Založ si blog

V čom sa odlišuje strana SMER od mnohých ostatných (môj pohľad)

V týchto dňoch veľa počujem rôzne komentáre rôznych analytikov ohľadne toho, že Róbert Fico nefiguruje na prvom mieste na kandidátke SMER-u.

Akosi za Slovenský fenomén politických strán možno považovať to, že väčšina politických strán má svojho lídra a keď ten odíde, politická strana zaniká. Snáď, z tých strán hlavného prúdu, okrem SNS. Možno ešte KDH, ale to je mimoparlamentná strana.

Takto zaniklo VPN, potom HZDS, SDKU, a ďaľšie. Mečiar odišiel do politického dôchodku, a s ním aj HZDS. Dzurinda detto, a s ním aj SDKU. A tak by sa dalo pokračovať.

Keď si to však porovnávam so systémom politických strán napríklad tu v Kanade, ja to vidím inak.
V Kanade budeme mať opäť, o tri týždne, federálne voľby. V hre sú opäť stabilní hráči, napríklad Liberálna strana, NDP, Zelení, či Konzervatívna strana. Pre všetky tieto strany hlavného prúdu je typické, že sa bežne mení líder strany, ktorého si členovia strany volia na svojom sneme.

Neviem si predstaviť, že by sa mediálny analytici v Kanade začali pozastavovať nad tým, že o čo vôbec v danej strane ide, keď si napríklad odhlasujú nového šéfa strany. Proste je celkom normálne, že tak ako všetko ostatné, aj politická strana sa vyvíja. Politické strany, ktoré sa nedokážu vyvíjať, odídu do zabudnutia.

Mne to proste pripadá tak, že zmenou toho, kto bude za stranu SMER jednotkou na kandidátke sa strana SMER reformuje na stabilnú politickú stranu, takú, ktorá dokáže prežiť aj zmenu svojho lídra. To, že na Slovensku vznikne jedna takáto silná stabilná politická strana, ktorá dokáže prežiť aj svojho lídra, ja považujem za pozitívum, nie za negatívum.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.