Film o Diane, v hlavnej role Naomi Watts

20. júla 2022, Zora Macko, Kinematografia

Pozrela som si opäť film Diana, ktorú v hlavnej úlohe stvárnila Naomi Watts.

Prvý krát som si tento film bola pozrieť na jeho premiére v roku 2013. DVD som si kúpila ihneď ako bolo v predaji. Odvtedy som si toto video pozrela nespočetne veľa krát.

Je to nádherne a citlivo spracovaný príbeh o posledných dvoch rokoch života Princeznej Diany, ktorý treba precítiť. Je to film, umelecký zážitok, ktorý, aby ho človek precítil a aby mu človek rozumel, musí vidieť viacej krát.

Diana bola žena, ktorá rozdávala lásku a ktorá chcela byť milovaná. V skutočnosti však skutočnú lásku nikdy nezažila. Síce dostala milióny kvetín a kytíc ale nikdy sa jej nedostalo skutočnej lásky.

Prvý krát sa vydala za muža, ktorý ju nemiloval. Keď sa rozviedla, opäť padla do náručia muža, ktorý ju nemiloval. Nakoniec zomrela v autonehode. Niektorí hovoria, že zomrela lebo jej od žiaľu puklo srdce (po anglicky na “broken heart”).

Vo filme bolo nádherne umelecky znázornené, ako sa k nej správal muž, ktorý ju akože miloval. Na jeho telefonát čakala Diana do smrti. Nikdy jej nezavolal.
Na konci filmu ho ukážu ako zaniesol Diane jednu kyticu kvetín.

Ako aj muž, Prince Charles, ktorý sa s ňou oženil, svoju lásku dokázal deklarovať tak, že priletel s vládnym kráľovským špeciálom pre jej mŕtve telo.

***

Tento film o Diane pozerám rada, lebo je o skutočnom živote. Nestrieľa sa v ňom, nie je v ňom žiadne fyzické násilie, žiadny okázalý sex alebo nahotinky.
Tento film je o žene, ktorá milovala ľudí napriek tomu, že skutočnú lásku nikdy nezažila. O to viacej však lásku rozdávala.

Nádherný, pravdivý film.