Založ si blog

Netflix seriál Proces (The Trial)

Seriál Proces je jeden zo seriálov na Netflix-e, ktorý sa mne osobne veľmi páčil. Dokonca som si ho pozrela viacej krát.

Proces (The Trial) je príbeh o štátnej zástupkyni (prokurátorke) Elene, ktorá žaluje vrahyňu 17 ročnej mladej dievčiny na súde. V podstate celý príbeh je o súdnom pojednávaní tejto vrahyne. Na pozadí tohoto súdneho pojednávania sú výborne vykreslené psychologické profily jednotlivých postáv ako aj reakcia okolia a spoločnosti k týmto postavám, menovite k prokurátorke Elene, k vrahyni Linde, k jej obhajcovi, sudcovi, a ďaľších; výborne je vykreslený aj profil manžela tejto prokurátorky.

Na tomto seriáli sa mi páčilo ako reálne boli zanalyzované hlavné postavy: prokurátorka Elena, vrahyňa Linda, obhajca Ruggero, ktorých hrajú výborní herci, v hlavnej role Vittoria Puccini (známa zo seriálu Eliza von Rivombrosa, kde stvárnila hlavnú postavu), ktorá stvárnila prokurátorku Elenu, Francesco Scianna, ktorý zahral advokáta Ruggera, a Camilla Filippi, ktorá stvárnila vrahyňu Linda Monaco.

Myslím si, že tento seriál celkom reálne ukazuje, ako elita dokáže ohýbať spravodlivosť a zákony. Vrahyňa Linda pochádza z veľmi vplyvnej a bohatej rodiny, ktorá patrí medzi lokálnu smotánku. Potom, ako Linda spáchala chladnokrvnú vraždu 17 ročnej dievčiny, zatelefonuje v nočných hodinách svojmu bohatému tatkovi, ktorý sa okamžite postaral o zahladenie stôp.

***

Prokurátorka Elena je mladá žena, ktorá sa snažila prerušením svojej kariéry zachrániť si svoje nefunkčné manželstvo tým, že svojho muža bude sprevádzať v jeho kariére na opačnej strane zemegule, v New York-u. Avšak plány jej skríži táto vražda. Zhodou nešťastných okolností zavraždená dievčina je jej biologická dcéra, ktorá sa jej narodila keď Elena mala 18 rokov, a ktorej sa vzdala ihneď po narodení, a dala ju na adopciu, zrejme krátko potom, keď jej zomrela matka, a keď nemala ani podporu svojho otca, ktorý bol sám vysoko postaveným sudcom.

Z dôvodu, že obeť vraždy bola jej biologická dcéra, potom ako skontaktovala svoju bývalu lásku, otca svojej biologickej dcéry,  sa rozhodla neísť s manželom do New York-u. Chcela urobiť pre svoju už zomrelú dcéru aspoň toľko aby jej vrahyňa bola spravodlivo potrestaná. Jej manžel nemá žiadne pochopenie pre jej prácu a nie je jej oporou ani v kritických chvíľach. Presne naopak, nevypočuje ju, ani keď ho o to Elena prosí a nájde si milenku a rozvedie sa s ňou; Elenin manžel jednoducho neznesie, že jeho žena je úspešná prokurátorka, že ju jej povolanie robí šťastnou. Čo si myslím, že je pre mnohých mužov, inak typické, čo inak dodáva tomuto seriálu aj punc reality.

***

Ja by som povedala aj, že tento seriál troška ukazuje aj novodobé tragédie dnešných žien; zobrazuje perfídnosť dnešnej spoločnosti. Jednak, keď ženy majú dieťa ako mladé, tak je zle. A potom, keď si nájdu v živote ako náhradu za materstvo profesiu, ktorá ich baví, tak je tiež zle. Zle je, aj keď hľadajú cestu ako potrestať vinníkov za ťažké spáchané zločiny.  Proste, všetko je zle, samozrejme, len pokiaľ ide o normálnu ženu, nie tú z elitnej vrstvy, ktorej je tolerované všetko.

