Založ si blog

Vraj našli zhodu v otázke voľby ústavných sudcov

Na webstránke Ústavného súdu Slovenskej republiky som našla dokument nazvaný Zoznam kritérií právneho štátu.

Zoznam kritérií má byť:

  1. Legalita (Vláda zákona; Súlad so zákonom; Vzťah medzi medzinárodným a vnútroštátnym právom; Normotvorné právomoci exekutívy; Legislatívny proces, Výnimky počas krízových situácií; Výkon zákonov; Súkromné subjekty poverené výkonom úloh vo verejnom záujme)
  2. Právna istota (Prístupnosť zákonov, Prístupnosť súdnych rozhodnutí; Predvídateľnosť zákonov; Stabilita a konzistentnosť zákonov; Legitímne očakávania; Zákaz retroaktivity; Nullum crimen sine lege a nulla poena sine lege, Res judicata)
  3. Predchádzanie zneužitiu právomocí
  4. Rovnosť pred zákonom a zákaz diskriminácie (Princíp, Zákaz diskriminácie; Rovnosť v zákonoch; Rovnosť pred zákonom)
  5. Prístup k spravodlivosti (Nezávislosť a nestrannosť; Spravodlivý proces; Ústavné súdnictvo)
  6. Príklady konkrétnych problémov právneho štátu (Korupcia a konflikt záujmov; Zber údajov a sledovanie)

 

V časti II pod hlavičkou 1. ‚Vláda zákona‘ je uvedených ďaľších 8 kritérií:

i.    Existuje písaná ústava?
ii.   Zaručuje sa súlad zákonov s ústavou?
iii.  Prijímajú sa zákony bezodkladne, ak ich prijatie vyžaduje ústava?
iv.  Koná výkonná moc v súlade s ústavou a ostatnými zákonmi?
v.   Prijímajú sa vykonávacie právne predpisy bezodkladne, ak ich prijatie vyžaduje zákon?
vi.  Je k dispozícii efektívna súdna kontrola zákonnosti aktov a rozhodnutí výkonnej moci?
vii.  Vzťahuje sa súdna kontrola aj na akty a rozhodnutia nezávislých inštitúcií a súkromných aktérov vykonávajúcich činnosti vo verejnom záujme?
viii. Je efektívna právna ochrana individuálnych ľudských práv pred zásahmi zo strany súkromných aktérov garantovaná?

V odstavci 44. daného dokumentu je uvedené, citujem: “Štát musí konať v súlade so zákonom, ktorý toto konanie musí povoľovať. Hoci sa všeobecne uznáva potreba súdnej kontroly aktov a rozhodnutí exekutívy a iných orgánov vykonávajúcich úlohy vo verejnom záujme, národná prax sa veľmi líši v tom, ako je zaručený súlad zákonov s ústavou. Hoci súdna kontrola je efektívnym prostriedkom na dosiahnutie tohto účelu, môžu existovať aj iné spôsoby garantovania riadnej implementácie ústavy pre účely zaručenia dodržiavania právneho štátu, akými sú napr. predbežná kontrola vykonaná špecializovaným výborom.

***

V domácom spravodajstve denníka Pravda dnes som našla takýto titulok: Čaputová, Danko a Pellegrini našli zhodu v otázke voľby ústavných sudcov.

A tak sa rečnícky pýtam, že načo nám je Ústava Slovenskej republiky a Ústavný súd Slovenskej republiky? Koná výkonná moc Slovenskej republiky v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a ostatnými zákonmi? Alebo im stačí si podebatovať a „nájsť zhodu“? Existuje dnes na Slovensku trojdelenie moci?

Aký je rozdiel medzi komunistami, ktorí v 1986 zorganizovali prvomájový sprievod a organizátormi festivalu Pohoda v 2024?

13.07.2024

Lebo v oboch prípadoch sa hromadné akcie nemali konať. Akurát komunistov je dnes možné kritizovať ale organizátorov Pohody asi veľmi nie. (V minulosti som v diskusnom príspevku na Pravde skritizovala jednu učiteľku za to, že zobrala deti počas silného vetra na prechádzku a následne jedno dieťa zabil tuším konár zo stromu (podľa môjho názoru spolu s kriminálnym správaním [...]

Amorálnosť kanadských médií

07.07.2024

Aby som sa priznala, moc kanadské médiá nesledujem. Naozaj mi nemajú nič čo pozitívne ponúknuť. Ale posledné dni sa tieto médiá prepadli až popod dnúce dno. Keď totiž nejako náhodne zapnem rádio, napr. v aute, ihneď sa na mňa vyvalí spŕška amorálnosti. Predposledný piatok som chvíľku počúvala rádio, kým som šoférovala. Po celý čas rozoberali štrajk LCBO. LCBO [...]

Kam až vedie nenávisť Progresívneho Slovenska?

16.05.2024

Napriek tomu, že médiá tzv. hlavného prúdu masírujú verejnosť s tým, ako, citujem z jedného článku v Pravde, “Kým opozícia si uvedomila vážnosť situácie a zdržala sa slovnej agresivity, o niektorých koaličných politikoch sa to povedať nedá.” *** Neviem, či si niektorí novinári myslia o čitateľoch, že sú úplne blbí. Napríklad taká Iris Kopcsayová. [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.