Vraj vodič zadržaný s 3. 04 promile alkoholu v krvi zomrel v cele policajného zaistenia

11. októbra 2022, Zora Macko, Alkohol

V článku som sa dočítala o ďaľšom zbytočnom úmrtí v cele policajného zaistenia.

Asi slovenskí policajti sú nie spôsobilí vykonávať riadne svoju profesiu, keď nevedia, že keď dajú človeka s takýmto objemom alkoholu v krvi, že je celkom reálne, že im v cele zomrie. Toto bola predvídateľná udalosť.

Človek môže zomrieť na akútny dôsledok otravy alkoholom z predávkovania, úrazu, dopravnej nehody a tzv. withdrawal, čo mi slovník prekladá ako “alkoholové abstinenčné príznaky”.

Najlepšie to vysvetľuje Dr. G. v tomto videu. Je veľmi poučné a každý “expert” o tom, ako nedať alkoholikovi nič vypiť by si toto video mal naštudovať do detailu. Hlavne policajti.

U človeka, ktorý je chronický alkoholik, je jeho mozog navyknutý na určitú hladinu alkoholu. Keď tento alkohol ten mozog nedostane, a táto hladina alkoholu v krvi prudko klesne, reaguje následne autonómna nervová sústava nebezpečným zvýšením tepu, triaškou, záchvatmi, a ďaľšími príznakmi. Jedná sa o medicínsku pohotovosť, taký človek jednoducho potrebuje intervenciu na pohotovosti, potrebuje okamžite lieky, aby sa predišlo takémuto zbytočnému úmrtiu.

(Pozn.: Keď lieky nie sú dostupné, je lepšie, či možno aj život zachraňujúce podať alkohol, teda kým človek tú lekársku opateru dostane.)

Nechápem, ako môžu takto zomierať ľudia v cele policajného zadržania, ako úplne zbytočne zomrel tento človek. V tomto konkrétnom prípade zomrel len kvôli neschopnosti policajtov, ktorí sú nie riadne vyškolení, o čo v takýchto prípadoch ide. Tu nejde o morálku, tu ide o ľudský život. Lekár, ktorý nariadil pitvu konal správne.

Toto je ďaľší dôvod na odstúpenie či odvolanie zodpovedného ministra a áno, aj vlády. Aby nedošlo k nedorozumeniu, preto, lebo tu chýbajú systémové opatrenia aby sa takýmto zbytočným úmrtiam efektívne predchádzalo. Medzi tie zbytočné úmrtia patria aj obete alkoholu za volantom, nielen ti, ktorí kvôli alkoholu zomrú v cele policajného zaistenia.

V riadne spravovanej krajine sa takéto veci nedejú.

Človek s takým promile alkoholu aké mal tento človek už nedokáže posúdiť nebezpečnosť svojho konania. Ale to je nie správne riešiť takto, ako to “vyriešili” daní policajti.

Áno, následkom nebezpečného konania takýchto ľudí zomierajú na cestách nevinné obete, áno, to je pravda. Ale to sa nerieši v podstate akýmsi preventívnym zabíjaním, lebo keď takto opitého zavriete do cely, tak ste ho de facto odsúdili na istú smrť. Aj na to si treba davať pozor. Treba menej moralizovať. Treba viacej rozmýšľať. Moralizátori už narobili veľmi vela zla. Moralizovanie nerieši nič, len to robí zlo.

Tento prípad je dosť na to, aby tí, ktorí sú zodpovední za systémové prevenčné opatrenia, aby sa takéto veci nestávali, odstúpili. Takto to ďalej ísť nemôže.