Založ si blog

Som zdesená z toho, čo predviedli v prípade Lučanského

Čo predviedli všetcia.

Refresher uviedol, citujem:

Psychológ, ktorý konštatoval, že Milan Lučanský nemal samovraždené sklony, má 24-ročnú prax. Naposledy navštívil policajného exprezidenta v deň pokusu o samovraždu okolo 13:00. Lučanský sa o samovraždu pokúsil o pár hodín na to, našli ho o 16:39 pri výdaji večere.

Následne sa vyšetruje všetko dookola, ale nikde som nezachytila, že by vyšetrovali profesionálnu schopnosť daného psychológa rozpoznať, či niekto naozaj má samovražedné sklony alebo nie.

Profesionálny psychológ s vraj 24 ročnou praxou musí, podľa môjho názoru, dokázať odlíšiť toho, koho vyšetruje. Inak sa bude správať niekto, kto bol jedným z najmocnejších mužov v štáte vo veľmi zodpovednej a exponovanej funkcii  a inak sa bude správať bežný človek, šedá myška. Aspoň ja si tak myslím.

A tiež si myslím, že fakt, že niekto bol jeden z najmocnejších mužov v štáte vo veľmi zodpovednej a exponovanej funkcii ešte nemôže byť indikátorom toho, že daný subjekt nebude trpieť depresiou alebo podobnými stavmi, že nepotrebuje lieky a všetko.

Ak psychológ nemôže so 100% istotou určiť, že daný subjekt nemá samovražedné sklony a že netrpí depresiou, tak, poďla môjho názoru, musí každého, kto sa ocitol v takej životnej kríze ako Lučanský konštatovať, že je tu reálna hrozba samovraždy. Ak tak neurobí, tak podľa môjho názoru ide o veľmi hrubé profesionálne zlyhanie a za takéto profesionálne zlyhanie by mali nasledovať konsekvencie až v podobe odobratia profesionálnej licencie.

Mňa ako obyčajnú ženu dokážu takíto “profesionáli” z oblasti psychológie/psychiatrie, ktorí následne, keď príde k nešťastiu sa zmôžu len na výhovorky, riadne nasrdiť. A nejde tu o prvý takýto prípad. Prípadov, keď človek v opatere psychológa / psychiatra spáchal samovraždu či vraždu alebo iný trestný čin je na Slovensku veľa. A ja osobne som toho názoru, že takýchto prípadov je na Slovensku veľa aj preto, lebo kedysi sa na psychológiu v podstate nedalo dostať inak ako za úplatok tým, ktorí tento odbor vyučovali. A toto sú potom dôsledky. Vraj 24 ročná prax. Ale aká prax? Lebo v prípade psychológie sa nejedná o exaktnú vedu. Takže v prípade profesií ako psychológ sa nedá konštatovať, že niekto je expert len preto, lebo má 24 ročnú prax. Možno mal tento expert psychológ len šťastie a možno v jeho dovtedajšej práci nemal žiadne náročnejšie či zvučnejšie prípady a tak sa jeho profesionálna nechopnosť proste neukázala skôr.

***

Ďalej, v médiách sa to hemží vyhláseniami, že Zbor väzenskej a justičnej stráže vraj nepochybil a že Lučanského kontrolovali každých 30 minút. Dobre. Ale mne sa zdá, že v dnešnej dobe takáto kontrola každých 30 minút vo väzenskej cele nezaručuje, že sa niekto nepokúsi o samovraždu a nedokoná ju. Nejako sa mi zdajú byť takéto opatrenia nie dostatočné.

Podľa môjho názoru by sa malo skontrolovať, či takéto opatrenia, ako kontrola každých 30 minút v cele, v prípade takéhoto človeka ako Lučanský sú adekvátne. A vlastne ani nechápem, že prečo napríklad Pavol Rusko nebol väznený a v jeho prípade stačil náramok na nohe?

A keď už mal byť väznený, prečo musel byť väznený v Prešove a prečo nie bližšie k jeho bydlisku a tak, aby ho mohla navštíviť aspoň počas sviatkov rodina. Nejako nerozumiem tomu, o čo tu konkrétne malo ísť? O prevenciu toho, aby Lučanský mohol ovplyvňovať vyšetrovanie alebo o to, aby ho psychicky úplne zlomili?

***

Ja osobne neobhajujem Lučanského a ani sa nemôžem nijako vyjadriť k tomu, či spáchal to, za čo sa ocitol vo väzbe alebo nie. Len sa mi zdajú byť niektoré okolnosti okolo jeho smrti a zaobchádzania s nim veľmi divné. A tiež sa mi zdajú byť veľmi divné, až podozrivé rôzne vyhlásenia od kompetentných, že Zbor väzenskej a justičnej stráže nepochybil a zároveň, že sa okolnosti jeho smrti ešte len vyšetrujú. Teda výsledok vyšetrovania viem predtým, ako sa niečo vyšetrilo, či ako mám tieto rôzne vyhlásenia napr. Milana Ivana či Márie Kolíkovej rozumieť?

***

V každom prípade to celé vyzerá blbo. Proste mi to pripadá tak, že ministerka spravodlivosti akosi nezvláda svoju funkciu a že volanie opozície po jej odstúpení nie je celkom bez indikácií.

***********


Aktualizované 22:07, 30. decembra 2020:

Pre tých, ktorí už teraz vykrikujú, že Lučanský bol zavraždený, lebo sa vraj nemohol takto obesiť. Nuž toto je síce scéna z filmu (Norimberg trial), ale ak by sa to tak nejako nebolo bývalo vtedy stalo, asi by to do tohoto filmu neboli bývali dali. Scéna, kde je zobrazené, ako sa mal obesiť Robert Ley Robert Ley – Wikipedie (wikipedia.org) je zobrazená na 41:34 a nasl. sekundy z filmu.

Ley byl očividně pobouřen tím, že je považován za válečného zločince. Před soudem Mezinárodním vojenským tribunálem v samovazbě v Norimberku spáchal sebevraždu poté, co si roztrhal spodní prádlo a oběsil se ve své cele vsedě na záchodě na provazu vlastnoručně vyrobeném z textilních součástek.

 

Poznámka 2: Čo to má byť akože rýchla zdravotnícka pomoc, ktorej trvá dvadsať minút prísť na miesto? Pre porovnanie, keď som volala záchranku tu v Toronte  v 2017 k mojej svokre, tak do 5 minút tu boli.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.