká tá dehumanizácia vykonávaná “podľa zákona”.

Neviem, aké sú vedomosti z oblasti práva pani ministerky, či z vyšetrovania činu, z ktorého bol obvinený Lučanský. Ale mňa určite pani ministerka nepresvedčila, že takto sa dá budovať dôvera v právny štát, či v justíciu. Žiadna komisia ma potom, čo som toto videla, nepresvedčí, že právny štát sa dá vybudovať s takouto ministerkou spravodlivosti. (Pre úplnosť ani s takými, ktorí boli na danej stoličke pred ňou.)

Tu totiž nejde o to, čo povie nejaká komisia. Tu ide o fakt, že osobe v opatere štátu sa stalo, čo sa stalo. Že Lučanský je nie jediný, komu sa takéto niečo stalo je len priťažujúca okolnosť, nie ospravedlnenie. Tragédia je, že zodpovedné osoby vo funkciách sa zdá, že toto nechápu.

***

Na to, aby sa, podľa môjho názoru, dokázal prípadný úplatok v danej sume (okolo pol milióna eurs), na to naozaj netreba dávať nikoho do kolúznej väzby. V právnom štáte si nemyslím, že možno niekoho odsúdiť za branie úplatku v takejto sume bez toho, aby sa takáto suma nedala dokázať inak ako výpoveďami kajúcnikov, ktorí za tieto výpovede behajú po slobode. Napríklad si neviem predstaviť, že by dnes niekto kupoval nehnutelnosť s kufríkom bankoviek a nie bankovým prevodom. Neviem si predstaviť, že by niekto mohol len tak vložiť na účet pol milióna v bankovkách bez toho, aby o tom zostali hmatateľné a nezmazateľné stopy. Z takýchto dôvodov absolútne nechápem, čím bola odôvodnená takáto kolúzna väzba. Ale v tomto kontexte nechem ísť do hĺbky a poukazujem len na absurdnosti. Pretože podľa môjho názoru sa absurdnosťami nedá vybudovať právny štát.

Zlyhaním právneho štátu je aj systém, kde zodpovední predstavitelia dokážu de facto len sucho skonštatovať, že, “v minulom roku si siahlo na život x odsúdených”, resp. “ v minulom roku si siahlo na život y ľudí v kolúznej väzbe” a tak ďalej.

Sucho konštatovať, že si na život siahol človek, ktorý nemá umožnené žiadne kontakty s vonkajším svetom a je zavretý v miestnosti rozmerov približne 2 krát 4 metre, a že sa tomu nedalo nijako zabrániť, lebo sa daný človek rozhodol siahnuť si v takýchto podmienkach na život, je dôkazom absencie empatie a je to psychopatické. Môj názor je, že psychopati do verejných funkcií nepatria.

Okrem toho, doba sa mení. Kým kedysi ľudia nemali veľa informácií, v dnešnej dobe sme presýtení informáciami a naše mozgy sa tejto realite prispôsobili. Preto dnes odrezať človeka od všetkých informácií a kontaktov sa dá považovať za neľudské zaobchádzanie a týranie v rozpore s článkom 3 Európskemu dohovoru o ľudských právach, citujem:

Nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.”

Právny štát nikdy nevybudujeme s ľudmi vo vysokých funkciách, ktorí nie sú schopní empatie. Dúfam, že takéto časy, keď tieto funkcie ovládali psychopati (ktorí v minulosti nemali problém odsúdiť na smrť dieťa obesením či odsúdiť ženu na smrť upálením za živa, dnes úplným odizolovaním človeka od spoločnosti uzavretím do malej miestnosti na 24 hodín denne) budú čoskoro minulosťou.

Len pre úplnosť dodávam, že neschvaľujem ani prístup aký mal Václav Havel, ktorý prepustil v amnestii ťažkých kriminálnikov, ktorí nemali byť prepustení na slobodu, a ktorí následne páchali ďaľšie ťažké trestné činy.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.