Založ si blog

Slovensko nie je právny štát – a ani neverím, že niekedy Slovensko bolo právnym štátom

Kde sú dnes ľudia keď troch nevinných robotníkov držia nezákonne vo väzbe? Prečo nie sú ľudia na námestiach dožadujúcich sa okamžitého prepustenia nevinných?

Prečo sa v médiách implikuje, že rozhodnutie súdu sa nemá komentovať? Prečo? Lebo sú vo väzbe len traja len robotníci, ktorí nič nezavinili a za nič nemôžu? Prečo by sa nemohli komentovať nespravodlivé a teda nezákonné rozhodnutia súdov? Či súdy nepodliehajú verejnej kontrole? A teda si sudcovia môžu ako nejakí nadľudia robiť čo chcú, kedy chcú a ako chcú? Ničiť životy iným, ktorí naozaj za nič nemôžu?

Rada by som vedieť, že ako by asi mohli títo traja robotníci ovplyvnovať kohokoľvek? Čím? Čím asi môže ovplyvňovať niekoho robotník, ktorý dostane pár eurs za svoju nádennú prácu? A nebudem si dávať servítky pred ústa. Na Slovensku sa “spravodlivosť” mnohokrát vybavuje obálkami. Je to verejné tajomstvo o ktorom niektorí právnici a nielen oni dokonca aj by vedeli porozprávať, ktorý sudca kedy čo a za koľko rozhodol. Netvrdím, že takto to presne bolo aj dnes v Prešove, čo tvrdím je, že takto to na Slovensku chodí vo všeobecnosti mnohokrát. Za obálky. Za peniaze v igelitkách. V alobale. A podobne.

Napíšem, aký je môj pocit na danú udalosť a kto podľa môjho názoru najviacej ovplyvňuje udalosti a kto je určite za toto, čo sa stalo, viacej zodpovedný ako tí robotníci.

Kto ihneď mašíroval do Prešova, keď sa to stalo? Peter Pellegrini a Denisa Saková. Obaja nesú podstatne väčšiu zodpovednosť za to, čo sa stalo. O tom niet pochýb. Pretože keď v záchrannej službe pracuje osoba, ktorá keď “všade bolo cítiť plyn” si ide ľahnúť s tým, že snáď to nebuche, tak v takom štáte sa dá povedať, že je bezpečnostná situácia v totálnom rozklade. Nebudem tu písať o ďaľších nedostatkoch, ako nedostatočné vybavenie hasičov a podobne, na to nemám jednak urobenú analýzu ako po prvé a po druhé, potom by tento blog bol pridlhý. Aj tá osoba, čo pracuje na pohotovosti, čo bývala v tom paneláku, má väčšiu zodpovednosť ako tí robotníci. Ona totiž musí vedieť, že keď všade cítiť plyn, že čo treba robiť, teda volať hasičov, plynárov a tak ďalej. Inak to musí na tej záchrannej službe vyzerať katastrofálne. Kontroluje vôbec niekto schopnosť tých zamestnancov riadne vykonávať svoju prácu, čo sa týka napríklad aj vedomostného hľadiska? A teda, keď tu máme situáciu, keď ani osoby pracujúce na záchranke nevedia čo sa má robiť (minimálne jedna z nich), keď cítim všade plyn, tak tu niečo veľmi smrdí. Niečo za čo je zodpovedná ministerka vnútra. A jej nadriadený. Peter Pellegrini. Hoci toto je nie jediná vec, za čo by mali niesť zodpovednosť.

Môj názor na vec je ten, že Peter Pellegrini neutekal do Prešova aby pomáhal, môj názor je, že on utekal do Prešova robiť tzv. “damage control”. Lebo žiaľ, tento panelák buchol vo volebnom období. A tak pod zásterkou pomáhania, môj názor je, že mu išlo hlavne o nájdenie tzv. “patsy”, teda obetných baránkov. O nič iné si myslím, že nešlo ani jemu, a ani Sakovej.

Lebo na Slovensku, čo sa týka bezpečnosti v tejto oblasti, teda panelových a iných stavieb je všetko v totálnom katastrofálnom stave.

***

Pozerala som si pred asi rokom, a aj teraz som si pozrela, že aké byty sa na Slovensku v dnešnej dobe predávajú. Bola som zhrozená. Napríklad taký byt, v panelovom dome v akom som kedysi bývala s rodičmi v Bratislavskom Ružinove, jednoizbový sa predáva ako dvojizbový. Lebo kuchyňu presťahovali do obývačky a z kuchyne urobili spálňu. Teda museli nevyhnutne zasahovať do plynového rozvodu, vodovodnej inštalácie. Mali stavebné povolenie? Silne pochybujem. Mám na mysli také, vybavené pred začatím prác. A ak náhodou mali, kto to schválil? A v tomto kontexte by som sa opýtala, že za koľko? A teraz nemám na mysli adminitratívne poplatky, ale to, čo sa dáva do obálky. A ak to stavebné povolenie bolo, kto to kontroloval? A hlavne, kde si to ja, ako osoba z verejnosti, môžem skontrolovať, teda konkrétne, že všetko prebehlo kóšer? A teda, že ak by som si chcela v danej bytovke kúpiť byt, že mi nespadne plafón na hlavu, alebo že ten panelák nevybuchne, prípadne, že nevybuchne predtým, ako po kúpe stihnem aspoň uzavrieť poistku?

