Založ si blog

Pozrela som si video Róberta Kaliňáka v putách a pýtam sa, kde zostalo právo na ľudskú dôstojnosť?

Nechápem ľudí, ktorí dokázali klesnúť tak hlboko, že sa potrebujú vytešovať z toho, keď iného človeka dajú do pút. A prečo? Nechápem médiá, že sa na takomto niečom morálne odpornom doslova priživujú.

Lebo podľa môjho názoru, s výnimkou, keď by sa jednalo o veľmi nebezpečného človeka – a aj takí sú – ja osobne považujem za nedôstojné nasadzovať putá komukoľvek. Troška mi to pripadá ako kedysi v stredoveku, keď sa trestalo utínaním rúk a podobnými zavrhnutia hodnými spôsobmi.

Človek má ruky aby ich používal. Aby sa mohol poškrabať, pretrieť si oči, vyčistiť si  okuliare, dotknúť sa tváre, či ich používať na balancovanie chôdze, pridržať sa zábradlia na schodoch a tak ďalej a tak ďalej.

Chápem, že takéto spôsoby sa asi doniesli z USA, kde takto nedôsotojne zrejme zaobchádzajú s ľuďmi, ale takéto zaobchádzanie (a nie iba s Kaliňákom) znevažuje ľudskú dôstojnosť. Mimochodom, takéto správanie sa štátnych orgánov spôsobuje tým, ktorým nasadzujú takto želiezka úplne zbytočný negatívny stres. Osobne by som sa rada dožila doby, keď bude trestné spôsovať iným ľuďom stres, lebo dnes už vedci z odboru neurológie dokázali modernými technológiami, že  stres dokáže človeku ublížiť viacej ako chvíľkové fyzické násilie vo forme napr. nejakej facky.

Ak sa niekto potrebuje vytešovať z toho, že iného dajú do pút, mal/a by sa nad sebou a svojou amorálnosťou vážne zamyslieť. A ja by som povedala, že je veľmi otázne, či je to férové voči ostatným, aby takíto ľudia, ktorí sa z takýchto vecí potrebujú vytešovať, mali volebné právo. Pretože voľby sú o niečom inom a ten, kto to nechápe, poškodzuje ostatných tým, že jeho zlou voľbou sa na konci dostanú do pozícií takí, ktorí na tých miestach nemajú čo hľadať. A doplatia na to všetcia.

V každom prípade je od médií amorálne na takomto niečom participovať.

 

Článok 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach hovorí, že

Zákaz mučenia

Nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

 

Ústava Slovenskej republiky vo svojom Článku 16 ods. (2)

Nikoho nemožno mučiť ani podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.

 

Možno by bolo konečne vhodné, keď by sa štátne orgány naučili rešpektovať ľudskú dôstojnosť.

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.