Moje skúsenosti s ovzduším v Bratislave

26. novembra 2019, Zora Macko, Nezaradené

V Novom Čase dnes vyšiel článok o údajnom alarmujúcom stave kvality ovzdušia v Bratislave.

Vraj tento alarmujúci stav ovzdušia spôsobuje doprava. Vraj takto znečistené ovzdušie môže mať súvis s množstvom astmatických, kardiovaskulárnych aj onkologických ochorení.

***

Rada by som pridala svoju osobnú skúsenosť ohľadne ovzdušia v Bratislave.

Predtým ako som sa pred viacej ako 25 rokmi vysťahovala do Kanady som žila celý svoj život v Bratislave. Po dobu 10 rokov predtým ako som sa vysťahovala, som žila na mieste, ktoré je vzdušnou čiarou necelé 4 kilometre od Slovnaftu.

Keď som žila v Bratislave, bola som dispenzarizovaná v alergologickej ambulancii. V tom čase, pokiaľ sa správne pamätám, tak vtedy štandardne testovali prach, perie, roztoče a ešte alergie na peľ a nejaké baktérie. Tie testy na alergie, konkrétne na prach, perie a roztoče som mala všetky pozitívne. Neviem síce o čom mal byť ten test, ktorý označovali, že vraj na prach, údajne to mal byť nejaký špecifický test na to, čo sa malo vtedy vyskytovať v ovzduší Bratislavy. Alergologička mi vtedy predpisovala Zaditen, ktorý som ani nemohla užívať, lebo potom, ako som ho užila, som vždy spala takmer 24 hodín do dňa. Vraj ten Zaditen mal byť niečo ako prevencia proti astme, ktorá mi vraj hrozila.

Keď žil v Bratislave so mnou nejaký čas aj môj manžel, tak sa mu vyhádzali vyrážky po rukách. Evidentne to bolo z alergie na bratislavské ovzdušie.

Neviem, ako sa dá porovnať doprava v Bratislave vtedy a dnes. Ale jedno je isté, a to, že potom ako som sa presťahovala do Kanady, všetky alergie mi zmizli. Dokonca aj testy na tie alergie, ktoré som mala, kým som žila v Bratislave pozitívne, boli odrazu negatívne. Teda s výnimkou tej alergie na prach, lebo to sme nedokázali zistiť, že ktorý to mal byť ten test a tak sme toto netestovali. (Tu sa pod testom na prach akosi rozumie, ak to správne chápem, test na roztoče.)

Dokonca aj môjmu manželovi vždy okamžite zmizli vyrážky z rúk, keď nebol v Bratislave. Stačilo, keď vtedy išiel navštíviť rodičov do Liptovského Mikuláša a aj vtedy mu ihneď zmizli vyrážky z rúk.

***

Otázka teda je, že či za zlé ovzdušie v Bratislave naozaj môže doprava alebo či za zlé ovzdušie v Bratislave je zodpovedný napríklad Slovnaft.

Keď som totiž neskôr, keď som sa občas zdržiavala na Slovensku, bola u príbuzných mimo Bratislavy, a keď sme prichádzali občas autom skoro ráno do Bratislavy, tak som vždy videla to, čo sa dvíhalo nad Slovnaftom a čo sa ďalej rozplývalo do ovzdušia nad Bratislavou. Bola to vždy hrôza.