Založ si blog

Hoax v denníku SME. Aneb fact-checking vyzerá byť pre redaktorov v SME niečo o čom snáď doteraz ani nepočuli?

Nedávno som pomáhala pripravovať jednu prezentáciu o Slovensku. Mali to byť aj nejaké zaujímavosti o slovenskej kultúre a o tom, čo z nej vidíme tu v Kanade.

Tak ma napadlo, že som zachytila článok v SME, https://myziar.sme.sk/c/5934430/ako-mlade-dievca-palickovala-svadobny-zavoj-pre-kralovnu.html, ktorý bol zverejnený aj v https://www1.pluska.sk/regiony/zavoj-kralovnej-alzbety-ii-cipkovali-slovenky,  aj v https://www.cas.sk/clanok/198241/svadobnu-vlecku-kralovnej-alzbety-ii-zdobila-slovenka-eva/

V ďaľšom článku https://www.teraz.sk/banskobystricky-kraj/vystava-v-hodrusi-hamre-ukaze-ze/140034-clanok.html je dokonca uvedená informácia, že svadobná vlečka budúcej kráľovnej bola dlhá 10 metrov!

https://www.dobrenoviny.sk/c/49332/vystava-v-hodrusi-hamre-ukaze-ze-hodrusska-cipka-zije

Aby tohoto hoaxu neboli ukrátení tí, ktorí slovensky nevedia, tak tento hoax prepublikovali aj v angličltine: https://visitworldheritage.com/en/eu/village-of-hodruša-hámre-and-old-all-saints-mine/82ae85b7-6ec3-4613-8817-4d53ca6d75ee

Nuž neviem, čo má/mala  Eva Trenčanová v článku z toho, že takto bezostyšne a sproste klamala do celého sveta? Čo z toho mala? Prečo to urobila? Prečo klamala? Prečo potrebovala urobiť hanbu celému Slovensku takýmito hnusnými klamstvami?

V https://myziar.sme.sk/c/5934430/ako-mlade-dievca-palickovala-svadobny-zavoj-pre-kralovnu.html je spublikované, citujem:

„Z Londýna prišla bavlna. Oni si dali priadzu, prekrásne bielučkú, jak padlý sneh, krásnu, takže to sa potom z toho robilo,“ hodnotí s tým, že výroba im trvala približne rok.

Všetky tieto spublikované informácie sú totiž HOAX!

***

Nuž veci sa majú celkom inak. Keď by som si toto neskontrolovala, vyrobila by som poriadnu hanbu osobe, ktorá robila vo svojej práci o Slovensku prezentáciu. Našťastie viem, čo je to tzv. FACT-CHECKING. Z tohto miesta by som veľmi rada poradila mojej Alma Mater, Univerzite Komenského, aby predtým, ako vydajú diplomy budúcim žurnalistom, aby ich naučili, čo je to tento “Fact Checking”, ktorý treba urobiť predtým, ako niečo spublikujú. Lebo spublikovaných klamstiev v slovenských médiách bolo doteraz neúrekom a ja tvrdím, že slovenské médiá ešte možno tak pravdivo opíšu počasie a výsledky fotbalových zápasov. Vlastne, asi z tohoto dôvodu ľudia kedysi čítali v novinách len zadnú stranu. Proste ľudia nemajú radi klamstvá.

***

Podľa článku z Globe and Mails, z 10. júla 1947, na titulnej strane je uvedené: Kráľ súhlasil s tým, aby jeho dcéra Princezná Elizabeth vstúpila do zväzku manželského s Philipom. (Palcový titulok článku znel: “King Approves Marriage Of Elizabeth and Philip). Na titulnej strane v tento deň bol ďaľší článok s titulkou: “No Date Set For Wedding Of Princess”. Písal da 10. júl 1947.

Svadba budúcej kráľovnej sa konala dňa 20. novembra 1947.

Napriek tomu sa v slovenských médiách bohate publikovalo, že vlečku pre budúcu kráľovnú vyrábalo celý rok vraj desať žien z Hodruše Hámrov. Vraj také, ktorým sa nepotili ruky. A vraj z bavlny. Vraj vlečka dlhá 10 metrov.

