Založ si blog

Môj názor je, že globalizmus nateraz jednoducho zlyhal

Čo sa týka zládnutia COVID-19 myslím si, že globalizmus úplne zlyhal. Namiesto toho, aby si globalizmus s týmto vírusom poradil keď ešte bolo možné ho eradikovať ako boli postupne eradikované SARS a MERS, tak sa tento vírus roznosil po celom svete a okrem stratách na životoch a zdraví ohrozuje teraz aj globálnu ekonomiku a všetko.

Myslím si, že keď by kompetentné zložky svetovej vlády (ktorá neexistuje) okolo 1. januára zrušili na určitý čas všetky neesenciálne lety do a z Číny, tak dnes by nebola celosvetová pandémia so všetkými svojimi dôsledkami.

***

Avšak ja som nie antiglobalista. Myslím si, že globalizmus má opodstatnenie. Ale nie v dnešnej jeho forme.

A rovnako som nie ani proti myšlienke lokálnych ekonomík a národných štátov.

Proste ja si myslím, že naša budúcnosť, čo sa týka riadenia, by mala byť kombináciou globálneho aj lokálneho či národných štátov.

***

Príklad: potravinársky priemysel. Myslím si, že to, čo sa dá lokálne vypestovať, treba vypestovať lokálne. To, čo sa dá vyrobiť lokálne a má zmysel vyrábať lokálne, to všetko treba vyrábať lokálne. Treba mať toto na ohľade nie iba z finančného hladiska. Je žiadúce aby rodiny žili pokope a aby nemuseli niektorí živitelia rodín odchádzať za prácou do cudziny, či proste ďaleko. Len ako príklad uvediem, že je absolútne zlé, keď matka maloletých detí chodí opatrovať starých ľudí napríklad do Rakúska. Alebo hocikde inde. Nedá mi ako príklad nepodotknúť, že Zákonník práce spred 1989 takéto praktiky výslovne zakazoval, teda posielať ženy s maloletými deťmi na služobné cesty – a tak to bolo podľa môjho názoru správne. Mimochodom, keď už sa bavíme o potrebe ošetrovať prestárlych dôchodcov napríklad v Rakúsku naozaj nechápem, prečo sa tento fenomén musí riešiť v čase globalizácie tak, že sú to často krát deti, od ktorých odchádzajú matky opatrovať a nie naopak. (Pričom podobne takto od svojich detí musia odchádzať aj matky z iných krajín a dokonca ďalej.) Teda, keď nemajú v Rakúsku dosť vlastných ošetrovateliek, prečo neotvoria opatrovateľské domy aj pre ich dôchodcov tam, kde by inak bol dostatok ošetrovateliek a teda by nemuseli odchádzať od rodín? Možno by to mohlo následne zlepšiť aj situáciu so slovenskými dôchodcami.

Ako iné príklady by som uviedla tiež zrod niektorých úplne zbytočných tzv. “profesií” a to hlavne z netechnických smerov. Napríklad také ľudské zdroje. Úplne čerstvý príklad je, keď si predstavím, že istá Monika Jankovská ešte minulý rok kandidovala za sudkyňu Ústavného súdu Slovenskej republiky. Ako je možné, že sa takáto koruptná osoba dokázala vyšplhať až tak vysoko? Evidentne tie otázky rôznych slečiniek z tých ľudských zdrojov a ich derivátov akosi zlyhali na sto percent. A to nie iba v prípade Jankovskej.

Keď už sme pri tých ľudských zdrojoch, nedá sa nepovšimnúť realita, že na Slovensku sú aj takí ľudia, ktorí nemôžu nájsť zamestnanie, ale ľudské zdroje poprijímajú ľudí z iných krajín. Výhovorka, že by dané práce nezvládli tí tzv. dlhodobo nezamestnaní je naozaj iba výhovorkou. Pretože vyspelá a zodpovedná spoločnosť je nie tá, ktorá keď niektorý jedinec v niečom zlyhá, že ho odsunie na okraj spoločnosti, ako napríklad tých, ktorí následne žijú v osadách, či iní aj ako bezdomovci. Zodpovedná a vyspelá spoločnosť je taká, ktorá dokáže týchto ľudí prijať a integrovať medzi seba a dať im svoju rolu. Akosi však takto sa skôr snažila správať tá spoločnosť, ktorá tu bolo pred 1989 a nie tá, ktorá prišla potom.

***

Treba tiež odstrániť zbytočnú trafiku, keď sa prenáša neustále tovar z jedného konca sveta na druhý. Nemyslím si, že to robí totiž na ekológiu dobre.

***

Ale na druhej strane by nebolo správne, aby všetko vyrábali v každej krajine. Napríklad také Intel čipy či obdobné súčiastky. A to sa týka nielen mikroelektroniky ale každej sofistikovanej výroby čohokoľvek. Aby však mohol takto svet fungovať, muselo by sa veľa vecí zmeniť od základu. Napríklad embargo by malo byť neprípustné a rovnakým zločinom ako otvorená vojna. Taktiež by bolo nutné do vlády dosadiť či zvoliť tých najkvalifikovanejších riadiť spoločnosť či už lokálne alebo globálne. Čo opäť vidím ako problém, keď si spomeniem na to, ako sa zachovali mnohí svetoví tzv. lídri ohľadne COVID-19. Namiesto toho, aby ho eradikovali v počiatkoch, tak ho roznosili po celom svete! Mohla by som začať správaním sa v tejto veci Donalda Trumpa, cez madam Merkel, či aj torontského primátora Tory-ho, (ktorý nám všetkým vynadal pred pár týždňami do rasistov, keďže ľudia sa stránili napr. čínskych reštaurácií) ale aj ďaľších. Naopak, mne osobne sa zdá, že čo sa týka reakcie na COVID-19, napríklad reakcia pod vedením Justin Trudeau bola určite zodpovednejšia ako reakcie mnohých iných svetových lídrov.

Keď by lídri ktorejkoľvek krajiny spôsobili vojnu, tak by nasledovali sankcie od medzinárodného spoločenstva. Viď napr. vojnový tribunál a podobne. Keď však lídri, v tomto prípade Číny, nealarmovali svet dostatočne zavčasu aby odvrátili pandémiu so všetkými jej dôsledkami, tak neexistuje žiaden tribunál ako protiváha. Len v tejto súvislosti ma napadlo, že prečo je taká dôležitá zodpovednosť politikov. Akurát si neviem predstaviť, že ako chce napr. v slovenských podmienkach, Matovič preventovať takúto formu nezodpovedného správania sa politikov. Takého, ktorého dôsledokm nezodpoveného správania sa je výsledok dnešnej pandémie.

***

V každom prípade však globálna vláda, ktorá síce nexistuje, ale jej zárodkové bunky už nejakú tú dobu sú tu, napríklad OSN, WHO a ďaľšie, v prípade prevencie celosvetovej pandémie COVID-19 úplne zlyhala. Ja osobne si nemyslím, že COVID-19 je umelo vyrobený vírus. Avšak napriek tomu, účinok tohoto vírusu je v niečom podobný ako biologická vojna. Teda fenomén, proti ktorému by mali byť prvky tejto rodiacej sa svetovlády schopné účinne včas zakročiť. Žiaľ zlyhali. A žiaľ, doplatíme na to viacej či menej všetcia.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.