Založ si blog

Nikdy som si nevedela predstaviť, že vegánska kuchyňa môže byť taká chutná

Vegetariánstvo a vegánstvo sme skúšali viacej krát, ale nikdy to nevydržalo. Lebo tie jedlá, povedzme si úprimne, neboli až také chutné. Problém je aj v nedostatku vegetariánskych / vegánskych reštaurácií, keď si človek nemôže sám navariť.

🌞

Tu v Toronte bola pred pár dňami pocitová teplota okolo 39 stupňov. Tlaková výš. Strašné počasie. Klíma u nás bežala na plno ale nie a nie schladiť dom. Surfovala som po Youtube, kde mi ponúkli toto video,  nazvané v preklade do slovenčiny, ‚Vegánske jedlá bez varenia pre letné horúčavy‘ v podaní Sanie z Youtube kanála Pick-up Limes (Siahnite po limetkách). Jej vegánske jedlá bez varenia vyžadovali nejaké zvláštne suroviny o akých som predtým nikdy nepočula, napríklad ryžový papier (Rice Paper). Do toho sa zabalila zelenina, edamame (sójové fazuľky), ryžové rezance, ktoré sa pripravujú tak, že sa len zalejú horúcou vodou, a tieto závitky sa namáčajú do neodolateľnej omáčky pripravenej zo šálky arašidového masla, omáčky Hoisin, a šťavy z jednej limetky. Fantastické. Nevedela som sa tohoto v našich horúcich, sparných dňoch, ktoré teraz máme v Toronte, vynasýtiť. A to som si ten ryžový papier, čo je výrobok z Vietnamu, išla dokonca kúpiť počas tejto pandémie do čínskeho obchodu, kde vlastne niektorí nemali žiadne rúška vtedy, žiadne vzdialenosti nebrali vážne, čo ma vtedy viacej ako mierne nasrdilo, lebo v každom inom obchode berú tieto opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy COVID-19 vážne. Ale to bolo pred pár týždňami. Nakoniec som zistila, že tento ryžový papier predávajú u nás aj v sieti potravín Metro. A zrejme nejde o nič preborné, pretože podobný recept som objavila aj v slovenskom jazyku.

🍋

Lenže ja som si pokukala viacej takýchto vegánskych receptov od danej autarky Siany. A povedali sme si, že týždenne aspoň jedno vegánske jedlo. Až na to, že akosi z toho jedného jedla týždenne sa stalo jedno vegánske jedlo denne a nie týždenne. Našla som, že táto autorka poskytuje recepty na tieto vegánske jedlá zadarmo na tejto webstráke. A aké – proste tieto sú neopísateľných chutí, ktoré sa doslova rozlývajú na jazyku.

To nie je všetko. V niektorých videách predstavila iného vlogera, dokonca autora nejakej vegánskej knižky, ktorý dokonca kedysi pracoval ako šéfkuchár v New Yorku, ak tomu správne rozumiem. (Nezameriavam sa jeho životopis ale na jeho jedlá). Niektoré jeho recepty sú aj na blogu Siany, ja som dnes neodolala tomuto receptu, ktorý jej kamarát na videu predviedol takto.

 

Tofu síce nemám rada, ale dám sa nahovoriť na tento recept zajtra. Len ak aj z tohoto receptu doslova a do písmena oblížeme taniere, tak ako dnes, tak rozmýšľam, čo s tými drahými sardinkami v sklených fľaškách, ktoré som si nakúpila do zásoby budem robiť?

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.