Založ si blog

Porovnanie výkonu volebného práva v Kanade a na Slovensku, časť druhá (Pohľad laika. )

Voľby do miestnej samosprávy.

 

V Kanade možno  https://www.muniscope.ca/research/municipal_facts/Elections/  odkiaľ sa možno odkliknúť na každú provinciu.

Napríklad v Ontáriu možno spústu informácií nájsť na webstránke  http://www.mah.gov.on.ca/Page219.aspx a voliči si môžu aj mimo volebného obdobia na tejto webstránke aj overiť, či sú na zozname voličov.Na webstránke https://elections.amo.on.ca/web/en/home možno aj mimo volebného obdobia nájsť kompletné výsledky volieb.

Informácie o voľbách do miestnej samosprávy možno nájsť aj na miestnych samosprávach osobitne.

Súčasťou lokálnych samospráv sú aj školské samosprávy, ktorých predstavenstvo je tiež volené, pretože je financované z daní nehnuteľností.

Zhruba platí, že malé samosprávy majú  webstránkach len najzákladnejšie informácie o voľbách, kým veľké samosprávy, napríklad Toronto majú na svojich webstránkach naozaj komplexnú informáciu k voľbám ako pre kandidátov, pre tretie strany, tak pre voličov, a tak aj pre zaujemcov o platenú prácu vo voľbách.

Uvediem len dve ukážky, a to Toronto na webstránke lokálnej samosprávy: https://www.toronto.ca/city-government/elections/

a Markham, na webstránke ich lokálnej samosprávy: https://www.markhamvotes.ca/en/faqs/faqs.aspx

Na obidvoch webstránkach môže volič nájsť množstvo informácií k voľbám do miestnej samosprávy ako aj odpovede na rôzne hypotetické otázky.

 

Na Slovensku informácie o voľbách do miestnej samosprávy možno nájsť na webstránke https://www.minv.sk/?volby-oso, kde sú jednak informácie pre voličov, jednak pre kandidátov ako aj politické strany, tlačivá, atď. Informácie, ktoré sú na tejto webstránke sa mne zdajú byť porovnateľné s tými, ktoré môžem nájsť na webstránkach tu v Kanade. Snáď jediným rodielom, a to takým, že informácie na slovenskej webstránke vyzerajú byť prezentované trošku menej užívateľsky prívetivým spôsobom, napríklad prezentovať informácie aj formou fiktívnych otázok a odpovedí; nie každého baví si čítať znenie zákona.Skôr by som povedala, že to väčšinu ľudí odradí.

 

Čo mi však chýba na tejto webstránke sú výsledky volieb. Proste aby si človek mohol nájsť, kto bol v jeho samospráve zvolený. Tieto informácie som síce našla na iných webstránkach, napríklad v médiách, ale nejako si myslím, že by tieot informácie, alebo aspoň odkaz na ne, mali byť aj na ofieciálnej webstránke Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

 

Informácie o voľbách do miestnej samosprávy na webstránkach do miestnych samospráv vyzerajú byť zhruba porovnateľné.

 

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.