Založ si blog

Blíži sa 75. výročie Smrečanov v ohni – tragédia o ktorej málokto vie či počul

Smrečany sú dedinka vzdialená asi 4 kilometre severne od Liptovského Mikuláša. O 6-tej ráno v sobotu dňa 28. októbra 1944 bolo obyvateľstvo Smrečian streľbou nemeckých okupantov vyštvané z domov. Zapálili niekoľko domov, v ktorých boli ľudia aj deti a v ktorých uhorel dobytok. Ľudí násilím vyhnali doprostred dediny. Oddelili mužov od žien a postavili ich do trojradu. Oznámili im, že každý desiaty bude zastrelený.

Mala to byť pomsta za to, že partizáni zastrelili na nižnom konci Smrečian nemeckého veliteľa.

Zdroje uvádzajú, že za ľudí začal orodovať farár Juraj Kušnír a Dr. Ján Matejka. Niekto dokázal privolať pomoc z Liptovského Mikuláša, konkrétne Okresného náčelníka Hubu, Dr. Rajniaka, Dr. Terena, Ivana Schavernocha, z Beňadikovej Arpáda Kysselyi a iných. Títo dokázali prehovoriť Nemcov a vraj dokázali nevinu týchto ľudí.  Ľudí rozpustili s tým, aby išli hasiť. Napriek tomu, že privolaná pomoc z Liptovského Mikuláša vraj zachránila Smrečany pred totálnym vyhladením, veľa domov zhorelo do tla aj s dobytkom.

***

V článku z Tatranského Slováka je uvedené, že mnohé rodiny následne dlho trpeli, pretože nedostali pomoc, ktorú vtedy potrebovali, keď im uhoreli domy. Nemali vraj material na stavbu domov, vraj sa tlačilo niekoľko rodín v jednom dome.

Včlánku sa ďalej opisuje, že pri tejto tragédii zastrelili guľometom dieťa v náručí matky, s ktorým ona utekala preč. Jej dieťatku prestrelili hlavičku.  Jedného starca vraj ubili puškami, keď orodoval aby mu nezapálili dom. Z iného domu vybehla matka s dvojmesačným dieťatom v náručí, zasiahli ju guľky nemeckých okupantov, sotva urobila pár krokov. Z jedného domu museli vyniesť bezvládnu ženu z postele.

***

V Smrečanoch k 50. výročiu k tejto udalosti postavili pomník.

 

Myslím si však, že je to málo. Môj názor je, že túto strašnú tragédiu by sme si mali tento rok pripomenúť všetcia.

 

ZDROJ:

1.       Článok z Tatranského Slováka (nemám dátum, len sken článku)

2.       Zita Žiaranová: Spomienky a odkazy doktora Ruda Rajniaka, Tranoscius 1999

3.       Spomienky už nebohej dcéry Ivana Schavernocha, čo jej on o tejto udalosti porozprával

 

V ďaľšom blogu zverejním ďakovný list, ktorý dostala už dnes nebohá dcéra Ivana Schavernocha od obyvateľov v Smrečanoch pri príležitosti odhalenia pamätnej tabule k 50. výročiu tejto udalosti.

 

(PS: Do diskusie pod článkom sa nemôžem teraz zapojiť.)

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Kedy si ja myslím, že bol unesený právny štát na Slovensku

08.01.2024

Dnes som si do pozadia zapla LIVE rozpravu v NR SR o zrušení špeciálnej prokuratúry. Predtým som si vypočula tiež niektoré vysoko afektované prednesy na tlačovej konferencii opozičných strán Michala Šimečku či aj napríklad, podľa môjho názoru, beznádejne amatérske vystúpnie poslankyne Holečkovej, ktorej prejav sa mne osobne zdal vysoko preafektovaný; teda to okrem toho, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.