Aká je pravdepodobnosť, že 150 ľudí v parlamente úspešnejšie vyoperuje rakovinový nádor ako 15-20-35 ľudí, ktorí majú atestáciu z daného vedného odboru?

15. októbra 2020, Zora Macko, Nezaradené

Štefan Kuffa sa dal počuť v pléne NR SR, citujem:

My tuná povyšujeme, prepáčte, že to tak poviem, nejakých úradníkov, mám na mysli teraz úrad verejného zdravotníctva, ktorý čo budú? Nad vládou? Nad parlamentom? Ak by ste predložili, pán minister, návrh zákona taký, že táto snemovňa, parlament bude rozhodovať v týchto závažných krízových situáciách, tak by som to bral, lebo 150 ľudí je oveľa menšia pravdepodobnosť, že sa pomýli, jak možno nejakých pätnásť alebo dvadsať alebo tridsať päť ľudí, ktorí o týchto veciach rozhodujú.

Viď aj tento článok.

Ako aby som to demonštrovala, že kto má byť ten “nejaký úradník”. Hlavný hygienik Slovenskej republiky má tri vysokoškolské tituly pred menom a dva za menom. Z tých pred menom, jeden je MUDr., zo špecializácie ‚všeobecné lekárstvo‘, druhý titul je RNDr. z biológie, zo špecializácie ‚virológia‘, a tretí titul PhDr. má Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky, z ‚verejného zdravotníctva‘. Ale podľa poslanca NR SR Štefana Kuffu sa jedná len o “nejakého úradníka”.  Z tých titulov za jeho menom jeden je PhD a druhý MPH . Plus, samozrejme má aj roky praxe v odboroch, ktoré vyštudoval. Teda ten “nejaký úradník”, aby som citovala jeho ctenú svätosť pána poslanca NR SR Štefana Kuffu, je mimochodom absolventom medicíny a absolventom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Snáď nemusím zdôrazňovať, že absolvovať každú jednu z týchto fakúlt Univerzity Komenského nezvládne každý.

Aj ostatní zamestnanci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sú vysokokvalifikovaní ľudia.

Ja by som povedala, že keď takýto poslanec ako Štefan Kuffa má priestor v NR SR, tak sa jedná o porušenie ľudských práv nás všetkých, konkrétne keď takýto ignorant, ktorý nazýva vzdelaných ľudí prívlastkami “nejaký úradník”, má právo hlasovať o prijímaných zákonoch a nariadeniach.

Na rozhodovanie o protipandemických opatreniach treba mať kvalifikáciu a treba tejto problematike rozumieť z odborného hľadiska. To by mal chápať každý jeden poslanec NR SR. Pokiaľ si ktorýkoľvek poslanec NR SR namýšľa, že poslanecká stolička mu nahrádza kvalifikáciu a vzdelanie, tak by mal alebo odstúpiť sám alebo by mal byť zo zákona pozbavený mandátu.

Lebo pokiaľ niekto nechápe, o čo tu v takejto situácii, v súvislosti s COVID-19 ide, tak nemá na tej stoličke v parlamente naozaj čo robiť. Jednoducho tam nepatrí.

Pochybujem, že by sa niekto nechal operovať niekým zo zákonodarného zboru. Detto by si snáď nikto nedával predpisovať lieky poslancovi NRSR, ale špecialistovi lekárovi. Nedali by sme riadiť jadrovú elektráreň 150 poslancom NR SR ale špecialistom z daného odboru.

Poslanec NR SR má slúžiť ľuďom. O tom je mandát poslanca. Poslanec NR SR nemá ponižovať či atakovať iných, alebo sa povyšovať nad inými, len preto, lebo si statočne plnia svoje povinnosti vyplývajúce im z ich zamestnania alebo postavenia.

Tiež, žiaden poslanec NR SR nemá právo svojou ignoranciou v ťažkých chvíľach demoralizovať občanov Slovenska.