Ďalej, podobne, dvojizbový byt, presne taký, v akom som kedysi bývala, prerobili na trojizbový tak, že kuchyňu preniesli do obývačky, lenže v tomto prípade to nebolo len o prevŕtaní panelov aby previedli plynové a vodovodné potrubia a odtok vody. V tomto prípade tie potrubia – ani neviem si predstaviť presne, kade to previedli, lebo to plynové potrubie museli v tomto prípade posunúť minimálne 5 metrov. Rada by som vidieť tie stavebné povolenia na takéto úpravy. Kde je to zverejnené? A rada by som vedieť, že ako sa susedia vyjadrili k daným úpravám a či o nich vôbec vedeli? A ak vedeli, že sa tam robia stavebné úpravy o ktorých neboli informovaní dopredu aby sa k nim mohli vyjadriť v riadnom stavebnom konaní, že či o nich informovali stavebný úrad? A ak by informovali, čo by sa stalo? Prišiel by nejaký inšpektor a urobil by rázny poriadok s takýmito ľuďmi, ktorých také ”maličkosti” ako riadne stavebné povolenie vôbec nezaujímajú?

To ale nie je všetko. Trojizbový byt som videla predávať prerobený tak, že panel medzi obývačkou a kuchyňou otvorili v strede a posunuli ho našikmo smerom do obývačky aby tvorilo písmeno “V”.

V podobnom paneláku som videla, že sa tuším v tejto dobe predáva tri a pol izbový byt, na ktorom presunuli dvere, ktoré boli na jednej strane panelu tak, že ich preniesli na opačnú stranu panelu a kuchyňu poprerábali. A byt predávajú s akýmsi nákresom, že ako môžu do bytu dobudovať práčovňu tak, že posunú panel medzi obývačkou a kúpeľňou.

A po takýchto úpravách si ešte drzo za takéto niečo pýtajú zaplatiť za tieto úpravy.

Aj ja som poznala ľudí, ktorí v Petržalke veselo prerábali kúpeľne. Samozrejme bez stavebných povolení.

No a teraz si predstavte, že bývate v takomto paneláku, kde si susedia kľudne prerábajú takto kde čo. Vôbec by som sa nečudovala, keď by sem tam nejaký panelák sa po takýchto zásahoch zosypal. Presne ako sa to stalo v Prešove.

Kto bude za toto zodpovedný? Opäť sa bude celé Slovensko zbierať na chudákov, ktorým sa zosypal dom? A ani si neviem predstaviť, že ako sa asi majú dávať do pôvodného stavu takéto nelgálne úpravy, ktorými sa zasiahlo do plynových rozvodov, do vodovodných inštalácií, do statiky domu?

Ja proste nechápem, že sa toto robí vo veľkom a nič sa nedeje. Peter Pellegrini, predseda vlády SR sa tvári ako pštros s hlavou v piesku a detto celý jeho kabinet. Poslanci NR SR nevedia vôbec o čom tu píšem. A Čaputovú a jej ansábel škoda času vôbec komentovať.

Veď keď sa niečo stane, tak zavrieme troch robotníkov vo väzby, aby vraj nemohli nič ovplyvňovať. To je celé choré. To totiž presne vystihuje, že zlodej kričí, chyťte zlodeja. V tomto prípade tí, ktorí si nesplnili svoje povinnosti kričia o tom, že niekto tu si vraj nesplnil svoju povinnosť, niekto taký, kto tú povinnosť ani nemal. Respektívne, kto nebol školený na to, aby o takýchto nebezpečenstvách, ktoré hrozili, niečo vedeli. Lebo o tomto mali vedieť projektanti, stavebný úrad, plynári, ktorí mali presne zamerať, kade vedie plynovod a urobiť všetky opatrenia, aby k takémuto výbuchu nedošlo. A v neposlednom rade obyvatelia bytovky, ktorí mali okamžite volať plynárov, keď cítili plyn. Okamžite. A to sa týka aj ten pani, čo pracuje v záchrannej službe, ktorá bývala v tom paneláku. Ona prvá mala vedieť, aký je protokol, keď uniká plyn. A keď to nevedela, tak niečo veľmi smrdí v štáte dánskom, ako by povedal klasik.

