Keď Liberáli išli do volieb (v Kanade)

13. februára 2020, Zora Macko, Nezaradené

V Kanade, dňa 28. novembra 2005 stratila vládnuca Liberálna strana dôveru a bola jej hlasovaním v parlamente vyslovená nedôvera. (Tzv. “motion of no confidence”.) Dôvodom na hlasovanie o vyslovení nedôvery malo byť, že vraj vtedajší ministerský predseda bol koruptný. Či na tom bolo alebo nebolo niečo pravdy, o tom neviem, ale fakt je, že sa následne 23. januára 2006 konali v Kanade federálne voľby a to po dvoch rokoch minoritnej vlády Liberálov.

Tesne pred vyslovením nedôvery, dňa 25. novembra 2005 prešiel do platnosti (získal tzv. “Royal Assent”) tento zákon: https://www.ic.gc.ca/eic/site/bsf-osb.nsf/eng/br01574.html

Jednalo sa o jednorazovú dávku, tzv. ‘Energy Cost Benefit’ a bola namierená na nízko príjmové rodiny a starých ľudí; kritériom na získanie tejto dávky mal byť ich príjem za rok 2004 a vyplácala sa niekedy začiatkom roka 2006. Tesne okolo termínu konania federálnych volieb v Kanade.

V tej dobe bola dokonca federálnou vládou zriadená špeciálna telefónna linka, a to tesne, asi dva týždne pred voľbami, aby sa ľudia mohli dozvedieť podrobnosti o tejto jednorazovej dávke na zmiernenie dopadu cien energií pre nízkpríjmové rodiny.

***

Ja len, že aj vo vyspelých demokraciách ako je Kanada a aj Liberáli zvyknú pred voľbami vylepšiť sociálne opatrenia pre ľudí. Podobnosť s tým, čo sa deje teraz na Slovensku je čisto náhodná, by som povedala.