Založ si blog

Intimita u lekárov v Kanade

Zaujali ma články v slovenských médiách, v ktorých sa opisuje ako to chodi na Slovensku v lekárskych ambulanciách. Ak je to naozaj tak, tak som zhrozená a učite by som sa nejakého Traubnera nezastávala.

V mysli som si porovnala rozdiely medzi slovenským a kanadským prístupom k pacientovi. Vrátane neurologických vyšetrení.

***

Tiež som bola prítomná pri neurologickom vyšetrení pacienta, dokonca viacej krát. Ani jeden jediný krát sa nestalo, že by neurológ, ani jeden z nich, žiadal, aby sa pacient vyzliekol do spodného prádla. A vždy sa jednalo o kompletné vyšetrenie, súčasťou ktorého bolo odsledovanie toho, ako pacient chodí, či a ako dokáže udržať rovnováhu, a všetko, vrátane tých vyšetrení, pri ktorých neurológ používa tie svoje nástroje z toho kufríka, kde má všetky tie zvláštne kladivká a všetko. Z vyzliekania u neurológa si spomínam na potrebu zobuť topánky a vyzuť ponožky.

Naozaj si neviem ani len predstaviť absolútne žiaden dôvod, prečo by mal neurológ počas vyšetrenia pacientke obchytávať prsníky či nazerať jej do nohavičiek, či prečo by mal/a byť pacient/ka počas vyšetrenia vôbec povyzliekaný/á do nohavičiek a predvádzať chôdzu neurológovi len v nahavičkách, v prípade ženy dokonca bez podprsenky. Nechápem, ak sa tak naozaj deje. Lebo ak sa tak naozaj deje na Slovensku v ambulanciách, otázka je, či pomenovanie ambulancia je správne, a či by na dverách nemal byť nejaký iný nápis. Napríklad “Bordel House” na uspokojovanie určitých potrieb vyšetrujúceho absolventa slovenskej medicíny.

***

Z toho, čo viem, ak by niečo takéto zažila pacientka pri vyšetrení a nielen u neurológa, tak by mala možnosť, ak by žila tu v Ontáriu, podať sťažnosť na daného lekára na lekársku komoru. Tu v Ontáriu dokonca má lekárska komora webstránku, na ktorej sú inštrukcie ako podať na lekára sťažnosť v prípade sexuálneho obťažovania a tiež vysvetlenie tohoto pojmu.

Citujem z danej webstránky:

Complaints of a sexual nature may involve
• Privacy and respect
• Inappropriate comments or gestures
• Unnecessary or improper physical exams: sexual contact or abuse

Teda, v preklade:

Sťažnosti sexuálnej povahy môžu zahŕňať:
• Ochrana osobných údajov a rešpekt
• Nevhodné komentáre alebo gestá
• Zbytočné alebo nesprávne fyzické vyšetrenia: sexuálny kontakt alebo
zneužitie

Na tejto webstránke sú publikované rozhodnutia. Nechce sa mi hľadať tie, ktoré sa týkajú sexuálneho obťažovania pacientiek, ale sú tam aj také zverejnené. (Napr.: https://doctors.cpso.on.ca/DoctorDetails/Clarence-Edwin-Clottey/0241854-87620, hoci sa mi zdá, že lekári, ktorí prišli o licenciu praktizovať medicínu v danom zozname sa už vôbec nedajú nájsť a ak chce človek takéto info nájsť, musí hľadať tieto info z iných zdrojov.)

***

Ja by som len podotkla, že tu v Kanade, aj keď vyšetrenie vyžaduje aby sa pacient vyzliekol, vždy dostane špeciálne oblečenie, ktoré má pacient počas vyšetrenia na sebe a lekár obnaží len toľko, koľko je bezprostredne nevyhnutné na dané vyšetrenie. Dokonca si spomínam, že aj keď teraz sa naozaj už nepamätám, či ja, alebo manžel, sme potrebovali RTG hrudníka, že aj na toto sme dostali taký nejaký špeciálny top, ktorý má pacient počas RTG na sebe, aby tam nestál povyzliekaný. Pacient tu v Ontáriu vždy dostane súkromie aby sa pripravil na vyšetrenie, či prezliekol.

***

Samozrejme, že sa môže stať, že si niekto povymýšľa, ale z toho, čo som ja videla v slovenských ambulanciách, skôr by som uverila tej osobe, ktorá sa sťažuje.

V každom prípade by sa mali tejto problematike slovenské médiá viacej venovať. Vrátane toho, že si porovnajú, ako to je s dôstojnosťou vyšetrovaného pacienta vo vyspelom svete.

+++

Aktualizované: 5. júl, 2020 11.49: V iných diskusiách na Internete k tejto téme som našla, že vraj na Slovensku takto vyšetrujú aj iní neurológovia a neurologičky, niektorí z nich uvádzajú, že ich učil Traubner. Vo vyspelom svete ale vyučujú aj ako správne vyšetrovať pacienta v nemocničnom oblečení (tak aby sa zachovala dôstojnosť pacienta) viď napr. webstránku.

Viď aj: https://www.theglobeandmail.com/canada/article-college-of-physicians-and-surgeons-of-ontario-withdraws-sexual-abuse/ -> Konkrétne, že podobné prípady ako ten s Traubnerom sa dejú aj inde vo svete. Ja si myslím, že sa jedná o veľmi vážny problém. Navyše, tie ženy, ktoré Traubner podľa všetkého sexuálne obťažoval zažili stres z toho najskôr u neho v jeho tzv. ordinácii a následne tento stres môžu zažívať ešte ďaľší krát, keď ich negatívne skúsenosti ľudia bagatelizujú.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.