Plavbou po Dunaji s našou cestovnou kanceláriou si obzrite Pražský Orloj a Karlov most a dokonca aj Mníchov

19. decembra 2019, Zora Macko, Aj expert schybí Nezaradené

Dostal sa mi do rúk reklamný časopisescapism Toronto’, číslo 008.  Nebolo by to nič neobvyklé až na celostrannú reklamu na jeho zadnej stránke, ktorá je na strane 100, teda na poslednej strane.

Nájdete ju aj na ich webstránke, keď sa zoskrolujete nadol a v tom ich magazíne si nalistujete poslednú stranu.

Je na nej krásna fotografia Karlovho mostu ponad Vltavu. Ale text na danej fotografii hovorí:

“The Danube River is the epitome of “West meets East.” Avalon Waterways – the Danube river cruising expert – will introduce you to new cultures and experiences along this sprawling waterway. There’s no better way to experience the iconic cities of Europe and amazing attractions like the Charles bridge or the Astronomical clock in Prague, you are sure to leave with lifelong memories.”

Vo voľnom preklade:

“Rieka Dunaj je stelesnením západ stretáva východ. Avalon Waterway – expert splavu po rieke Dunaj – vám predstaví nové kultúry a zážitky pozdĺž tejto rozľahlej plavebnej cesty. Nieto lepšej cesty zažiť Európske ikonické mestá a udivujúce atrakcie ako Karlov most alebo Orloj v Prahe, ktoré vo vás zanechajú spomienky na celý život.”

Pod týmto textom je adresa avalonwaterways.ca aj s telefónnym číslom. Na ich webstránke sa môžeme ďalej dočítať, že vraj, citujem:

A Danube river cruise may include spectacular cities like Vienna, Budapest, Munich and Prague.

Voľný preklad

“Výletná plavba po rieke Dunaj môže zahŕňať mestá ako Viedeň, Budapešť, Mníchov, a Praha.”

Nuž, ešte že tam majú to slovo “môže”. Ale aj tak si neviem predstaviť, ktoráže to rieka tečie cez Viedeň, Budapešť, Mníchov, a Prahu a to som mávala zo zemepisu obyčajne jednotky.

Neviem, možno že by nebolo od veci navštíviť Kanadskú ambasádu vo Viedni, keďže v Bratislave nemajú, a prezradiť im, že Dunaj tečie nie cez Prahu ale cez Bratislavu. A prípadne ich poučiť, že Dunaj ani cez Mníchov netečie.

Cez Prahu tečie Vltava, “the Moldau”. Zapamätať by sa to dalo snáď aj tak, že Vltava je jedna zo šiestich symfonických básní z cyklu ‘Má vlast’ od hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu. Píšem to preto, lebo Vltavu občas počujem hrať aj v lokálnej rádiostanici.

V každom prípade, k nám prišiel Silvester tento rok nejako zavčasu.