 

V deň keď sa konala samotná svadba, bolo to 20. Novembra 1947, na titulnej strane v Globe and Mail (ale aj v mnohých iných svetových médiách) bolo uvedené toto, citujem:

Princess Elizabeth’s Wedding Gown – Botticelli-inspired, this Hartnell-designed gown which Princess Elizabeth will wear today for her marriage to Philip Mountbatten, Duke of Edinburgh, is truly fit for a future Queen on her wedding day. Of ivory duchesse satin, with a 15-foot transparent ivory silk train attached to the shoulders, it is on classic lines. The heart-shaped neckline of the fitted bodice is embroidered in seed pearls and crystal in floral design. Pearl-embroidered star flowers girdle the waistline and hand-embroidered in crystal and oat-shaped pearls, accent the swirling skirt. Her ethereal voluminous bridal veil of white tulle will be held by a tiara of pearls and diamonds.

Teda vlečka nemala 10 metrov, ale 15 stôp, teda 4 a pol metra! Taktiež, vlečka nebola z bavlny ale z hodvábu.

 

Ďalej na strane 17 bolo uvedené 20. novembra 1947, na titulnej strane v Globe and Mail uvedené, citujem:

Princess Elizabeth today will wear this gown of Ivory duchese satin. The heart-shaped neckline of the bodice is embroidered in floral design with seed pearls and crystal. The sleeves are tight and the waistline is formed by a girdle of pearl embroidered flowers. The skirt is hand-embroidered in garlands of white York roses carried out in raised pearls entwined with ears of wheat, embroidered in crystals and oat-shaped pearls. Between the garlands of roses and wheat and forming a final border around the entire skirt are bands of orange blossom and star flower applique with transparent tulle bordered with seed pearls and crystal. A 15-foot full court train of ivory tulle edged with satin flowers is attached at the shoulders. A reversed type of embroidery accents the train by the use of applique satin star flowers, roses and wheat, encrusted with pearl and crystal. Her veil of white tulle, will cascade from tiara of pearls and diamonds.

Teda vlečka bola z (hodvábneho) tylu, lemovaná so saténovými kvetmi.  Inverzná výšivka akcentuje vlečku aplikáciami saténových hviezdnych kvetín, ruží a pšenice, orámovanými perlami a krištáľmi.

***

Proste nikde žiadna zmienka o tom, že by Princezná Elizabeth, budúca kráľovná, mala závoj z Hodruše – Hámre. Ktorý sa tam mal vraj vyrábať ešte niekoľko mesiacov predtým, ako ju požiadal Philip Mountabatten o ruku! Ten závoj sa mal v Hodruši – Hámre vyrábať dokonca predtým, ako Mr. Hartnell navrhol pre budúcu kráľovnú jej svadobné šaty.

Dnes, keď sa dajú nájsť na Internete elektronické kópie mnohých časopisov aj novín, v mnohých archívoch a dokonca aj u samotných vydavateľov, možno nájsť aj spoľahlivé a pravdivé zdroje o tom, ako to naozaj bolo so závojom a vlečkou či svadobnými šatami budúcej kráľovnej.

Napríklad: https://time.com/5457007/queen-elizabeth-wedding-dress/

A keď nestačí, čo bolo spublikované v tlači, dnes má webstránku aj samotná kráľovná: https://www.royal.uk/70-facts-about-queen-and-duke-edinburghs-wedding, kde je opísané, ako to bolo s vlečkou kráľovnej.

***

Pri overovení informácií o svadobných šatách budúcej kráľovnej som si všimla, že sa v renomovaných médiách písalo aj o tom, že sa k autorstvu výroby vlečky k svadobným šatám hlásili aj podvodníci. Nuž kráľovský dvor si evidentne takéto hoax informácie všimol. V každom prípade publikácia takýchto hoax informácií vo vraj renomovaných slovenských médiách hlavného prúdu robí Slovenskej republike hanbu na medzinárodnej scéne. Kráľovská rodina síce nebude posielať protestné nóty na Slovensko, ale ono to nerobí dobré meno, keď je úroveň slovenskej žurnalistiky na takejto úbohej úrovni.

A taktiež, aby si človek každú informáciu spublikovanú v slovenských médiách, ktorou chce Slovensko prezentovať musel preverovať a overovať, to tiež hovorí o Slovensku svoje.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.