Založ si blog

Dohovor Organizácie Spojených národov proti korupcii

Dňa 31. októbra 2003 bol v New Yorku prijatý Dohovor Organizácie Spojených národov proti korupcii. V mene Slovenskej republiky bol tento dohovor podpísaný 9. decembra 2003 a pre Slovenskú republiku nadobudol platnosť 1. júla 2006.

Text celého dohovoru v slovenskom jazyku možno nájsť na tejto webstránke:

 

V tomto dohovore je v článku 32 výslovne uvedené:
“    1. Každý štát, zmluvná strana, prijme v súlade so svojím vnútroštátnym právnym poriadkom a v rámci svojich možností vhodné opatrenia zamerané na poskytnutie účinnej ochrany pred prípadnou odplatou alebo zastrašovaním svedkov alebo znalcov, ktorí poskytujú svedectvo v súvislosti s trestnými činmi podľa tohto dohovoru, a prípadne aj ich rodinným príslušníkom a iným blízkym osobám.

  1. Opatrenia ustanovené v odseku 1 tohto článku môžu zahŕňať bez toho, aby boli dotknuté práva obvineného vrátane jeho práva na riadny proces, najmä

(a) prijatie postupov na fyzickú ochranu takých osôb, najmä zabezpečiť ich presťahovanie podľa potreby a možností a umožniť tam, kde je to vhodné, nezverejňovanie alebo obmedzené zverejňovanie informácií týkajúcich sa ich totožnosti a miesta ich pobytu,

(b) stanovenie pravidiel týkajúcich sa predkladania dôkazov, ktoré svedkom a znalcom umožnia vypovedať spôsobom zabezpečujúcim ich ochranu, najmä umožniť poskytnutie svedectva prostredníctvom komunikačných technológií, akými sú videokonferencie alebo iné vhodné prostriedky.


  1. Každý štát, zmluvná strana, umožní v súlade so svojím vnútroštátnym právnym poriadkom, aby sa v príslušných štádiách trestného konania proti páchateľom uvádzali a zohľadňovali aj názory a obavy obetí tak, aby sa to nedotklo práva na obhajobu.“

***

Dnes som si vypočula podcast Moniky Tódovej, kde od približne 21:45 minuty Monika vysvetľuje, že informácie (napríklad o utajenom svedkovi a podobne) zverejňujú s veľkým časovým odstupom.

***

V tlači som zachytila aj vyhrážky prokurátora, že zo svedka sa môže stať obvinený a podobne. Len pre úplnosť. Prokurátor je “verejný činiteľ “ aj pre účely tohoto dohovoru. Nebudem tu opisovať celý text tohoto dohovoru, koniec koncov som dala link.

***

Monika Tódová zverejnila identitu utajeného svedka. Publikovanie mena utajeného svedka v dennej tlači sa mne osobne nezdá byť to, k čomu sa Slovenská republika podpisom daného dohovoru zaviazala. Podľa mne dostupných informácií dodnes nebolo začaté žiadne trestné konanie v tejto súvislosti, čo si myslím, že nie je v súlade s literou zákona a ani s týmto dohovorom.

***

Ja sa teraz pýtam, že či si Slovenská republika robila srandu, keď podpísala tento dohovor o korupcii?

Ak Slovenská republika to myslí vážne s bojom proti korupcii, tak sa musí začať adekvátne tomu správať. Niekedy psovi, ktorý hryzie treba dať náhubok. Niekedy treba dať náhubok aj novinárom, ktorí sa nevedia vmestiť do vlastnej kože. Pretože ako všetko na tomto svete, aj sloboda médií má svoje mantinely.

 

 

Dodatok: V tejto súvislosti si myslím, že by sa mala pohybovať aj prezidentka Slovenskej republiky. Tá totiž v zmysle Článku 102 Ústavy Slovenskej republiky zastupuje Slovenskú republiku navonok. Preto by ju malo, podľa môjho názoru, zaujímať prečo Slovenská republika ukazuje dlhý nos medzinárodným dohovorom, ktoré sa zaviazala dodržiavať.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.