Ďaľšia poprava nevinného v USA?

Dnes ma dorazila správa, že dnes do polnoci majú vraj popraviť v USA nevinného človeka.

***

Podľa správ, ktoré som zachytila, má byť Robert Roberson, 57, dnes, 17. októbra 2024 popravený vraj preto, lebo svoju dvojročnú dcéru mal pred 22 rokmi zabiť syndrómom otraseného dieťaťa. Roberson sa má stať prvou osobou v USA, ktorá má byť popravená za takýmto spôsobom vraj spáchanú vraždu.

Roberson (57) tvrdí, že je nevinný v prípade smrti svojej dvojročnej dcéry Nikki Curtisovej vo východotexaskom meste Palestína. Lekárski experti tvrdia, že Curtis zomrela na syndróm otraseného dieťaťa, známy aj ako traumatické poranenie hlavy. Údajne syndróm otraseného dieťaťa sa vyskytuje, keď dieťa zažije vážne poranenie mozgu v dôsledku trasenia alebo iného prudkého nárazu.

Podľa správ  sudkyňa Jessica Mangrumová niekoľko hodín pred jeho plánovanou popravou dala príkaz na dočasné oddialenie popravy a očakáva sa, že sa proti tomuto príkazu texaská generálna prokuratúra odvolá.

Texaský výbor pre udeľovanie milostí a podmienečných prepustení v stredu odhlasoval, že Robersonovi neodporučí zmeniť rozsudok smrti na doživotie alebo odložiť jeho popravu.

Rada pre podmienečné prepustenie rozhodla po tom, čo sudca z východného Texasu v utorok zamietol žiadosti Robersonových právnikov o zastavenie jeho popravy zrušením príkazu na popravu.

***

Tí, ktorí podporujú Robersona, tvrdia, že lekári nesprávne diagnostikovali Curtisovej zranenia ako súvisiace so syndrómom otraseného dieťaťa a že nové dôkazy ukazujú, že zomrela skôr na komplikácie súvisiace s ťažkým zápalom pľúc ako na zneužívanie.

***

Od roku 1976 bolo v USA vykonaných 1 392 popráv smrtiacou injekciou.

Innocence Project na svojej webstránke tvrdí, že od roku 1973 bolo v USA podľa Informačného centra trestu smrti (DPIC) oslobodených z cely smrti najmenej 200 ľudí. Štúdia z roku 2014 odhaduje, že najmenej 4 % odsúdených na smrť sú nevinní. Tieto čísla nepreukazujú plný rozsah vplyvu, ktorý má trest smrti na problém nesprávneho odsúdenia, keďže hrozba trestu smrti vedie nevinných ľudí k priznaniu viny a vyvoláva falošné svedectvá svedkov.

***

Ak je tento človek naozaj nevinný, tak si naozaj neviem predstaviť, ako sa asi môže cítiť. Ale hlavne, ak je nevinný, tak je to justičná vražda. A podľa toho, čo tvrdí Innocence Project, nie je to jediná justičná vražda v USA. Len ďaľšia.
——————————————————————–
DODATOK:

Podľa posledných správ je vraj poprava tohoto človeka odložená do pondelka.

Rozdiel medzi „pejoratívnym“ a „vulgárnym“

01.10.2024

Krátky slovník slovenského jazyka definuje slovo pejoratívny takto: pejoratívnypríd. lingv. vyj. nepriaznivý, zápor. postoj, zhoršujúci, hanlivý: p. výraz, p-e slovo; Ten istý krátky slovník slovenského jazyka definuje slovo vulgárny takto: vulgárny príd. hrubý(význ. 6), neslušný, ordinárny: v-e slová, v. človek; v-e správanie ************ Synonymá [...]

Nie je trestným činom verejne hovoriť, že počaté dieťa nemá právo na život?

29.09.2024

Osobne by ma zaujímalo, ako dokázala poslankyňa Plaváková absolvovať Právnickú fakultu Univerzity Komenského, keď verejne dokáže predniesť danú vetu o tom, že počaté dieťa nemá právo na život priamo v parlamente NR SR? Ospravedlnila sa daná poslankyňa za svoj doslova hanebný výrok, podľa môjho názoru, urážajúci všetky ženy matky? Každý, aj počaté dieťa, má [...]

Rozumie Šimečka elementárnym politickým pojmom?

25.09.2024

Šimečka zasa perlil na svojom tlačovom brífingu. Viď toto video, od 11:31. Šimečka sa predvádza opäť, citujem: Ak štvornásobný premiér po trinástich rokoch vlády potrebuje opozíciu aby mu radila a pomáhala s konsolidáciou tak nech to vzdá a pustí nás k tomu a my tú konsolidáciu spravíme. *** Ja by som sa zamyslela takto. Vie vôbec Šimečka, čo je demokracia? Vraj [...]

Belgicko NATO stretnutie ministri obrany

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom. Putin rozumie len sile

18.10.2024 11:13

Vstup do Aliancie má podľa Zelenského zásadný význam pre to, aby sa šéf Kremľa Vladimir Putin posadil za rokovací stôl.

Trump  Zelenskyj

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom

18.10.2024 11:08

Trumpovo vyjadrenie naznačuje, že ak by zvíťazil v novembrových voľbách, došlo by k radikálnej zmene politiky Spojených štátov voči Rusku.

SR ŠTS Kosík polícia Mali zadržanie

Proces s exsiskárom Kosíkom v kauze vydierania odročili na budúci rok

18.10.2024 11:08

Kosík je právoplatne odsúdený v kauze falšovania zmeniek, známy je aj z kauzy únosu Michala Kováča mladšieho do Rakúska.

Donald Tusk

Politico: Vyhlásenie lídrov EÚ znamená víťazstvo pre poľského premiéra Tuska

18.10.2024 10:58

Tusk chcel, aby EÚ podporila ideu, že krajina môže bezpečnostnými dôvodmi legitimizovať pozastavenie práva na azyl.