Založ si blog

Keď treba mačke podávať tabletky aneb neuveriteľná múdrosť môjho kocúra Ludwiga

Aj mačky občas potrebujú lieky. A poviem vám, že nie každý dokáže dať mačke tabletku. Videla som na túto tému veľa kreslených vtipov. Posledne jeden, na ktorom sa muž, dohryzený a doškrabaný,  prihovára žene s tým, že dal mačke lieky a teraz nech ho ona odvezie na pohotovosť.

 

Ono dať mačke tabletku je nie celkom elementárne. To treba chytiť mačku za vrchnú peru nad jej očnými zubmi a znehybniť jej papuľku aby nemohla hrýzť a potom jej celkom dozadu do papuľky vložiť čo najrýchlejšie tabletku, prípadne ju dať zapit vodou zo striekačky aby tú tabletku musela mačka prehltnúť. Áno, existujú rôzne akože triky, vrecká na tabletky v mačacích pochúťkach a všeličo. Ale v konečnom dôsledku najúčinnejšie je nakoniec podať tablektu tak, ako som to tu opísala vyššie. Alebo ak to vôbec nie je daným spôsobom možné, ešte je možné urobiť emulziu (čo tuná robia špeciálne lekárne) a tú podať z injekčnej striekačky priamo do papuľky (samozrejme bez ihly, len vstreknúť tekutinku do papuľky, obyčajne je to jednoduchšie).

 

Môjmu kocúrovi Ludwigovi bolo treba povytŕhať niekoľko zubov. A to tak, že po vytrhnutí tam bolo ešte šitie. Ale aj na následnej kontrole boli jeho ďasná stále zapálené. A tak veterinárka skúsila iný liek. Predtým to bol Clindamycín v tekutej forme. Ale tento krát sa rozhodla mu dať antibiotikum v tabletkovej forme. A navrhla mu tie tabletky pridávať do jedla. Lenže ako mačku presvedčiť, že má práve v určitú hodinu jesť? Proste nápad pridávať mu tabletky do jedla sa mi až tak nepozdával. Veterinárke sa zasa nepozdávalo aby som mu fixovala papuľku nadvihovaním pier nad jeho očnými zubami, lebo jeden mu vytrhla a má tam šitie. A tak som mu jeho papuľku veľmi opatrne otvárala, ako som to aj veterinárke sľúbila, že to tak budem robíť.

 

Keď musím dať našej druhej mačke, Muckovi,  lieky, ten sa vždy snaží schovať a vždy na iné miesto. Takže máme často aj dva krát denne hru na ukrývačku.

 

Ale Ludwig, ten prišiel ku mne včera ráno, keď som pár minú meškala s tabletkou. A potom mi prišiel zamňaukať včera večer, keď mu bolo treba dať tabletku. A to isté dnes ráno. A pred chvíľou mi pripomenul, že mu treba dať tabletku. A dokonca mu nebolo treba ani fixovat papuľku. Jednoducho som mu dala tabletky do zadu do papuľky a dala zapiť vodou.

 

To mám teraz veriť, že to bola zakaždým len náhoda?

 

Okrem toho, od pondelka, od kedy dostáva tieto lieky, spáva vedľa mňa, čo doteraz nerobieval. Opäť len náhoda? (Mne, keď som zopár krát potrebovala antibiotikum, bolo lepšie hneď po jeho prvej dávke.) No uvidím, čo povie veterinárka v pondelok, teda zajtra, či sa to konečne zlepšilo. A ak áno, opäť je to len náhoda, že odkedy sa Ludwig má cítiť lepšie, tak si ľahne vedľa mňa?

Môj múdry kocúr Ludwig

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.