V skutočnosti v právnom štáte títo robotníci by dokonca mali možno aj “cause of action” za to, že dodávateľ / nadriadení ich vystavili nebezpečným pracovným podmienkam.

A že sú sudcovia takíto alebo koruptní alebo neschopní alebo doslova a do písmena sprostí, to sa už ani len okomentovať nedá. Ale takíto sudcovia sú príčinou toho, že Slovenská republika je nie právny štát. Kedy budú sudcovia braní za zodpovednosť, že robia protizákonné rozhodnutia, ktorými navyše ničia životy nevinným ľuďom?

***

A k tomu, že Slovensko nie je právny štát prispieva aj terajší Generálny prokurátor Slovenskej republiky. Ja si totiž pamätám, že pred pár mesiacmi nariadil prepustiť na slobodu aktérov z Greenpeace, ktorí úmyselne vyliezli v Handlovej na ťažobnú vežu čím ohrozili baníkov v podzemí. Namiesto toho, aby ich riadne a v tomto prípade väzobne stíhali za verejné ohrozenie, dal príkaz na ich prepustenie a ak sa nemýlim, tak aj  na zastavenie trestného stíhania. Napriek tomu, že vtedy títo aktéri úmyselne ohrozili baníkov v podzemí tým, že vyliezli na ťažobnú vežu, nikto ich riadne nestíhal, čím tiež prispel svojím marením spravodlivosti k bezprávnemu štátu, ktorým Slovensko je.

***

A pre Pellegriniho mám jeden odkaz. Možno som uvažovala aj o tom, že by som SMER-u dala svoj hlas, ale po tom, čo predviedol v Prešove, som ho zo zoznamu tých, ktorým by som bola ešte ochotná dať hlas, úplne vyčiarkla.

——————————————–

Aktualizované: (pre Cézara v diskusii) Sudca je nie zákon. Sudca má povinnosť dbať na dodržiavanie zákona. Je to jeho povinnosť dodržiavať zákon, inak sa dopúšťa, resp. sa podieľa na marení spravodlivosti. (Ako v tomto prípade.)  Ak by robil, čo robiť má, tak by nedal do väzenia nevinných ľudí, ako v tomto prípade. Rozhodnutie sudcov v tomto prípade je nezákonné a ja na tomto trvám.

Čo sa stalo s prezumciou neviny? Innocent until proven guilty? Na Slovensku toto neplatí? A rada by som vedieť, ako chcú týmto trom robotníkom dokázať vinu? Mám na mysli skutočné dôkazy v spravodlivom súdnom konaní, nie v takých konaniach, aké sú bežné na Slovensku.

A ešte. Ak by si aj tí robotníci úprimne mysleli, že tú nehodu spôsobili oni, to ešte neznamená, že to tak objektívne bolo. Kľudne sa mohlo stať, že narazili na plynovod, ale ten výbuch v tom paneláku mohol nastať kvôli niečomu inému, čo sa stalo zároveň. Netvrdím, že to bolo takto, len tvrdím, že čo si subjektívne môžu myslieť tí robotníci je nie podstatné. Podstatné je, ako sa to objektívne stalo. A kto za stav aký je dnes v týchto veciach (rôzne úpravy bez stavebných povolení, neprítomnosť plynárov / zodpovedných inžinierov pri takýchto výkopových prácach, atď.) má niesť reálnu zodpovednosť. Koniec koncov boli v obrovskom šoku ako mnohí iní, čo boli pri tom, keď sa to stalo.


Aktualizované 23:57, 30 decembra 2019 – pre lado v diskusii: Už niekto tým robotníkom dokázal vinu, keď tu spomínaš údajné poľahčujúce okolnosti? Tí robotníci nemuseli vedieť, čo je možné spôsobiť prerazením plynovodu (ak to tak bolo) ale stavbyvedúci, resp. plynári by to vedieť mali. Preto za zodpovedných považujem skôr ich, resp. tých, ktorí robili, resp. súhlasili s rôznymi prerábkami (plynového kotla, a podobne) v tom paneláku a vraj aj za okolností, že dokonca s takými prerábkami, aké tam boli vykonané vraj hasiči nesúhlasili, ak je to tak.


Aktualizované 17:12 31. decembra 2019 – pre hocipuci: citát->

„Zomrelo niekolko ludi a pocas vysetrovania tragedie vyzyvas ludi na namestia aby prepustili 3 ludi, ktorých chyby pravdepodobne viedli k tejto tragedii“

PRAVDEPODOBNE? Už si počul ten termin, po anglicky FABRICATION OF EVIDENCE? Prezradím ti, ‚fabrication of evidence‘ je zločin. Fakt, že  ľudia zomreli je síce tragédia, ale to neznamená, že to zavinili ti robotníci. Ale fabrikácia dôkazov je zločin sám o sebe.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.