Založ si blog

Vraj našli zhodu v otázke voľby ústavných sudcov

Na webstránke Ústavného súdu Slovenskej republiky som našla dokument nazvaný Zoznam kritérií právneho štátu.

Zoznam kritérií má byť:

  1. Legalita (Vláda zákona; Súlad so zákonom; Vzťah medzi medzinárodným a vnútroštátnym právom; Normotvorné právomoci exekutívy; Legislatívny proces, Výnimky počas krízových situácií; Výkon zákonov; Súkromné subjekty poverené výkonom úloh vo verejnom záujme)
  2. Právna istota (Prístupnosť zákonov, Prístupnosť súdnych rozhodnutí; Predvídateľnosť zákonov; Stabilita a konzistentnosť zákonov; Legitímne očakávania; Zákaz retroaktivity; Nullum crimen sine lege a nulla poena sine lege, Res judicata)
  3. Predchádzanie zneužitiu právomocí
  4. Rovnosť pred zákonom a zákaz diskriminácie (Princíp, Zákaz diskriminácie; Rovnosť v zákonoch; Rovnosť pred zákonom)
  5. Prístup k spravodlivosti (Nezávislosť a nestrannosť; Spravodlivý proces; Ústavné súdnictvo)
  6. Príklady konkrétnych problémov právneho štátu (Korupcia a konflikt záujmov; Zber údajov a sledovanie)

 

V časti II pod hlavičkou 1. ‚Vláda zákona‘ je uvedených ďaľších 8 kritérií:

i.    Existuje písaná ústava?
ii.   Zaručuje sa súlad zákonov s ústavou?
iii.  Prijímajú sa zákony bezodkladne, ak ich prijatie vyžaduje ústava?
iv.  Koná výkonná moc v súlade s ústavou a ostatnými zákonmi?
v.   Prijímajú sa vykonávacie právne predpisy bezodkladne, ak ich prijatie vyžaduje zákon?
vi.  Je k dispozícii efektívna súdna kontrola zákonnosti aktov a rozhodnutí výkonnej moci?
vii.  Vzťahuje sa súdna kontrola aj na akty a rozhodnutia nezávislých inštitúcií a súkromných aktérov vykonávajúcich činnosti vo verejnom záujme?
viii. Je efektívna právna ochrana individuálnych ľudských práv pred zásahmi zo strany súkromných aktérov garantovaná?

V odstavci 44. daného dokumentu je uvedené, citujem: “Štát musí konať v súlade so zákonom, ktorý toto konanie musí povoľovať. Hoci sa všeobecne uznáva potreba súdnej kontroly aktov a rozhodnutí exekutívy a iných orgánov vykonávajúcich úlohy vo verejnom záujme, národná prax sa veľmi líši v tom, ako je zaručený súlad zákonov s ústavou. Hoci súdna kontrola je efektívnym prostriedkom na dosiahnutie tohto účelu, môžu existovať aj iné spôsoby garantovania riadnej implementácie ústavy pre účely zaručenia dodržiavania právneho štátu, akými sú napr. predbežná kontrola vykonaná špecializovaným výborom.

***

V domácom spravodajstve denníka Pravda dnes som našla takýto titulok: Čaputová, Danko a Pellegrini našli zhodu v otázke voľby ústavných sudcov.

A tak sa rečnícky pýtam, že načo nám je Ústava Slovenskej republiky a Ústavný súd Slovenskej republiky? Koná výkonná moc Slovenskej republiky v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a ostatnými zákonmi? Alebo im stačí si podebatovať a „nájsť zhodu“? Existuje dnes na Slovensku trojdelenie moci?

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.