Založ si blog

Res Judicata: Právomocne rozsúdená vec

Keď niekedy čítam vyjadrenia vraj expertov v slovenskej tlači, tak mi ostávajú vlasy dupkom stáť. Preto sa už prestávam diviť, že mnohé veci vyzerajú na Slovensku ako vyzerajú.

Vraj ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher je presvedčený, že Čižnár by mal žalobu na rozpustenie ĽS NS podať opäť, som sa dočítala dnes v denníku Pravda.

Takže rada by som tomuto aktivistovi ponúkla také miniatúrne školenie. Možno ešte nepočul o termíne “res judicata”.

Použijem definíciu z Black’s Law Dictionary, Seventh Edition. Na strane 1312 sa dočítame:

res judicata

  1. An issue that has been definitely settled by judicial decision.
  2. An affirmative defense barring the same parties from litigating a second lawsuit on the same claim, or any other claim arising from the same transaction or series of transactions and that could have been – but was not – raised in the first suit.
    The three essential elements are
    (1)    an earlier decision on the issue,
    (2)    a final judgement on the merits, and
    (3)    the involvement of the same parties, or parties in privity with the original parties.

Teda v preklade, tento právny princíp je o tom, že súd nemôže opäť prejednávať už právoplatne rozhodnuté veci. Čo zahrňuje, že tí istí účastníci nemôžu priniesť pred súd presne to isté, čo už bolo raz právoplatne rozhodnuté súdom, ktorý mal vo veci právomoc rozhodnúť. Res judicata zahrňuje, že tú istú vec nemožno litigovať opakovane s argumentami, ktoré mohli byť vznesené v počiatočnom konaní, ale neboli.

 


Aktualizácia: z Wikipédie:

“Výraz znamená jednak vec, o ktorej už rozhodol súd a jednak pravidlo, že raz rozsúdená vec je rozsúdená definitívne a predstavuje absolútnu prekážku následnej žaloby v rovnakej veci alebo z rovnakého dôvodu.“

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.