Pozrela som si video Róberta Kaliňáka v putách a pýtam sa, kde zostalo právo na ľudskú dôstojnosť?

22. apríla 2022, Zora Macko, Nezaradené

Nechápem ľudí, ktorí dokázali klesnúť tak hlboko, že sa potrebujú vytešovať z toho, keď iného človeka dajú do pút. A prečo? Nechápem médiá, že sa na takomto niečom morálne odpornom doslova priživujú.

Lebo podľa môjho názoru, s výnimkou, keď by sa jednalo o veľmi nebezpečného človeka – a aj takí sú – ja osobne považujem za nedôstojné nasadzovať putá komukoľvek. Troška mi to pripadá ako kedysi v stredoveku, keď sa trestalo utínaním rúk a podobnými zavrhnutia hodnými spôsobmi.

Človek má ruky aby ich používal. Aby sa mohol poškrabať, pretrieť si oči, vyčistiť si  okuliare, dotknúť sa tváre, či ich používať na balancovanie chôdze, pridržať sa zábradlia na schodoch a tak ďalej a tak ďalej.

Chápem, že takéto spôsoby sa asi doniesli z USA, kde takto nedôsotojne zrejme zaobchádzajú s ľuďmi, ale takéto zaobchádzanie (a nie iba s Kaliňákom) znevažuje ľudskú dôstojnosť. Mimochodom, takéto správanie sa štátnych orgánov spôsobuje tým, ktorým nasadzujú takto želiezka úplne zbytočný negatívny stres. Osobne by som sa rada dožila doby, keď bude trestné spôsovať iným ľuďom stres, lebo dnes už vedci z odboru neurológie dokázali modernými technológiami, že  stres dokáže človeku ublížiť viacej ako chvíľkové fyzické násilie vo forme napr. nejakej facky.

Ak sa niekto potrebuje vytešovať z toho, že iného dajú do pút, mal/a by sa nad sebou a svojou amorálnosťou vážne zamyslieť. A ja by som povedala, že je veľmi otázne, či je to férové voči ostatným, aby takíto ľudia, ktorí sa z takýchto vecí potrebujú vytešovať, mali volebné právo. Pretože voľby sú o niečom inom a ten, kto to nechápe, poškodzuje ostatných tým, že jeho zlou voľbou sa na konci dostanú do pozícií takí, ktorí na tých miestach nemajú čo hľadať. A doplatia na to všetcia.

V každom prípade je od médií amorálne na takomto niečom participovať.

 

Článok 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach hovorí, že

Zákaz mučenia

Nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

 

Ústava Slovenskej republiky vo svojom Článku 16 ods. (2)

Nikoho nemožno mučiť ani podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.

 

Možno by bolo konečne vhodné, keď by sa štátne orgány naučili rešpektovať ľudskú dôstojnosť.