Kam sme sa to s týmito liberálnymi demokratmi vlastne dopracovali?

30. augusta 2020, Zora Macko, COVID-19 Nezaradené Život v Kanade

Keď tu v Ontáriu, v Kanade, sprevádzate blízku osobu na pohotovosť, podotýkam nie preto, že by mala COVID-19, tak vás obvinia, že máte COVID-19 a preto doprevádzať takto na vás odkázanú osobu nesmiete. Zároveň ich vôbec netrápi, že chorá osoba, ktorú ste doprevádzali mala byť v opatere niekoho, kto mal podľa nich mať COVID-19. Žiadne testovanie, nič. Proste pod vedením terajšieho ministerského predsedu Kanady spolu s jeho hlavnou hygieničkou, inak osobou poverenou v Svetovej zdravotníckej organizácii dohľadom nad prevenciou pandémie takto doslova a do písmena zdecimovalo kanadské zdravotníctvo. Až tak zdecimovalo, že miestami je nie celkom bezpečné hľadať pomoc pre ťažko chorého na pohotovosti v Kanade. Toto píšem na základe svojej osobnej nedávnej skúsenosti.

Na druhej strane, je to úplne v poriadku povoliť demonštrácie BLM. (Skratka z „Black Lives Matters“.) Tam už sa vírus COVID-19, aspoň podľa kanadských politikov,  akosi neroznáša.

Dnes, 29. augusta 2020, na takejto “mierumilovnej” demonštrácii, ktorú organizovala vraj ‚Coalition for BIPOC Liberation‘ v Montreali, Quebec-u, Kanade, vraj zničili sochu prvého kanadského ministerského predsedu John A. MacDonalda. Vraj takto žiadajú obmedziť financovanie polície v Kanade. Avšak polícia v Kanade, tá okrem RCMP, (skratka z Royal Canadian Mounted Police), je financovaná z lokálnych pozemkových daní. Teraz neviem presne za čo teda títo v uliciach štrajkujú? Za to, aby sme mali nižšie dane na nehnuteľnostiach? Lebo ak nie, nemalo by to byť v demokratickej spoločnosti tak, že o tom, ako sa použijú tieto dane by mali rozhodovať hlavne/aj tí, ktorí tieto dane platia? Alebo štrajkovali proti RCMP, teda federálnej polícii, tej na koňoch? Aby, keď obmedzia financovanie polície, nemali čím tie kone nakŕmiť alebo o čo tu presne má akože ísť? Proste nechápem, nerozumiem.

V každom prípade zničenie sochy prvého kanadského ministerského predsedu John A. MacDonalda, a to dokonca za denného svetla, ja považujem za vandalizmus. Dokonca sa tak malo stať v prítomnosti polície, ktorá neviem z akého dôvodu nezasiahla proti týmto vandalom.

***

Hlavná hygienička Kanady, inak osoba poverená v Svetovej zdravotníckej organizácii dohľadom nad prevenciou pandémie, sa dala ešte v januári tohoto roku počuť naprieč sociálnymi sieťami a verejným mediálnym priestorom, že vraj diskriminácia bolí. (A preto nemalo byť správne vtedy zastaviť lety z Číny.) Chápem. Diskriminácia bolí. Pocit, že v domovoch dôchodcov následne zomierali osamote starí ľudia, ku ktorým nepustili dokonca ani nabližších príbuzných, ten iste nebolí. Ani fakt, že v mnohých takýchto zariadeniach zostali mnohé babičky a deduškovia bez možnosti aby ich mohli navštíviť ich najbližší. To predsa iste nebolí.

***

A ja sa len pýtam, čo sa to dnes vo svete deje? Kam sa vytratila obyčajná ľudskosť? Čo za zrudy rozhodujú o nás obyčajných ľuďoch na najvyšších verejných postoch? Ako sa na tie verejné posty vôbec dostali? Doprevádzať ťažko chorého (nie na COVID-19) na vás odkázaného je vraj proti zákonu; následkom čoho nedostane chorá osoba riadne ošetrenie, aké by mala dostať a v dôsledku táto osoba zostane na trvalo odkázaná na iných s trvalými zdravotnými následkami. Naopak, vandalizmus v uliciach – ničenie sôch – je najnovšie ľudským právom?

Prestávam všetkému rozumieť. Ja sa už len pýtam, “Kam sme sa to s týmito liberálnymi demokratmi vlastne dopracovali?”