Založ si blog

Čo nedarovať na Vianoce, hlavne nie deťom

Čo nedarovať na Vianoce, a hlavne nie deťom? Zvieratko. Prečo? Pretože žiadne zvieratko nie je vec, je to živý tvor so svojimi potrebami. Treba si hlavne uvedomiť, že aj zvieratko má právo na život a že zvieratká žijú veľa rokov. Mačka žije až 23 rokov, mnohé sa síce tohoto veku nedožijú, ale v byte chovaná mačka sa môže dožiť až takéhoto veku. Psík údajne žije až 15 rokov. Koľko žijú ďaľšie zvieratká ako zajac či potkaník alebo morča, či vták alebo rybičky neviem presne. Ale nie je už žiaden problém toto zistiť predtým, ako sa rozhodnete zvieratko kúpiť, či zaobstarať. Čo sa týka predaja zvieratiek, rada by som sem spublikovala môj názor na toto a to ten, že žiadne zvieratká by sa nemali predávať, či kupovať. Proste zviera nie je tovar a nikdy by s ním nemalo byť zaobchádzané ako s tovarom alebo vecou.

Výsledok nepremyslenej a nezodpovednej kúpy zvieraťa na Vianoce hlavne deťom je potom stav, keď skončí mnoho psov alebo mačiek, alebo na ulici, alebo v útulkoch, ktoré bývajú po Vianociach často krát tak preplnené, že útulky následne musia pristúpiť k eutanáziam zdravých aj mladých zvieratiek, či už psov alebo hlavne mačiek. Je to kruté a preto predaj zvierat považujem ja osobne za formu veľmi amorálneho týrania zvierat. Ešte raz. Zviera nie je vec, či tovar. Je to živý tvor so svojimi potrebami a citmi, čo by si mal každý uvedomiť.

Každé zviera má svoje detstvo, dospelosť či starobu. Ak sa v detstve nenaučí napríklad ako prežiť v prírode, tak už nikdy nebude vedieť prežiť samé vonku. Ak bude vychované v bytovke ľuďmi, bude naveky od týchto ľudí závislé a keby bolo následne vyhodené von, tak bez pomoci iných uhynie často krát krutou smrťou, hladom, zimou.

Každé domáce zvieratko má svoje potreby. Každé potrebuje jesť. Psík potrebuje chodiť pravidelne na prechádzky a nielen vtedy, keď sa niekomu chce ísť ho vyvenčiť. Mačka potrebuje mačací záchodík a ten treba pravidelne čistiť a doň pravidelne dokupovať podstieľku.

Každé zvieratko potrebuje aj pravidelnú veterinárnu starostlivosť a tá tiež nie je zadarmo.

Navyše vlastnenie domáceho zvieratka znamenajú aj ďaľšie obmedzenia pre jeho majiteľa. Napríklad nie je také jednoduché pre majiteľa zvieratka niekam odísť, a hlavne nie na dlhšiu dobu. Psíka možno ešte na niektoré miesta so sebou zobrať, ale napríklad pre mačku je každá zmena prostredia veľmi stresujúca. Pretože mačka je prirodzene teritoriálne zviera. Mačka má proste svoje teritórium. Ak sa aj sťahujete, je to pre ňu veľký stres a problém. My sme to napríklad museli u jednej z našich mačiek riešiť až u veterinárky, pretože po presťahovaní jedna z našich mačiek úplne prestala jesť.

Deti často krát prestane zvieratko po prvotnom nadšení zaujímať a následne zvieratko končí na ulici alebo v preplnenom útulku, kde jeho život môže visieť na vlásku a vlastne záleží na tom, či sa nájde nejaká dobrá a obetavá duša, ktorá si ho zoberie k sebe.

Deti netreba rozmaznávať tým, že im budeme plniť ich všetky egoistické túžby. Súčasťou výchovy má byť aj naučiť detí realite a aj odriekania si. Teda tomu, že nemusia mať všetko čo si zmyslia. Keď chce dieťa mať zvieratko, malo by najskôr vedieť ako sa o neho starať a všetko. Malo by vedieť, koľko to stojí finančne sa o zvieratko starať a koľko to stojí námahy zabezpečiť všetky potreby zvieratka, aspoň tie základné potreby. Že o zvieratko sa treba starať a to nie je len na jeden deň. Predtým, ako dostane dieťa zvieratko, tak by malo vedieť, že je absolútne neprípustné akokoľvek zvieratko týrať a týranie je napríklad aj taká vec ako napríklad ostrihanie fúzov mačke. Keď sa dieťa chce starať o zvieratko, možno sa to môže naučiť v útulku pre zvieratká.

Pamätajte si. Ak si zadovážite zvieratko, je to ako keby ste si zadovážili ďaľšie dieťa za ktoré budete mať zodpovednosť 24 hodín denne počas celého jeho života. To zvieratko bude na vás počas celého jeho života závislé, pretože nebude mať nikoho iného.

Moja prosba všetkým. Nekupujte zvieratká deťom. Nekupujte žiadne živé tvory. Nezaobstarávajte si žiadne živé tvory ak nie ste odhodlaní sa o tie živé tvory zodpovedne a s lákou starať počas celého ich života. Vaše deti bez tých zvieratiek prežijú, ale tie zvieratká ak skončia následne na ulici, neprežijú.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.