Založ si blog

Spreneverila sa Strana európskych socialistov svojim vlastným princípom?

Strana európskych socialistov zverejňuje na svojej webstránke, že vraj, citujem: (Použila som “google translate” ich textu zverejneného v angličtine do slovenčiny.)

Strana európskych socialistov (PES) združuje socialistické, sociálnodemokratické, robotnícke a demokratické strany z celej Európskej únie, Spojeného kráľovstva a Nórska. Spolu s 32 plnohodnotnými členskými stranami a 14 pridruženými a 13 pozorovateľskými stranami bojujeme za lepšiu a progresívnejšiu Európu.

Ďalej na svojej webstránke zverejňujú, že

Naším poslaním je, aby Európa pracovala pre svojich ľudí. Ako hlavná politická sila definujeme a prijímame spoločné politiky na podporu ekonomickej, sociálnej a environmentálnej spravodlivosti, základných práv a lepšieho života pre každého.

Ďalej

Sme milióny podporovateľov, ktorí pracujú pre pokrokovú budúcnosť a pomáhame voliť socialistov a demokratov v celej Európe do vlád štátov a inštitúcií EÚ.

Pracujeme na posilňovaní sociálnej demokracie v EÚ a jej členských štátoch budovaním európskeho povedomia, zastupovaním politickej vôle občanov, vedením európskych inštitúcií a predložením európskych volebných kampaní so spoločným kandidátom a hodnotami.

Od nášho založenia v roku 1992 naše hnutie naďalej spája progresívnych ľudí a formuje lepšiu budúcnosť pre Európu.

Po prvé, mám trošku problém so slovami, “pomáhame voliť”. Namiesto toho si myslím by bolo adekvátnejšie povedať, snažíme sa získať hlasy oprávnených voličov z celej Európy. A potom aj rešpektovať výsledky demokratických a slobodných volieb. O tomto je demokracia.

Nie je “zastupovaním politickej vôle občanov”, v origináli „representing citizens’ political will„, čo tvrdí Strana európskych socialistov na svojej webstránke práve rešpektovanie výsledkov demokratických a slobodných volieb?

Strana Smer-SSD vyhrala parlamentné voľby a aby mohla vládnuť, musí mať podporu aspoň 76 poslancov v parlamente.

Strana európskych socialistov vo svojich stanovách ustanovuje, vraj

presadzovať rovnosť, feminizmus, rozmanitosť a rovnaké zastúpenie v spoločnosti, politike a na všetkých mocenských pozíciách, ako aj v našich vnútorných orgánoch a stretnutiach, najmä pre ženy a mladých ľudí, a podporovať ich aktívnu účasť;

Ak Strana európskych socialistov tvrdí, že vraj presadzuje rovnosť, rozmanitosť a rovnaké zastúpenie v spoločnosti, prečo je vadí, že si slováci vo svojej vlastnej krajine chcú ctiť svoj etnický pôvod a pestovať svoj jedinečný rodný jazyk? Nepovažuje snáď Strana európskych socialistov občanov Slovenska za plnohodnotných občanov Európy?

 

Ďalej Strana európskych socialistov vo svojich stanovách ustanovuje, vraj

podporovať výmeny a kontakty s európskymi odborovými zväzmi, profesijnými organizáciami, spolkov, družstiev, iných predstaviteľov občianskej spoločnosti a iných socialistických a sociálnych demokratické organizácie;

Veď na Slovensku je to práve strana Smer-SSD, ktorá má silný sociálny dialóg s odborovými zväzmi, profesijnými organizáciami, spolkami, družstvami , či inými predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

***

Akceptovanie výsledkov volieb je jedným zo 14 princípov demokracie. Strana európskych socialistov nemá absolútne žiadne právo diktovať občanom Slovenskej republiky, ako a koho majú voliť. Také niečo by bolo diktatúrou a to sme my už na Slovensku mali.

Voľby vyhral Smer-SSD a je právom aj zodpovednosťou tejto politickej sily vytvoriť vládu na Slovensku takú, ktorá bude pracovať pre svojich ľudí, teda pre svojich občanov na podporu ekonomickej, sociálnej a environmentálnej spravodlivosti, základných práv a lepšieho života pre každého.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.