Založ si blog

Porovnanie výkonu volebného práva v Kanade a na Slovensku, časť prvá.

Kto zabezpečuje voľby?

V Kanade má mandát zabezpečovať federálne voľby “The Office of the Chief Electoral Officer”, v preklade Úrad hlavného volebného povereníka.  Tento úrad je tiež známy pod menom Elections Canada a má webstránku www.elections.ca. Jedná sa o nezávislú a nestrannú agentúru, ktorá spadá pod parlament Kanady a ktorej primárnym cieľom je spravovať voľby v Kanade a výkon volebnej udalosti v zmysle zákona “Canada Elections Act” (Kanadský volebný zákon);. Poznámka: V Kanade môže nastať volebná udalosť aj mimo hlavných volieb. Taktiež, Kanada je rozdelená na volebné obvody a každý volebný obvod má jedného zástupcu v parlamente.

 

V Ontáriu, čo je jedna z provincií Kanady, má mandát zabezpečovať provinčné voľby  Elections Ontario, webstránka www.elections.on.ca . Opäť sa jedná o nezávislú a nestrannú agentúru, ktorá spadá pod “the Legislative Assembly of Ontario” (Ontárijský parlament) a riadi sa dvoma zákonmi:  ‘the Election Act’ a ‘the Election Finances Act’ (Zákon o voľbách a Zákon o volebných financiách’). Aj Ontário je rozdelené na volebné obvody z ktorých každý má svojho zástupcu v Ontárijskom parlamente.

Funkciu obdobnú prezidentovi vykonáva v kráľovná Britského impéria a tá má svojho zástupcu v Kanade, ktorým je Governor General; v tomto prípade sa nejedná o volenú funkciu.

 

Na Slovensku existuje Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán a je vedená ako sekcia pod Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky. Jej webstránka má adresu https://www.minv.sk/?uvod-komisia-pre-volby.  Náhľadom na túto webstránku okamžite vidno niekoľko rozdielov proti kanadským webstránkam úradov hlavných povereníkov volieb.
Chýbajú tu pre voličov dôležité informácie o úlohách a poslaní tohoto úradu ako aj je ihneď na titulnej strane jedna konfliktná informácia a to, že predseda: JUDr. Eduard Bárány, DrSc., pričom, keď sa odkliknem na kontakty, tak sa dozviem, že vedúcou Úradu štátnej komisie je Mgr. JUDr. Michaela Ružičková. Teda volič na Slovensku je okamžite popletený, pretože sú tu dve mená a ani pri jednom nie je vysvetlené, čo je presne ich úlohou vo volebnom procese.

 

Nezávislosť a nestrannosť


Na Úrade štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa človek dočíta, že sa jedná

  • nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb.
  • Štátna komisia má 14 členov.
  • Desať členov delegujú do štátnej komisie politické strany, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov.

Pre porovnanie, ako v Kanade, tak aj v provincii Ontário, členovia obdobnej komisie nemôžu byť členmi žiadnej politickej strany; členovia ako aj všetcia zamestnanci týchto úradov, ktoré spravujú výkon volebného práva tiež nemôžu byť členmi žiadnej politickej strany. Toto platí aj pre členov okrskových komisií.

Avšak Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán  na svojej webstránke https://www.minv.sk/?statnakomisia ani netvrdí, že by bola nestrannou; tvrdí o sebe, že je len nezávislou.

Záver

Môj názor je, že táto komisia by mala byť aj NESTRANNÝM ORGÁNOM a ak nie je táto komisia nestranným orgánom, treba sa pýtať, aspoň podľa môjho názoru, prečo tomu takto nie je.
Podľa môjho názoru je otázne, či je správne, aby Úrad štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán bol len sekciou na Ministerstve vnútra a spadal pod výkonnú zložku trojdelenia moci.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.