Dôkaz stavu, aká úbohá je žurnalistika na Slovensku; vraj “infikovaných je 105 ľudí”

18. marca 2020, Zora Macko, Aj expert schybí COVID-19 Nezaradené

Keby tí, ktorí píšu noviny vedeli používať mozgové bunky, tak by totiž takýto titulok, „infikovaných je 105 ľudí“, nenapísali do novín. Ale možno ešte majú iný dôvod, a to ten, že chcú manipulovať ľudí, keď takúto transparentne nepravdivú informáciu uvedú v titulke.

Totiž, pravda je taká, že z tých ľudí, ktorí boli testovaní na COVID-19 bolo 105 pozitívnych. Ale to číslo neznamená, že infikovaných je 105 ľudí na Slovensku dnes.

Ako vysvetľuje vo svojom videu, ktoré video spracoval autor na podklade tohoto blogu, (link na daný blog v slovenčine), infikovaných je ďaleko viacej ako indikujú dané štatistiky. Odkazujem na štatistiky, ktoré uvádzajú údaje o počte testov na COVID-19, ktoré boli pozitívne. To sú údaje o počte testov, nie o počte infikovaných. A počet pozitívnych testov a počet infikovaných sú dva rozdielne údaje.

***

Ak si zjednoduším úlohu a zoberiem dáta z daného videa, dnes, keď je na Slovensku jedna mŕtva osoba, nakazených by malo byť približne 1600 krát viacej ak sa spoľahnem na údaje s ktorými pracoval autor v danom videu. Sedí mu aj druhý údaj, a to koľko ľudí bude štatistika vykazovať ako nakazených keď je jedna osoba mŕtva, teda okolo sto.

***

Problém s tým, keď sa uvádzajú takéto nepravdivé titulky v médiách hlavného prúdu mám taký, že je spústa ľudí na Slovensku, ktorí toto číslo zoberú doslova a optimisticky budú konštatovať, že veď to len sto ľudí je nakazených, tak prečo toľko opatrení, čo sa politicii zbláznili? Mnoho ľudí si totiž nedá do kontextu, že to trvá niekoľko dní, kým sa symptómy prejavia, že viacerí ľudia prekonajú COVID-19 dokonca bez symtómov a tak, že ani len nemajú šajny, že sú/boli nakazení s COVID-19; ale počas svojej nákazy infikujú ďaľších, obyčajne svojich blízkych príbuzných.

***

Problém s tým, keď sa uvádzajú takéto nepravdivé titulky, mám aj taký, že mnoho ľudí podceňuje potom vážnosť situácie. Pretože ak veľa ľudí bude odrazu potrebovať intenzívnu lekársku starostlivosť, či nedajbože aj ventilátory, dúfam, že nikto nechce aby sa na Slovensku vyskytol taliansky scenár, keď museli ľudí odpájať od prístrojov, či ich posielať domov zomrieť.

 

Toto je nový vírus, na ktorý ľudstvo ako také nemá tzv. “herd imunity” , teda kolektívnu imunitu. Preto je na každom z nás aby sme sa správali k iným tak, ako keby sme sami boli nosičmi COVID-19 a teda vydržali tých pár týždňov v samo-izolácii, kým to najhoršie pominie.

 

A týka sa to aj novinárov, ktorí by nemali zavádzať ľudí nie pravdivými informáciami. Informácie, ktoré podávajú by mali byť presné. Ľudia na ne totiž majú ústavné právo.

 

Aktualizované 18. marca 2020  18:05  https://flowingdata.com/2020/03/09/flatten-the-coronavirus-curve/?fbclid=IwAR3sG7Mkre45ZOQMH-xwWhKZzgRF6PJfydjezgPR8mS8BJ-DuwNqBHTjdUM;

Fialový graf znázorňuje zle manažovanú situáciu, keď kolabuje zdravotníctvo (ako sa to stalo v Taliansku),  zelený graf (pod béžovou krivkou) znázorňuje to, čo sa chce docieliť, teda oddialenie nákazy tak aby to zdravotníctvo dokázalo utiahnuť ale aj preto, lebo sa začína testovať vakcína, ale tá nebude asi skôr ako na budúci rok.