O čom malo byť to prerieknutie, “. . . krajina, kde sa nebudú báť ľudia zomierať”?

3. septembra 2019, Zora Macko, Nezaradené

Môj manžel mi opisoval ako sa jeho mama zachovala, keď jej ukradli všetky šperky. To bolo v 50-tych rokoch minulého storočia.

Jeho otec zobral šperky a ukryl ich niekde na nejakej dedine. Následne ich všetky ukradli.  Jeho otec chodil dookola a keď jeho mama z jeho tváre videla, že sa niečo deje, tak sa opýtala a otec musel s pravdou von. “Ukradli všetky tvoje šperky.” A čakal plač, alebo snáď scénu, ale nič také sa nestalo. Nakoniec, šperky sú len šperky a skutočné hodnoty sú niekde inde. Ako život, zdravie, rodina, to sú skutočné hodnoty.

V inom prípade v rovnakej dobe sa stalo aj inej žene, že jej tiež ukradli šperky, zlato. Hovorili jej vraj, aby nešla s tým, že ju vykradli, na políciu ale nedala si poradiť a išla. Výsledok bol, že vtedy policajti pekne s ňou spísali zápisnicu a potom ju zatkli. Tiež ju odsúdili a uväznili, lebo vlastnila šperky a zlato a to sa v tej dobe nesmelo. Nesmelo, lebo to bola doba neslobody, keď sa nesmelo nič povedať, keď sa trestali obete a nie páchatelia. Vraj tá žena sa z toho, čo jej urobili, zbláznila.

Keď sledujem, čo sa v tieto dni deje, tak niekedy mám pocit, že sa vracajú doby dávno minulé.

***

V iných správach som sa dnes dočítala, že vraj Holandská vládna strana chce zákon uľahčujúci eutanáziu ľuďom ‚unaveným životom‘. Ja len potajme dúfam, že toto neujde pozornosti Generálneho prokurátora, ktorý podá žalobu za propagáciu prejavov nenávisti voči chorým a starým ľuďom. Akosi nechápem, ten článok mal byť ako vysvetlenie, ako má vyzerať krajina, kde sa ľudia neboja zomierať? Dúfať v to, čo by malo v právnom štáte nasledovať za takéto spublikované prejavy nenávisti snáď mám stále ešte povolené ….

Alebo sa už doba, ktorú sme odsúdili, opäť vrátila prevtelená do inej, strašnejšej podoby? Keď ten, kto sa chce stať premiérom má dovolené mladým ľuďom beztrestne porozprávať v školách o svojich zážitkoch s drogami? Keď starým ľuďom, pardón, tým ‘unaveným životom’, namiesto liekov od bolesti sa propaguje (nepriamo aj v slovenskej tlači) predpísanie piluliek takých ako navrhuje Holandská vládna strana? Prečo treba takýto návrh Holandskej vládnej strany propagovať aj v slovenských médiách? To je snáď len zlý sen. Život neunavuje. Život je krásny.

***

Moja svokra mala pravdu. Nie šperky, ale život, zdravie a rodina sú tie skutočné hodnoty, na ktoré nemá nikto a za žiadnych okolností právo siahať.