Založ si blog

Niektoré novinárske skvosty ma doslova urážajú

Celkom rada počúvam podcasty. A to napriek tomu, že mnoho perál, čo tam odznie, sú doslova a do písmena urážkou zdravého rozumu. V podstate, keď tieto podcasty počúvam, tak si môžem urobiť celkom trefný obraz o tom, až v akom marazme je slovenská žurnalistika.

Napríklad v podcaste Aktualít, Kto je Peter Tóth? Padlý anjel, ktorý zradil novinárov aj Kočnera, ktorý moderoval Braňo Dobšinský, je v závere podcastu hneď niekoľko takýchto perál.

Nejdem analyzovať celý tento podcast, to by totiž tento blog bol pridlhý ako na čítanie tak aj na písanie.

Začnem perlami, ktoré v závere tohoto podcastu má Marek Vagovič. Jeho príhovor je poprepletaný frázami typu, citujem:

„My dnes nevieme…

Myslela som si, ze novinár bude pre čitateľov písať či hovoriť, o čo vie. Ďalej,

Skôr si myslím, že to nevedel”.

Opäť, tu nemá ísť o to, čo si Vagovič “skôr myslí”. Tu má ísť o overené skutočnosti a nie o Vagovičove pocity.

Neviem, na čo dovtedy čakal.”

Nuž, keď nevieš, tak na čo o tom hovoríš? (Je Vagovič platený od počtu slov?) Ďalej,

Že mu to docvaklo až tak neskoro.”

Ak toto má byť ukážka profesionálneho vyjadrovania sa novinára, tak ďakujem pekne. Ďaľšie názorné ukážky “professionality” Vagoviča:

“…zjavne sa bál o seba…”, “… chcel sa nejakým spôsobom vyviniť…”, “.. napriek tomu ten jeho diel zodpovednosti…”, “… išlo mu o krk…”.

***

Na na záver toto všetko korunuje moderátor podcastu týmto novinárskym skvostom:

V čase Tóthovho svedectva pred súdom je kľúčovou otázkou dôveryhodnosť Petra Tótha. Otázkou totiž je ako a či vôbec veriť slovu bývalého spravodajského dôstojníka, ktorých náplňou práce má byť okrem iného vedieť aj profesionálne klamať. Otázkou je, ako a či vôbec veriť slovu človeka, ktorý zatajil vlastným čitateľom i svojmu šéfovi, že ako novinár zároveň pracoval pre tajnú službu.

***

Po prvé, dôveryhodnosť svedka je adresovaná a riešená súdom, nie novinármi.
Neviem, či sa mi sníva, ale pokiaľ viem, tak náplňou práce spravodajského dôstojníka je nie klamať, ale podľa toho, čo je uvedené na webstránke Slovenskej informačnej služby, jej úlohou je získavať a poskytovať informácie o najzávažnejších ohrozeniach ústavného zriadenia, vnútorného poriadku a bezpečnosti štátu, ako aj informácie zamerané na ochranu zahraničnopolitických a hospodárskych záujmov štátu. Tiež získavať informácie o bezpečnostných rizikách v oblasti boja proti terorizmu, organizovanému zločinu a trestnej činnosti ohrozujúcej základy SR a jej bezpečnosť, extrémizmu, nelegálnej migrácii, legalizácii príjmov pochádzajúcich z trestnej činnosti a na nelegálny obchod so zbraňami a položkami dvojakého použitia. A tak ďalej, viacej sa dá na túto tému dohľadať na webstránke SIS.

***

K tej poslednej vete, v ktorej moderátor obviňuje Petra Tótha, že zatajil vlastným čitateľom ako aj svojmu šéfovi, že pracuje aj pre tajnú službu, mám hneď niekoľko poznámok. Zrejme mal moderátor na mysli Slovenskú informačnú službu. Ale hlavne, ako si to ten moderátor asi predstavoval, že to mal Peter Tóth urobiť? Mal napísať veľkými písmenami na titulnú stranu denníka SME, že “Vážení čitatelia, ja som tajný agent pre SIS”?

***

Mimochodom, môj názor je ten, že neexistuje žiaden konflikt, ak niekto popri práci novinára zároveň pracuje pre Slovenskú informačnú službu. Ja v takomto niečom nevidím žiaden konflikt záujmov.

Pre mňa príklad konfliktu záujmov je napríklad keď sudkyňa rozhoduje kauzu, v ktorej má jej dvojička obchodný či  rodinný vzťah  so stránkou sporu. To je skutočný konflikt záujmov, ale také veci zasa novinári, (a nielen oni), podľa toho, čo vidím v dennej tlači na Slovensku, (a nielen tam), asi nechápu.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.