***

Naopak, vrahyne Linde sa všetko prepáči a toleruje hlavne v dnešnej mužmi regulovanej spoločnosti. Pre dnešnú spoločnosť akosi pre niektoré vrstvy nie je problémom vražda 17 ročnej dievčiny, teda aspoň podľa tohoto seriálu, ale fakt, že vrahyňu žalovala jej biologická matka. Pre tú istú spoločnosť akosi nebol problém, že obhajca tejto vrahyne netolerovateľným zásahom do súkromia dosiahol, aby bola potrestaná nie vrahyňa, ale prokurátorka Elena, pričom sledoval hlavne svoje osobné ciele; prokurátorku Elenu vylúčili z pojednávania, a následne jej pozastavia právo vykonávať svoju profesiu.

***

Psychologický profil vrahyne Lindy je v tomto seriáli spracovaný majstrovsky. Linda mala vždy všetko na zlatej tácke. Snáď práve preto ju muži vždy, počas celého jej doterajšieho života obskakovali a ochraňovali, resp. jej slúžili. Aj počas procesu sa k nej v súdnej sieni všetcia, vrátane sudcu, správali viditeľne úctivejšie a  s väčším rešpektom  ako k prokurátorke Elene. Naopak, k prokurátorke Elene všetcia zainteresovaní vo výkone spravodlivosti hádzali počas celého procesu polená pod nohy.

Vďaka vynikajúco odvedenej profesionálnej práci Eleny počas procesu sa ukáže, že Linda v minulosti chladnokrvne autom zrazila bývalú frajerku svojho manžela; tá zostala na invalidnom vozíku. Samozrejme, Lindin tatko zariadil, aby nič nebolo vyšetrované a celú záležitosť vybavil s poškodenou tak, že jej po určitú dobu platil mesačne určitý obnos peňazí. Taktiež, Linde nebolo dosť luxusu, ktorý mala, a tak sa podujala prevádzkovať sieť neplnoletých prostitútiek. Počas procesu Linda nemala žiaden problém pokúsiť sa našiť vraždu, ktorú spáchala na nevinného suseda zavraždenej, takého, ktorý by si nemohol dovoliť drahého, luxusného advokáta, či presnejšie, celú advokátsku firmu. Počas celého procesu nemala problém Linda celý čas bez mihnutia oka klamať; klamala súd, klamala svojho advokáta, Linda dýchala klamstvo v jednom kuse.

Paradoxom je, že keď Linde hrozilo odsúdenie, bola to práve prokurátorka Elena, ktorú vylúčili z konania, a ktorú potrestala aj jej profesionálna komora tak, že ju suspendovali, ktorá našla bloček z platby, ktorú mala Linda urobiť v kritickú dobu vraždy. Tento dôkaz zostal v zalepenej krabici len preto, lebo jeden z jej podriadených si nerobil svoju prácu poctivo. Elena dala tento dôkaz mimo pojednávania sudcovi. Ten jej ešte nezabudol podotknúť, že on dodržiava súdny poriadok (čím chcel povedať Elene, že ona ten súdny poriadok nedodržiava.)

Následne Lindu súd nespravodlivo oslobodil. Ruggero si následne užil sexu s Lindou.

***

Po procese Elena náhodne zistí, že v danej reštaurácii mali čas na bločkoch posunutý o jednu hodinu, takže Linda nemala v daný čas alibi. Zúfalá si vystriehla advokáta Ruggera, a povedala mu, aby sa Lindy na toto opýtal.

Ruggero zistí, že Linda bola naozaj vrahyňou, pochopí, ako Linda zavraždila túto 17 ročnú dievčinu. Vstúpne si do svedomia a donesie Elene vražednú zbraň s tým, že ešte je čas podať odvolanie proti oslobodzujúcemu rozsudku.

***

Na tomto seriáli sa mi páčilo, podľa môjho názoru, realistické znázornenie toho, čím všetkým musí prejsť žena, ktorá hľadá spravodlivosť, kým mnohé ženy, ktoré páchajú zlo v podobe vrážd, spôsobením ťažkých fyzických a iných zranení, nerešpektovaním zákonov, sú mužmi mnohokrát obdivované a ochraňované.

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.