Založ si blog

Pri raňajkách som si dnes vypočula Harabina – dvakrát.

Keď som ho počúvala, konkrétne, keď Harabin spomenul vo svojom prejave, že ho nazývajú antisystémovým, lebo on trvá na dodržiavaní princípu  právneho štátu, napadla ma knižka od Giovanni Papini, Život Krista, konkrétne tá časť, kde autor opisuje ako doviedli Ježiša pred Piláta. Ale stačí si otvoriť Bibliu.

V Evanjeliu podľa Lukáša, 23:2, je písané: “Tohto sme pristihli, ako prevracal náš národ, zakazoval dávať dane cisárovi a hovoril o sebe, že je Kristus, kráľ.”

Keď Pilát povedal, 23:4, “Ja na tomto človeku nenachádzam viny.” , veľknazi ďalej naliehali: 23:5, “Búri ľud, keď učí po celom Judsku, počnúc od Galilei až sem.”

Keď aj Herodes poslal Ježiša naspäť Pilátovi, lebo na ňom viny nenašiel, tak skríkli, 23:18, “Vezmi ho na prepusť nám Barabáša.” A ďalej kričali, 23:21, “Ukrižuj Ho, ukrižuj!”

***

V Evanjeliu podľa Matúša, 22:21 sa však píše, že “Tu im riekol: Dávajte teda, čo je cisárovo, cisárovi a čo je Božieho, Bohu.”

***

Prečo ma napadla táto paralela s Harabinom dnes, keď som počúvala Harabinovu tlačovku?

Pretože Harabin argumentuje doktrínou právneho štátu. Tým, že štát a štátne orgány môžu postupovať len na základe práva a len spôsobom ustanoveným právom. A za toto nazývajú Harabina antisystémovým?

Napadlo ma, že však toto je nič nové v našich dejinách. Hypokraticky sa budeme oháňať zákonom, ale len vtedy, keď ním možno pranierovať drobných ľudí. Tie isté zákony však, zdá sa, už nie sú také podstatné, keď ide o riadenie štátu.

***

Prezidenta si ľudia majú voliť v slobodných, férových a nezávislých voľbách a podľa zákona. Za slobodné voľby ja osobne nepovažujem také voľby, v ktorých ľudia sú manipulovaní marketingovým spôsobom. Pre mňa manipulácia a sloboda sú antitézy. Človek, ktorý je zmanipulovaný, je nie slobodný.

Za férové nepovažujem také voľby, v ktorých niektorí kandidáti minú na všetku, aj skrytú kampaň viacej, ako je dané platným zákonom. Tiež za férové nepovažujem také voľby, keď sa jeden z kandidátov, ktorý už minul podstatne viacej ako zákonom povolený limit, vzdá v prospech iného kandidáta.

Za nezávislé nepovažujem také voľby, do ktorých priamo alebo nepriamo zasahuje cudzí prvok.

***

Obsah Harabinovej sťažnosti, ktorú podal na Ústavný súd, nepoznám. Je na Ústavnom súde, aby o tejto sťažnosti rozhodol v zmysle platných zákonov.

***

Záverom len dodám, že v Chráme svätého Martina v Bratislave korunovali pred 278 rokmi jednu z najväčších, najvýznamnejších a najspravodlivejších panovníčiek v histórii ľudstva.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.