K zmene Trestného zákona

21. januára 2024, Zora Macko, Nezaradené

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné  zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami.

 

Ako opozícia tak aj  “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, mierne tresty budú lákať kriminálnikov na páchanie ekonomických a iných trestných činov. Akosi mi to vychádza tak, že oni totiž prevenciu kriminality chápu akosi tak, ako to robila katolícka cirkev niekedy v stredoveku keď upaľovali ľudí na námestiach.

***

Včera mi v mojej emailovej schránke pristál Fraud News časopis. V ňom ma zaujal článok o tom, ako odsúdili muža za to, že od prestárlej osoby vylákal a zobral vyše $500 tisíc dolárov a odstrašujúci trest má byť, že dostal 15 mesačný trest verejno-prospešných prác.

 

Teraz by ma, keď som si tento článok vo Fraud News prečítala, tak by ma naozaj zaujímalo, kde Šimečka a spol. a Čaputová nabrali, že vo vyspelých západných štátoch sa ekonomická a finančná kriminalita trestá dlhodobými žalármi. Lebo nejako mi to tak vychádza, že si to jednoducho vycucali z prsta, nejako v štýle, “Lebo Fico”.