Založ si blog

Matovič nie je jediný ‘vládca’, ktorý urobil chybu

V nadpise som dala úvodzovky, lebo kedysi neboli premiéri. A ja chcem poukázať aj na prípad z histórie.

Nie som síce na Slovensku, ale niečo som si prečítala ohľadne opatrení cez Veľkonočné sviatky a o vytváraní kolón, či o tom, že sa ľudia nedostali do práce.

Z pohľadu z diaľky sa mi zdá byť dané opatrenie nie správne realizované a dokonca v určitých aspektoch kontraproduktívne. Uvediem príklad, ak napr. žena robí v zamestnaní, vo vedľajšom okrese, kde musí byť fyzicky prítomná a kde zamestnávateľ dodržuje všetky opatrenia proti tomu, aby sa žena mohla nakaziť na pracovisku. Pravdepodobnosť toho, že by sa nakazila sa zúži na cestovanie hromadnou dopravou, ak žena nemá napríklad vodičský preukaz alebo auto, ktoré by mohla využívať sama. A tak sa manžel, ktorý pracuje z domu, rozhodne, že ju každé ráno odvezie do zamestnania a dovezie naspäť zo zamestnania. Lenže, policajné hliadky kontrolujú, či človek, ktorý prekračuje hranice okresu má so sebou pracovnú zmluvu ….

Proste blbé nariadenie, ktoré v konečnom dôsledku zafunguje presne naopak, keďže daná žena sa musí vrátiť domov hromadnou dopravou a tak sa vystaviť vyššiemu riziku nákazy vírusom COVID-19.

Blbé nariadenie, ale bolo by bývalo stačilo, keby daní policajti používali zdravý rozum a nehrali sa na počítač, ktorý do písmena bude presne plniť zle zadaný príkaz. Príkaz, ktorý keď ho programátor zadával si myslel, že nariadil urobiť jednu vec, ale napísal ten príkaz tak, že znamenal niečo celkom iné. A keďže bol zadaný gramaticky správne, tak ho počítač doslovne vykonal. Presne ako tí policajti, ktorí robili nezmyselné kontroly, ktorými povyrábali zbytočné dopravné zápchy, čím navyše skomplikovali chod celej krajiny, ak tomu rozumiem správne. Alebo možno inak, evidentne sa jednalo o chybu v komunikácii.

Proste Matovič alebo krízový štáb zadali zle príkaz a jeho oponenti namiesto toho, aby si to vydiskutovali, vykonali tento blbý príkaz do krajnosti, ako počítač, ktorý bez správneho softwaru je v podstate len kopou hardwaru.

***

Matovič však nie je prvý nazvime to ‘vládca’, ktorý urobil chybu. Keď sa vrátime do histórie, tak napríklad jedna z najlepších vládkyň Anglicka, kráľovná Elizabeth 1 (prvá) tiež urobila chyby a tiež mala okolo seba veľa neprajníkov, hlupákov aj zradcov. Tí jej napríklad poradili, aby nariadila vojenskú odvetu proti Mary of Guise, ktorá sa vylodila so 4 tisícovým vojskom v susednom Škótsku. Samozrejme, utrpela porážku. Pekne je to spracované vo filme Elizabeth (1998) . Úprimne by som doporučila Matovičovi si cez sviatky tento film pozrieť. Možno by sa aj niečo podučil z vládnutia, na ktoré nebol celkom pripravený, rovnako ako vtedy Elizabeth Prvá.

***

Porazenie vírusu COVID-19 by malo byť spoločným úsilím. A COVID-19 je vážna záležitosť.

Snáď nikto nechce, aby sa aj na Slovensku opakoval absolútne katastrofický scenár, ktorý nastal v Taliansku, neskôr v Španielsku, a údajne sa teraz deje v New Yorku. Proti danému scenáru je meškanie do práce kvôli zbytočným policajným kontrolám zanedbateľnou maličkosťou.

Na hľadanie vinníkov bude čas neskôr. Hoci ja si myslím, že tým vinníkom nie je Matovič, ale podľa môjho názoru korupcia na najvyšších miestach vo WHO (Svetová zdravotnícka organizácia). Tam si myslím, že treba upriamiť pozornosť, lebo ja trvám na tom, že to bola Svetová zdravotnícka organizácia, kto zlyhal na plnej čiare. A k tomu zlyhaniu došlo pre konkrétne veci, ktoré sú mimo rámca tohoto blogu.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.