Založ si blog

Plavbou po Dunaji s našou cestovnou kanceláriou si obzrite Pražský Orloj a Karlov most a dokonca aj Mníchov

Dostal sa mi do rúk reklamný časopisescapism Toronto’, číslo 008.  Nebolo by to nič neobvyklé až na celostrannú reklamu na jeho zadnej stránke, ktorá je na strane 100, teda na poslednej strane.

Nájdete ju aj na ich webstránke, keď sa zoskrolujete nadol a v tom ich magazíne si nalistujete poslednú stranu.

Je na nej krásna fotografia Karlovho mostu ponad Vltavu. Ale text na danej fotografii hovorí:

“The Danube River is the epitome of “West meets East.” Avalon Waterways – the Danube river cruising expert – will introduce you to new cultures and experiences along this sprawling waterway. There’s no better way to experience the iconic cities of Europe and amazing attractions like the Charles bridge or the Astronomical clock in Prague, you are sure to leave with lifelong memories.”

Vo voľnom preklade:

“Rieka Dunaj je stelesnením západ stretáva východ. Avalon Waterway – expert splavu po rieke Dunaj – vám predstaví nové kultúry a zážitky pozdĺž tejto rozľahlej plavebnej cesty. Nieto lepšej cesty zažiť Európske ikonické mestá a udivujúce atrakcie ako Karlov most alebo Orloj v Prahe, ktoré vo vás zanechajú spomienky na celý život.”

Pod týmto textom je adresa avalonwaterways.ca aj s telefónnym číslom. Na ich webstránke sa môžeme ďalej dočítať, že vraj, citujem:

A Danube river cruise may include spectacular cities like Vienna, Budapest, Munich and Prague.

Voľný preklad

“Výletná plavba po rieke Dunaj môže zahŕňať mestá ako Viedeň, Budapešť, Mníchov, a Praha.”

Nuž, ešte že tam majú to slovo “môže”. Ale aj tak si neviem predstaviť, ktoráže to rieka tečie cez Viedeň, Budapešť, Mníchov, a Prahu a to som mávala zo zemepisu obyčajne jednotky.

Neviem, možno že by nebolo od veci navštíviť Kanadskú ambasádu vo Viedni, keďže v Bratislave nemajú, a prezradiť im, že Dunaj tečie nie cez Prahu ale cez Bratislavu. A prípadne ich poučiť, že Dunaj ani cez Mníchov netečie.

Cez Prahu tečie Vltava, “the Moldau”. Zapamätať by sa to dalo snáď aj tak, že Vltava je jedna zo šiestich symfonických básní z cyklu ‘Má vlast’ od hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu. Píšem to preto, lebo Vltavu občas počujem hrať aj v lokálnej rádiostanici.

V každom prípade, k nám prišiel Silvester tento rok nejako zavčasu.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.