Cirkev sa musí prispôsobiť opatreniam proti šíreniu sa Covid-19, či sa jej to páči alebo nie

29. septembra 2020, Zora Macko, COVID-19 Nezaradené

Môj názor je, že na cirkev sa zákony Slovenskej republiky vzťahujú rovnako ako na každého iného. Je absolútne absurdné, aby ostatní museli doplácať na bezcharakternosť a bezhohľadnosť cirkvy a jej hodnostárov, ktorí namietajú proti obmedzeniu slávenia omší počas tejto krízy, druhej vlny Covid-19. Oni sú totiž prví, ktorí majú vyjsť v ústrety.

Kvôli Covid-19 zažívajú ľudia obrovské obmedzenia, a prinášajú obrovské obete. Omše sú nie niečo, čo je nevyhnutné k životu dnes. Veď každý sa môže pomodliť doma sám, nie je nevyhnutné tak robiť na omši a tým ohrozovať ostatných v takejto dobe. Mám na mysli v porovnaní napr. s mnohými operáciami, ktoré museli byť kvôli Covid-19 opatreniam odložené, alebo napríklad návštev v domovoch sociálnych služieb, či v nemocniciach a podobne. Aj školy prispôsobili výuku podmienkam, v akých sme sa ocitli. Lekári (aspoň tu kde žijem) ordinujú aj telefonicky, kde sa dá. Mnohé podniky, ktoré doslova zabezpečujú ľuďom živobytie sa museli prispôsobiť, a mnohé neprežijú.

Ja absolútne nechápem a nikdy nepochopím, prečo práve cirkev musí robiť naprieky a problémy už aj v tak ťažkej situácii, v akej sa nachádzame. Keď cirkev je prvá, ktorá by mala mať pre vzniknutú situáciu pochopenie, a navyše ani tento stav nebude trvať naveky.

V ostatnom, súhlasím s Matovičom v tejto veci. Navyše, odhady odborníkov v tejto veci hovoria, že Covid-19 by mal do asi 6 mesiacov byť na ústupe. Dúfam, že sa tak stane, a že sa toho všetcia dožijeme a potom to spolu oslávime. Niektorí v kostole a niektorí inde.