Ohľadne potratových tabletiek

27. septembra 2020, Zora Macko, Nezaradené

Súhlasím s Cigánikovou v tom, že ak žena z nejakého dôvodu potrebuje umelo prerušiť tehotenstvo, že je lepšie, keď je tento potrat urobený s čo najšetrnejším spôsobom. Teda napríklad aj s potratotvou pilulkou, konkrétne s mifepristonom či misoprostalom. Aby som sa priznala, v týchto tabletkách sa nevyznám.

V čom však nesúhlasím s Cigánikovou je prečo mnohokrát k interupcii príde. A to, že žena podstúpi interupciu na nátlak iných ľudí. Predovšetkým na nátlak partnera, alebo príbuzných, ktorí v mnohých prípadoch robia na ženu nátlak aby podstúpila interupciu.

V prípade, že žena nesúhlasí s umelým prerušením tehotenstva, je podľa môjho názoru, potrebné zabezpečiť, aby nemohlo dôjsť k možnému zneužitiu takýchto tabletiek tými, ktorí si neželajú, aby sa dieťa narodilo. Mám na mysli, aby takéto tabletky napríklad neprimiešali do jedla alebo nepodali tehotnej žene nejako násilím.

Konkrétne mám na mysli to, aby aj takéto podanie tabletiek, konkrétne bez súhlasu danej ženy, ktoré spôsobujú alebo môžu spôsobiť potrat, bolo považované za nedovolené prerušenie tehotenstva v zmysle § 150 Trestného zákona 300/2005 Z.z.

Navyše, nútenie ženy aby sa podrobila interupcii – a to sa stáva často – by malo byť samé o sebe považované za zločin v zmysle trestného zákona.

Poslanci NR SR tu majú byť aj na to, aby sa neuľahčovalo spáchanie trestného činu nedovoleného prerušenia tehotenstva (napríklad aj tabletkou) ako aj aby bolo trestné samotné nútenie ženy aby podstúpila proti svojej vôli umelé prerušenie tehotenstva.