Založ si blog

Cesnakové stonky

Keď pestujeme cesnak, treba tieto stonky, ktore cesnak vyháňa do kvetu, odstrihnúť  a to predtým, ako sa ten kvet otvorí a kým je stonka nie zdrevnatená. To kvôli tomu, aby cesnak dal všetku energiu do rastu cibule, a nie do kvetu.

Ako sa dajú využiť tieto stonky, som sa prvý krát dozvedela na festivale o cesnaku, “Garlic Festival”, ktorý sa zvykne v Toronte organizať v mesiaci september. Tento festival má dokonca aj svoju webstránku.

Na tomto festivale sa možno dozvedieť všeličo o cesnaku, napríklad o jeho pozitívnych účinkoch na zdravie. Je dokázané, že cesnak pomáha upravovať krvný tlak, pokiaľ sa konzumuje surový. Známe je aj, že pozitívne vplýva na zdravie človeka aj pri iných ochoreniach. Niektorí ľudia by sa však mali o tomto poradiť s lekárom, lebo pri užívaní niektorých liekov treba s cesnakom opatrne.

Na danom festivale si možno kúpiť samozrejme aj cesnak ale aj sa pohostiť rôznymi jedlami, ktorých jednou z hlavných ingrediencií je cesnak. Keď som bola na tomto festivale ja, tak tam ponúkali aj cesnakovú zmrzlinu, recept tu.

Zadarmo človeka ponúkli aj kúskom cesnakovej stonky. Vtedy tie cesnakové stonky mali v nejakom náleve a posypané sezamovými semiačkami. A zadarmo tam aj rozdávali letáčiky s receptami. Všetky recepty, ktoré na tom letáčiku boli sú tu:

Keďže cesnak môžem pestovať aj pod čiernych orechom, tak ho pestujem. Teraz mám práve sezónu, keď treba tieto cesnakové stonky odstrihnúť. Keďže mám tých cesnakových stoniek naozaj veľa, tak ich zamrazujem. V tieto dni sa ich chystám zakonzervovať aj v sladkokyslom náleve, ako uhorky.

Jeden z našich obľúbených receptov je na pár lyžiciach olivového oleja skaramelizovať trocha cukru, pridať cesnakové stonky nakrájané na pár centimetrové kúsky, opražiť asi tri minúty, pridať nakrájané paradajky, trocha suchého vína a asi 5 minút povariť. Je to vynikajúce s grilovaným syrom haloumi.

Tiež sa z týchto cesnakových stoniek dá pripraviť vynikajúce pesto. Ja si do mixéra dám nakrájané stonky, zalejem panenským olivovým olejom, pridám píniové semiačka alebo keď nie sú, môžu byť aj orechy a do rozmixovanej masy pridám ešte na jemno nastrúhaný parmezán. Ak treba, tak dosoliť podľa chuti, parmezán je však slaný a ja nepotrebujem dosoľovať.  Toto pesto obyčajne natrieme na chlebíky, ideálne na pokrájané rohlíky či sendviče, posypať strúhaným syrom (mozzarella, alebo ementál) a dať pod broiler. Je to fantastické. Iný spôsob je na grilovanú zeleninovú pizzu. Tú pripravujem tak, že cesto potriem týmto pestom, na to poukladám na plátky pokrájané paradajky, mozzarellu, a ugrilujem. Potom posypem rukolou, alebo keď nemám, tak aj s nakrájanými mladými listami kalerábu.  A fantastické sú aj grilované a ochutené olivovým olejom.

Na internete však možno nájsť spústu ďaľších receptov a využití cesnakových stoniek.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.