Založ si blog

Som zhrozená z vystupovania Čaputovej

Môj manžel, keď zhliadol zasa fotku Čaputovej na obrazovke, keď som si skenovala očami článok o nej v Pravde, tak vyhlásil, že: “Tá Čaputová sa ani obliecť nevie, nesedí jej ani strih, ani farby jej nejdú dokopy, …”

🖏

Ja som však zhrozená z úplne inej veci. A to, že Čaputová opäť ukazuje dlhý nos inštitúcii právneho štátu. V anglosaskom práve, to, na podklade čoho Čaputová žiada aby štátna tajomníčka odstúpila sa nazýva, ‘hearsay evidence’. Neviem presný, odborný slovenský preklad tohoto termínu. Možno sa to po slovensky nazýva ‘svedectvo z druhej ruky’. Alebo jednoducho klebety. Pričom existuje aj ďalší odborný termín, ktorý sa nazýva ‘double hearsay’, teda dvojnásobné svedectvo z druhej ruky.

Z Black Law Dictionary, 7-dme vydanie, definícia hearsay je takáto: 1. “Traditionally, testimony that is given by a witness who relates not what he or she knows personally, but what others have said, and that it is therefore dependent on the credibility of someone other than witness. 2. Such evidence is generally inadmissible under the rules of evidence.

Definícia “double hearsay” z rovnakého zdroja je takáto: A hearsay statement that contains further hearsay statements within it, none of which is admissible unless exceptions to the rule against hearsay can be applied to each level <the double hearsay was the investigation’s report stating that Amy admitted to running the red light.> . Fed. R. Evid. 805 – Also termed multiple hearsay; hearsay within hearsay.

(Voľný preklad: Svedectvo z druhej ruky:  1. Tradične, svedectvo, ktoré je dané svedkom, ktoré súvisí nie s tým, čo svedok alebo svedkyňa vie osobne, ale čo iní povedali, a preto je to závislé na kredibilite niekoho iného ako svedka. 2. Takéto svedectvo je vo všeobecnosti neprípustné podľa dôkazných pravidiel.

Dvojnásobné svedectvo z druhej ruky: Svedectvo z druhej ruky, ktoré v sebe zahŕňa ďaľšie svedectvo z druhej ruky, z ktorých žiadne nie je prípustné pokiaľ výnimka zo svedectva druhej ruky môže byť aplikovaná na každú úroveň svedectva z druhej ruky <dvojité svedectvo z druhej ruky bola správa vyšetrovateľa, že Amy pripustila, že utekala cez červené svetlo.> Fed. R. Evid. 805. – Tiež nazývané ako viacnásobné svedectvo z druhej ruky; alebo svedectvo z druhej ruky vo svedectve z druhej ruky.)

🖏

K tej výnimke zo svedectva z druhej ruky. Napríklad, v prípade Cervanová, keď jeden svedok svedčil, že Cervanová sa mu na večierku sťažovala, že ju obťažovali (tí z Nitry), jednalo sa o prípustné svedectvo z druhej ruky, pretože na také svedectvo z druhej ruky sa vzťahuje výnimka. Pretože Cervanová bola následne zavraždená a teda už nežila.  Sú aj iné výnimky, ale nie je účelom tohoto blogu ich rozoberať. Pretože relevatné je len to, že na prípad Jankovskej sa žiadna takáto výnimka zo svedectva z druhej ruky nevzťahuje. Je irelevantné, čo si o nej Kočner klebetil s kýmkoľvek a je úplne irelevantné, ako ju Kočner prezýval.

Ak Jankovská porušila zákon, musí sa to dať dokázať aj inak. Samozrejme, ak ten zákon vôbec porušila.

Nie je účelom tohoto blogu rozoberať, či Jankovská nejaký zákon porušila alebo nie.

👐

Ja osobne som však zhrozená z toho, aká doslovne amorálna je (údajná) prezidentka Slovenskej republiky.

Píšem údajná, lebo pokiaľ mi je známe, Ústavný súd Slovenskej republiky dodnes právoplatne nerozhodol o sťažnosti podanej na Ústavný súd Slovenskej republiky vo veci neplatnosti prezidenstkých volieb.

Michal Truban sa priznal, že užíval drogy. Užívanie drôg a ich propagácia sú na Slovensku trestnými činmi. Neviem, ak ich Truban užíval, kým žil na Floride, užívanie narkotík je tam, pokiaľ mi je známe, tiež ilegálne. A v tomto prípade nejde o žiadne svedectvo z druhej ruky, keďže to Truban povedal sám o sebe.

 

Detto, čo sa týka Andreja Kisku, údajne je proti nemu dokonca vznesené obvinenie za daňové podvody ale v každom prípade existuje právoplatný rozsudok súdu Slovenskej republiky odsudzujúce jeho protiprávne zabratie pozemku inej súkromnej osobe. Pričom som niekde už zachytila, že takýchto prípadov tam má byť viacej.

 

(Údajná) prezidentka Slovenskej republiky neodsúdila tieto protiprávne činy, ktoré dokázateľne spáchali ako Michal Truban, predseda politickej strany, z ktorej vzišla ona, a jednak Andrej Kiska, o ktorom sa vyjadrila, že je jej vzorom.

👐

V Ústave Slovenskej republike je v jej relevantnej časti výslovne uvedené, a takto definovaná jej právomoc, citujem:

Čl.102
g) vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu; predsedu a ostatných členov vlády odvoláva v prípadoch uvedených v čl. 115 a 116,

Čl. 116
(1) Člen vlády je za výkon svojej funkcie zodpovedný Národnej rade Slovenskej republiky.
(2) Člen vlády môže podať demisiu prezidentovi Slovenskej republiky.
(3) Národná rada Slovenskej republiky môže vysloviť nedôveru aj jednotlivému členovi vlády; v tomto prípade prezident Slovenskej republiky člena vlády odvolá.
(4) Návrh na odvolanie člena vlády môže podať prezidentovi Slovenskej republiky aj predseda vlády.

 

Aktualizované:  Pričom v prípade Jankovskej sa jedná len o štátnu tajomníčku. Naozaj neviem, či štátnych tajomníkov menuje predseda vlády, minister, alebo prezident; ak však prezident, je to vždy na návrh niekoho iného (predsedu vlády, NR SR, a pod.).  Prezident nemôže v takejto veci dávať návrh. A okrem iného, prezident je verejná osoba a zastupuje úrad prezidenta s presne vymedzenými právomocami.

 

👐

Myslím si, že by bolo načase, aby si prezidentka Slovenskej republiky, vraj absolventka Právnickej fakulty Univerzity Komenského, prečítala aj Ústavu Slovenskej republiky. Možno, keby sa menej zaoberala klebetami, by jej aj na prečítanie si Ústavy Slovenskej republiky zvýšil čas.

 

 

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.