“Rozhľad” niektorýh poslancov NRSR, (totálna katastrofa),

28. februára 2023, Zora Macko, Nezaradené

ktorí majú rozhodovať o de facto zatiahnutí Slovenska do vojny dodaním bojových stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu.

Ukážka, podľa môjho názoru, doslova sprostoti je názor Ondreja Dostála, poslanca NR SR za stranu SaS, ktorý v relácii TA3 z 24.2.2023 https://www.youtube.com/watch?v=EPX_dRyXZOQ, (od 6:28 minúty) porovnáva vojnový konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom takto:

“… Nie je to v poriadku, je to hanba, ja mám déjà vu, lebo toto  počúvam o d poslancov zo SMERu, že nemáme posielať zbrane, máme ich vyzývať k rokovaniam o mieri. Ale veď to je prirodzené, že keď vidíte, že niekto silnejší napadne niekoho slabšieho, tak tomu slabšiemu pomôžete.”

Potom typicky narcisistickým spôsobom obráti pozornosť na seba a pokračuje,

“Ja som si teraz v tejto relácii spomenul ako som raz neskoro večer išiel z nejakej krčmy a videl som ako nejaký muž napadol obťažoval svoju partnerku. No tak som sa jej zastal, zahnal som ho, a objednal som jej taxík a nechal som ju odísť. A podľa logiky, akú tu teraz predviedol pán Danko, a predvádzajú poslanci SMERu, tak som sa do toho nemal starať, lebo by som eskaloval ten konflikt, a ktovie, čo sa potom ešte mohlo stať. A dal by som od toho ruky preč. Ale však to slušný človek neurobí. Slušný človek, keď vidí, že agresor na niekoho zaútočí, tak sa ho zastane. Tak mu pomôže. A je to v našom záujme. To nie je iba vec toho, že je to slušné a je to správne. Je to v našom bytostnom záujme aby Rusko neuspelo s agresiou proti Ukrajine. Lebo keby uspelo, keby ruská armáda bola lepšia pripravená, Ukrajina by bola porazená, tak dnes by už boli v hľadáčiku Moldavsko, Gruzínsko, Pobaltské krajiny a po nich by sme prišli na rad my.”

Keď vidím takéto “rozmýšľanie”, ako verejne prezentoval poslanec NR SR, tak mám obavy o svoju bezpečnosť a o bezpečnosť mojich blízkych.

Ako je možné, že v NR SR sedí človek s takýmto obzorom, (keď je vláda Slovenskej republiky v demisii) ktorým obzorom porovnáva to, čo ON (Ondrej Dostál) vnímal ako nejaký údajný konflikt medzi dvoma dospelými osobami, keď on “išiel z nejakej krčmy” s dodaním Mig-29 Ukrajine?

Otázka by sa dala položiť aj tak, že prečo má občana Slovenskej republiky v takejto zásadnej otázke  zastupovať v parlamente osoba, ktorá sa večer vracia z “nejakej krčmy” (ako to sám o sebe povedal daný poslanec)? Vyzbrojovanie jednej strany vojenského konfliktu útočnými zbraňami je podľa môjho názoru zapojenie sa do daného konfliktu, v tomto prípade vojenského konfliktu, v ktorej jedna zo strán je jadrovou superveľmocou.

Pokiaľ mi je známe, tak osoby vracajúce sa večer z “nejakej krčmy” nemajú právo ani sadnúť (v Slovenskej republike) za volant. V Slovenskej republike, ak sa nemýlim, tak vodiči motorových vozidiel nesmú mať žiaden alkohol v krvi keď riadia vozidlo v cestnej premávke. A alkoholici v Slovenskej republike by  nemali mať ani vodičské preukazy – lebo lekár by im nemal odporučiť vydanie vodičského oprávnenia. Možno by takéto niečo podobné bolo vhodné aj pri tých,  ktorí rozhodujú o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Teda, že by to nemali byť osoby, ktoré sa vracajú sem tam z “nejakej krčmy” aby si pri hlasovaní o dodávkach Mig-29 Ukrajine nemysleli, že objednávajú taxík pre nejakú ženskú aby sa náhodou “niečo nestalo”.

Uznávam, že v “nejakej krčme” predávajú aj malinovku a možno aj nejaké zákusky, ale bežne sa do krčmy chodí za iným účelom.

***

Za seba môžem povedať, že ja osobne považujem za porušenie novinárskeho kódexu, keď do takejto relácie o tejto konkrétnej problematike pozvali osobu pôvodom z Ukrajiny, ktorá tam do tej relácie podľa môjho názoru  s danou konkrétnou tématikou vôbec nepatrila.